Hindistan’daki uçak kazasının ön raporu açıklandı

Hindistan’daki uçak kazasının ön raporu açıklandı
Hindistan’da 270 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan uçak kazasına ilişkin ön soruşturma raporu tamamlandı. Rapor, uçağın her iki motoruna giden yakıt akışının kalkıştan sonra kesildiğini ortaya koydu.

Hindistan Sivil Havacılık Kazaları Soruşturma Bürosu öncülüğünde yürütülen ve nihai raporun 12 ay içinde yayımlanması beklenen ön raporda, ABD'li uçak imalat şirketi Boeing, motor üreticisi General Electric, hava yolu şirketi Air India ile sivil havacılık uzmanları yer aldı.

Buna göre, uçak kazasına ilişkin yapılan ilk incelemelerde, uçağın motorlarına giden yakıt akışının kalkıştan hemen sonra durduğu belirtildi.

Uçağın karakutusundan elde edilen verilere göre, kalkıştan saniyeler sonra her iki motora yakıt akışını sağlayan kontrol düğmeleri ‘çalıştır’ konumundan ‘durdur’ konumuna getirildi.

Bu durum, her iki motorun durmasına ve uçağın itiş gücünü kaybetmesine yol açtı.

Raporda yer verilen kokpit içi ses kayıtlarına göre, yakıt akışının kesilmesinin hemen ardından pilotlardan birinin diğerine "Neden kapattın?" diye sorduğu, diğer pilotun ise "Ben kapatmadım" diye cevap verdiği duyuluyor.

Ön raporda, kontrol düğmelerinin yeniden ‘normal uçuş’ konumuna getirildiği ve motorların otomatik olarak yeniden çalıştırıldığı belirtilerek, motorlardan birinin yeniden itiş gücü üretmeyi başarsa da uçağı kontrol altına almaya yetecek kadar güç sağlayamadığı yer aldı.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.