,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 23 °C

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Bedelli askerlikte talep edilen ücret ciddi problem arz ediyor

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Bedelli askerlikte talep edilen ücret ciddi problem arz ediyor
HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı Milletvekili Faruk Dinç, "Bedelli askerlikte ücret, dar gelirli aileler de göz önünde bulundurularak belirlenmeli ve makul bir seviyeye getirilmelidir." dedi.

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı Milletvekili Faruk Dinç, Meclis'te yaptığı basın açıklamasında, gençlerin yaşadığı bedelli askerlik sorununa değindi.

Milletvekili Dinç, basın toplantısının başında, siyonist işgal rejiminin Gazze'de 69 gündür devam eden katliam ve soykırımına dikkat çekti.

"Herkes sussa da biz susmayacağız"

"Filistin'de yaşanan insanlık suçu ve soykırım halen devam ediyor. Filistin'de işlenen soykırım Filistin meselesi olmaktan çıkmış, insanlık meselesi olmuştur." diyen Dinç "Çünkü Filistin'de işlenen soykırım, Filistin'de işlenen vahşet, insanlığın haysiyetini ayaklar altına almıştır, insanların şerefini ayaklar altına almıştır. Bu konuda sessizliğini bozmayan devletler veya yetkililer, bu vebalin altından asla kalkamazlar. Herkes sussa da biz susmayacağız." dedi.

"Haşlanmış kurbağa sendromu' gibi, bu ateşe, bu yangına alışmayacağımızı her platformda dile getirmeye devam edeceğiz." diyen Dinç "Çünkü bu siyonistler, yayılmacı politikalarıyla tüm insanlığa karşı tehdittirler. Bu yönüyle bugün de yarın da onların karşısında duracağız. Ta ki yeryüzünde bu işgalci siyonistlerin kalıntıları kalmayıncaya kadar." ifadelerini kullandı.

"Bedelli askerlik ücreti makul bir seviyeye getirilmeli"

Basın açıklamasında, HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı olarak gençlerin bedelli askerlik ücretiyle ilgili sorununa dikkat çekmek istediğini belirten Dinç, "2019'da çıkan yasayla gençlerimiz belli mağduriyetler yaşadılar. Özellikle bedelli askerliğin ücreti ve kışla şartının koşulması gençlerimizi mağdur etti. Bununla birlikte bakaya kalan veya yoklama kaçağı olan gençlere verilen para cezasıyla ilgili de problemler var. Bu problemlerin giderilmesi için gençlerimizin sesi olacağız inşallah." şeklinde konuştu.

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bedelli askerlikte talep edilen ücret ciddi bir problem arz ediyor. 2019'da yasa çıktığı zaman talep edilen ücret 33 bindi. 2020'de bu ücret 37 bin, 2021'de 43 bin oldu. Buraya kadar çok büyük bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak 2022'de bedelli askerlik ücreti 80 bin oldu. Neredeyse önceki ücretin iki katına çıkarıldı. 2023'te ise bedelli askerlik ücreti 122 bin TL oldu. 2024'ün Ocak ayında büyük ihtimalle bu ücret 180 bine dayanacak. Bu da gençlerimiz için büyük bir problem. Sonuçta bedelli askerlik yapan gençlerimizin çoğu evlilik yaşında. Muhtemelen evlilik hazırlıkları yapıyorlar. Zaten o konuda büyük bir külfetin altına girmişler. Bu ücretin bu kadar yüksek olması, memur maaşına endeksli olması, gençlerimiz için büyük bir problemdir. Bu konuda çağrımız şudur; bedelli askerlik ücreti en azından dar gelirli aileler de göz önünde bulundurularak belirlenmeli ve makul bir seviyeye getirilmelidir. Hiçbir şey yapılmıyorsa da gençlerin en çok talep ettiği, bu ücretin tek seferde ödenmemesidir. Bunun taksitlendirilmesi konusunda talepleri var ve bu talebin de yerine getirilmesi gerekiyor."

