,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

Herat'taki depremzedeler için UNDP'den acil yardım çağrısı

Herat'taki depremzedeler için UNDP'den acil yardım çağrısı
BM Kalkınma Programı (UNDP), Afganistan İslam Emirliği'nin Herat vilayetinde yaşanan depremlerde büyük kayıplar yaşayan bölge halkının yaralarının sarılması için acilen 25 bin dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

7-15 Ekim 2023 tarihleri arasında Herat vilayetini vuran üç yıkıcı depremin ardından, BM Kalkınma Programı (UNDP), kurtarma planının önemli kısımlarını desteklemek için 25 milyon dolarlık acil bir çağrı yayımladı.

Herat'ın Zindecan bölgesinde art arda meydana gelen büyük depremler nedeniyle 1 milyon 600 bin insan etkilenirken, 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce insan yaralanmıştı.

Deprem bölgesinde, 21 binden fazla yapı geniş çapta hasar görürken altyapıda da büyük hasarlar meydana geldi.

UNDP tarafından dün yayımlanan açıklamada, hayatta kalanların çoğunlukla kadın ve çocuklardan oluştuğu, çadırlarda yaşayan bu insanların soğuğa maruz kaldıkları, suya, sağlık bakımına, yiyeceğe ve uygun barınağa ihtiyaçları olduğu belirtildi.

Acil yardım için kendi kaynaklarından 3,15 milyon dolar ayıran UNDP, bunun toparlanma ve yeniden inşaya yönelik büyük talebi karşılamaya yeterli olmadığına dikkat çekti.

UNDP'nin Afganistan Temsilcisi Stephen Rodriques, "Sahadaki durum umutsuz ve kış hızla yaklaşıyor. Amacımız bu toplulukların başta barınma olmak üzere temel altyapıyı onarmasına ve mümkün olan en kısa sürede normale dönmesine yardımcı olmaktır. Hızlı bir şekilde hareket etmeye başlayabilmek için mevcut kaynaklarımızdan bazılarını yeniden değerlendirdik ancak bu kaynaklar yeterli değil." dedi.

Dünya gündeminin başka krizlerle meşgul olduğu bir dönemde meydana gelen depremler nedeniyle Afganistan'ın adeta unutulduğuna işaret eden Rodriques, "Küresel olarak devam eden diğer birçok krizin ortasında, Afganistan kendisini uluslararası ilginin dışında buluyor. Ülkenin yardıma ihtiyacı var. Bu felaket birçok felaketin üstüne geldi. Afganistan 40 yıl süren çatışmalardan geçti. Bu depremler halihazırda derin bir yoksulluk içinde yaşayan insanları vurdu. Ülke genelinde 8 kişiden 3'ünün yeterli gıdaya erişimi yok. Şimdi çok daha büyük bir felaketle karşı karşıyayız." dedi.

Rodriques, son olarak, "Uluslararası topluma Afganistan'ı ve halkını, özellikle de bu yıkıma maruz kalan Herat halkının ihtiyaçlarını gözden kaçırmaması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55