Halktan yetkililere çağrı: Gençler evlenemiyor, destekler arttırılmalı

Halktan yetkililere çağrı: Gençler evlenemiyor, destekler arttırılmalı
Evlenecek gençlerden başta abartılı takılar olmak üzere talep edilen birçok masrafın yanında mevcut şartlarda yapılacak düğün masraflarını değerlendiren vatandaşlar, borçla başlayacak evlilikte huzur aranamayacağının altını çizdi.

Hükümetin bu yılı "Aile Yılı" ilan etmesiyle beraber bakanlık tarafından evlenecek çiftlere 150 bin TL destek kredisi sunması karşısında özellikle kız babalarının erkek tarafından talep ettiği başta takı olmak üzere çeyiz ve düğün masraflarını konuşan vatandaşlar, mevcut koşullarda gençlerin maddi sorunlardan dolayı evlenemediklerini dile getirirken söz konusu desteğin tümden yetersiz olduğuna vurgu yaptı.

Diyarbakır'da evlilik maliyetinin 1 Milyon TL olduğunu vurgulayan baba Tahir Baran, başlık parasının dövizle alındığına dikkat çekerek, "Oğlumu evlendirirken gelinin babası benden yaklaşık 3 bin Euro başlık parası aldı. Herkesin kızı var. Parayla evlilik ve akrabalık olmaz. Benimde kızım var ve bütün çeyizlerine kadar hazırlık yapacağım. Önemli olan huzurdur." dedi.

Tahir Baran

"Devletin 3 yıl önce vermiş olduğu 150 bin bugün 50 bin değerine düşmüş, arttırılmalı"

Evlilik öncesinde her iki tarafında bir hazırlığının olması gerektiğini fakat yükün tek tarafa yüklenmesi durumunda olabilecek borçlardan huzursuzluğun meydana gelebileceğini söyleyen Sebahattin Sağır, şunları kaydetti:

Evlilik öncesi bir hazırlığın olması lazım. Ben evleneceğim dediğin zaman evliliğe maddi olarak hazırlığınızın olması gerekiyor. Kız ve erkek olsun ailenin bu konuda ön hazırlığı olması gerekiyor. Evliliğe başlayacağınız süreçte borçla başladığınızda ya o evde huzur olmayacak ya da birkaç ay sonra ayrılık olacak. Borçsuz bir evlilik gerçekleşirse hiçbir huzursuzluk olmayacak. O aileden doğacak çocukta huzurlu büyüyecek. Bütün masraflar erkeğe yüklenirse ortada huzur kalmayacak ve erkek eve dahi gitmek istemeyecek."

Sebahattin Sağır

Sağır, "Devlet desteğinin de olması lazım çünkü bir yandan evliliği teşvik ediyorsan bunun altını doldurmalısın. Bu yıl "Aile Yılı" olarak ilan edilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı evlenecek çiftler için 150 bin TL destek kredisi veriyor ama bu yeterli mi? Bence yeterli değil. Ailelerin yıkılmasının sebeplerinden bir tanesi maddi geçimsizliktir. Bununla ilgili devlet daha fazla destek vermelidir. Devletin 3 yıl önce vermiş olduğu 150 bin TL bugün 150 bin TL karşılığında değil, bu 50 bin TL değerine düştü. Devlet bu desteği hem erkeğe hem de kıza vermeli. Şu an ki rakamlarla en az 450-500 bin TL olması lazım ve vadeyi de uzun tutmalılar. Bu şekilde destekler olursa huzurlu evlilikler meydana gelir." ifadelerini kullandı.

"3 evladım var ve bunlar 100 yaşına da gelseler evlendiremem"

Mehmet Yılmaz

Eski dönemlerde evliliğin bir tek başlık parasından ibaret olduğunu söyleyen Mehmet Yılmaz, "Bizim dönemimizde başlık paramızı verdiğimiz gibi kızı alıp eve geliyorduk; daire, altın veya villa isteyen yoktu. Bu şekilde çok istekler olursa kızlar evde kalır. Çoğu genç artık evlenemiyor. Masraflar çok ağır ve yetiremiyorlar." şeklinde konuştu.

Abdullah Solgun

"3 evladım var ve bunlar 100 yaşına da gelseler evlendiremem" diyen baba Abdullah Solgun, "İhtiyar yaşımla çalışamıyorum da. Kimin kapısına kız istemeye gittiğimde bende 1 Milyon TL'ye yakın masraf istiyor. Ben 1 Milyon TL'yi nerden getireyim." diye belirtti.

Gençlerin artık evlenemediğini, herkesin bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Edip Can, bu şartlar altında gençlerin evlenme durumu zorlaştığını, evlenmek isteyen her bir gencin altın ve düğün masrafları olarak 1 Milyon TL'yi hazır bulundurması gerektiğini söyledi.

Edip Can

Can, "Evlenmek isteyen erkekten karşı taraf fazlasıyla altın istediğinde erkek ister istemez borca alıyor ve durum onda psikolojik bunalıma yol açıyor. Evlenen çiftler evlilikten önce yaptığı borcu kapatmak için bu sefer yılarca çalışmak zorunda kalıyor ve bunların durumundan mutlu olmasını bakliyemeyiz. Aileler bu konuda duyarlı olmamalılar."

"Bölgemizde düğün masrafları oldukça fazla"

Vedat Kömürcü

Oluşan hayat pahalılığı karşısında kız babalarının biraz daha düşünceli davranması gerektiğini vurgulayan Vedat Kömürcü, "Başlık parası kalkmalı. Gençlere yazık. Aileler bu konuda devreye girmeli ve bu sıkıntılar çözülmeli. Bizim bölgede 2 Milyon TL'ye yakın masraf yapılıyor. Özelikle bizim Güneydoğu Anadolu Bölge'sinde düğün masrafları oldukça fazla."

Serhat Yapıcı

Birkaç saatliğine tahsis edilecek düğün salonu kirasının dahi 150 bin TL'yi bulduğunu söyleyen Serhat Yapıcı, "Gençler geçim sıkıntısı, düğün ve ev masraflarından dolayı evlenemiyor. Düğünü İslami çerçevede yapsalar hiçbir sıkıntı kalmaz. Aileler evliliği sürekli zorlaştırıyor. Kız tarafı çok fazla altın talebinde bulunuyor. 150 bin TL sadece bir düğün salonu masrafıdır."

Fatih Onaç

Gençlerin evlenememesinin artık toplumsal bir sorun haline geldiğinin altını çizen Fatih Onaç ise şöyle konuştu:

"Toplum bu konuda bilinçlenmeli. Evliliklerin önündeki en büyük etkenlerden bir diğeri ekonomidir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının vermiş olduğu destek kesinlikle yetersizdir. Bugün bir düğünün maliyeti 2 Milyondan aşağı olmuyor. Gelenek ve görenek diyoruz ve budan dolayı yapmış olduğumuz düğün masrafları da önemli sıkıntı oluşturuyor. Çiftlerimiz, şatafatlı düğünler yapalım derken düğün maliyetleri gittikçe artıyor."

Halktan yetkililere çağrı: Gençler evlenemiyor, destekler arttırılmalı

Halktan yetkililere çağrı: Gençler evlenemiyor, destekler arttırılmalı

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.