"Kışla şartı yerine arama kurtarma eğitimleri verilebilir"

Bir diğer problemin de bedelli askerlik ücreti ödense dahi 28 gün askerlik yapılması şartı olduğunu belirten Dinç, "Bu gençler bedelli askerlik ücretini ödedikten sonra, bu badireyi atlattıktan sonra, bu kez karşılarına 28 günlük 'kışla zorunluluğu' çıkıyor. Bu da ciddi bir problemdir. Sonuçta gençlerimizin hepsi memur değil. Kamu kurumlarında çalışmıyorlar. Çoğu gencimiz özel sektörde çalışıyor. 28 günlük yani bir aylık izin talep etmeleri halinde işlerinden olabiliyorlar. Kaldı ki 28 günde ne asker yetişir ne de bir fayda sağlanır. Normalde yurt dışında kalanlardan döviz endeksli, kışla şartı konulmadan bedelli askerlik ücreti talep ediliyor. Aynı şekilde biz diyoruz ki bizim kendi vatandaşlarımıza, kendi gençlerimize de bu kolaylık sağlanmalı ve kışla şartı kaldırılmalıdır. Kışla şartı konulmamalıdır. Bunun yerine farklı şeyler yapılabilir. Özellikle 6 Şubat'ta ülkemiz büyük bir felaket yaşadı. 11 ilde hepimiz direkt veya dolaylı olarak bu felaketi iliklerimize kadar hissettik. O zaman hepimizin ortak gördüğü sorun, AFAD ile ilgili sorun yani ilk yardım ve arama kurtarma ekiplerinin yetersizliğiydi. Hepimiz buna şahit olduk. En azından kışla şartı yerine arama kurtarma eğitimleri verilebilir veya ilk yardım, acil yardım eğitimleri verilebilir. Bu sorunun bu şekilde atlatılmış olacağını umuyoruz." dedi.

"Bakaya veya yoklama kaçağı cezaları affedilsin"

Bakaya ve yoklama kaçağı gençlerin de kendilerine ulaştığını ve verilen para cezalarının silinmesini istediklerini belirten Dinç "2019'da bedelli askerlik ücreti yasalaştı ve bu süreçte tecil yaşı 29'dan 22'ye düşürüldü. Doğal olarak çoğu gencimiz aslında bakaya veya yoklama kaçağı dediğimiz sorunla karşı karşıya kaldı. O süreçte askere gidemeyenlere, günlük, aylık veya yıllık olarak bir para cezası verildi. Zaten mevcut bedelli askerlik ücreti çok yüksek. Bu fiyatlar ocak ayında daha da fazlalaşacak. Üstüne o para cezasının da eklenmesi, gençlerimiz için bedelli askerlik yapmayı hayal haline getiriyor. Bu konuda gençlerimizin bizden talebi şu; bir kereye mahsus bu cezaların silinmesi, bu cezaların affedilmesi. Bu konuda ciddi bir talep var." ifadelerini kullandı.

Dinç "Son olarak şunu söyleyeyim, bedelli askerlik 2019'da çıktı. O süreçte bazı genç kardeşlerimiz bedelli askerlikle ilgili başvuruda bulundular. Başvuruda bulunduktan sonra kuralar çıktı, sınıflandırma oldu. Ancak bu gençler bedelli askerlik yapmak için askere gidemediler. Niye gidemediler? Hepinizce malumdur ki o süreçte bir salgın vardı. Koronavirüs dediğimiz pandemi süreciydi. Kimisinin babası, annesi, anneannesi veya dedesi hastaydı. Belki ona bakmak zorunda kaldı. Bu nedenle askere gidemediğinden bu genç kardeşlerimiz artık bedelli askerlikten yararlanamama durumuyla karşı karşıya kaldılar. Bunlara yönelik de bir kereye mahsus bir affın çıkmasını talep ediyorlar. Biz de bu vesileyle genç kardeşlerimizin bize ilettiği bu problemin basın yoluyla yetkililere ulaşmasını diliyor ve umuyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55