,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 26 °C

Guterres: BM'de temsil gücü yüksek kurumlar inşa edilmeli

Guterres: BM'de temsil gücü yüksek kurumlar inşa edilmeli
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, mevcut sistemlerde Batı dünyasının hakimiyeti bulunduğunu, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde daha fazla temsilin olmasının herkese fayda sağlayacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, mevcut sistemlerde Batı dünyasının hakimiyeti bulunduğunu, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde daha fazla temsilin olmasının herkese fayda sağlayacağını belirterek, dünya liderlerine "harekete geçme ve anlaşma sağlamak için taviz vermeye istekli olma" çağrısında bulundu

Gelecek hafta başlayacak BM 78. Genel Kurulu'nu "G 193" olarak tanımlayan Guterres, ele alınacak temel konular arasında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, iklim değişikliğiyle mücadele, yatırım ve fonlama sorunları, sağlık sınamaları ve dünyanın farklı yerindeki çatışmalar olacağını belirterek, "Dünya liderlerine çağrım çok açık. İki yüzlü davranma ya da konumlanma zamanı değil. Kararsız ya da çekimser kalma zamanı değil. Zaman, bir araya gelme ve gerçek pratik çözümler sunma zamanı. Daha iyi yarınlar için taviz verme zamanı" dedi. 

BM Genel Kurulu'nun dünyanın "ortak iyiliği" için harekete geçmeye fırsat tanıdığını belirten Guterres, " Dünya için harekete geçmeliyiz" diye kaydetti.

Guterres, Genel Kurul'un insanlığın çok ciddi sorunlarla mücadele ettiği bir dönemde bir araya geldiğine dikkati çekerek, "İnsanlar, liderlerinin bu karmaşaya bir çözüm getirmesini bekliyor" değerlendirmesini yaptı.

Çok kutuplu bir dünyan oluşmaya başladığına işaret eden Gutteres, bunun hem bir denge unsuru olabileceğini ancak bölünmüşlükleri de artırabileceğini kaydetti.

Guterres, bu nedenle çok taraflı kurumların reform edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İkinci Dünya Savaşı sonrasında inşa edilen bugünün çok taraflı kurumları, o dönemin siyasi ve ekonomik gücünü yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

"Çok taraflı kurumlarımız bugünün dünyasını yansıtmıyor" diyen Guterres, temsil gücü yüksek kurumlar inşa edilmesi için reform isteğinin çok güçlü olması gerektiğini, mevcut sistemlerde Batı dünyasının hakimiyeti bulunduğunu, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde daha fazla temsilin olmasının herkese fayda sağlayacağını ifade etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55