,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 27 °C

HÜDA PAR'dan Batman'da 'anadil' açıklaması: Anadilin önündeki engeller kalkmalı

HÜDA PAR'dan Batman'da 'anadil' açıklaması: Anadilin önündeki engeller kalkmalı
'Dünya Anadil Günü' dolayısıyla kitlesel bir basın açıklaması düzenleyen HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, bir hak olan anadilin önündeki tüm engellerin kalkması gerektiğini belirtti.

 

 

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı tarafından "21 Şubat Dünya Anadil Günü" dolayısıyla bir basın açıklaması düzenlendi.

"Anadilimize sahip çıkıyoruz" temasıyla Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen basın açıklamasına; HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, STK temsilcileri, alimler ve vatandaşlar katıldı.

Basın açıklaması Kürtçe ve Türkçe olmak üzere iki ayrı şekilde okundu.

Kimi vatandaşların çocuklarıyla birlikte giydikleri yöresel kıyafetleriyle etkinliğe katıldığı görüldü.

Yapılan basın açıklamasını HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin Kürtçe, Merkez İlçe Başkanı Avukat Cihad Altun ise Türkçe okudu.

Milletlerin dilleri aracılığıyla geçmiş hikâyelerini, hafızalarını, bilgi ve birikimlerini gelecek nesillere aktardıklarını belirten Altun, böylece geçmiş ile gelecek arasında ruhsal ve kültürel bir bağ inşa edildiğini söyledi.

Cihad Altun

"Dil, ilmi faaliyetlerin ve gelişmelerin ana taşıyıcısıdır"

Bir dilin kaybolmasının bir tarihin, birikimin, kültürün, dahası bir milletin yok olması demek olduğunu ifade eden Altun, "Kuşkusuz dil, ilmi faaliyetlerin ve gelişmelerin ana taşıyıcısıdır. Dilleri terakki eden milletler ilimde de terakki etmişlerdir. Milletler, bir anlamda sahip olmaktan övünç duydukları ilmi eserleri ve bilimsel keşifleri güçlü ve gelişkin dillerine borçludurlar." dedi.

"Dillerin özgürlüğü için çalışmak İslami ve insani bir sorumluluktur"

Anadilleriyle konuşan, öğrenen, yaşamsal faaliyetlerini icra eden bireylerin tarihsel miraslarının farkında olduklarına işaret eden Altun, "Dil konusuna Kur'an'ı Kerim'de çok veciz bir ifadeyle değinilmiştir. Rum suresi 22'nci ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: 'Göklerin ve yerin yaratılışı, dillerinizin ve renklerinizin farklılığı da O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için ibretler vardır.' Dillerin ve renklerin çeşitliliğini, kendi varlığına delil kılan Rabbimizin buyruğuna binaen, dünyanın farklı coğrafyalarında var olan farklı dillerin özgürlüğü ve varlığını sürdürmesi için çalışmak, İslami ve insani bir sorumluluktur." diye konuştu.

"Anadil bir haktır"

HÜDA PAR olarak tüm dünya dillerini değerli bulduklarını belirten Altun, "Anadil hususunda hassasiyetle duruyoruz. Anadilin öğrenilmesi, konuşulması, geliştirilmesi; anadilde eğitim verilmesi hususlarını Hak Teâla’nın tüm insanlar için ortaya koyduğu bir hak olarak görüyor ve diyoruz ki; Hakk’ın hatırı âlidir, hiçbir hatıra feda edilmez." ifadelerini kullandı.

"Bu mesele siyaset ve toplum üstü bir meseledir"

Anadillerin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması yönündeki taleplerin, devlet stratejisi adı altında insani olmayan politikalara kurban edilmemesi çağrısında bulunan Altun, şöyle devam etti:

"Dillerin korunması ve geliştirilmesi konusu artık, siyasi polemiklerin konusu olmaktan çıkmalı, bu meseleye insani sorumlulukla yaklaşılmalıdır. Anadil konusunda bize düşen görev ve sorumluluğumuzu yerine getirmek adına, bu meselenin siyaset ve toplum üstü bir mesele olduğu bilinciyle, elimizden gelen çabayı ortaya koymaya devam edeceğiz. 

Bu bağlamda anadilin öğrenilmesi, konuşulması, geliştirilmesi, gelecek nesillere aktarılması, anadilde eğitim verilmesi için siyaset ve sivil toplum kurumları başta gelmek üzere toplumun tüm kurumlarını sorumlu davranmaya davet ediyoruz."

"Anadilin önündeki engeller kalkmalıdır"

Açıklamasının devamında Altun, "Ülkemiz sınırları içerisinde milyonlarca vatandaşın anadili olan ve Türkçeden sonra en çok konuşulan Kürtçenin korunması, gelecek nesillere aktarılması, Türkiye için de bir sorumluluktur. Kuşkusuz son yıllarda Kürtçenin üzerindeki yasak ve engellemelerin hafifletilmesi yönündeki uygulamalar olumlu olmakla beraber yeterli değildir. Türkçenin korunması ve gelişimi için hazırlanan şartların, milyonlarca vatandaşın anadili olan Kürtçe için de oluşturulması adalet ve hakkaniyetin gereğidir. Anadilin önündeki engellerin kalktığı ve herkesin anadili ile eğitim alabildiği bir dünyada buluşmayı canı gönülden temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55