,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C

Gaziantepli kadınlar: ​“Mukabeleye katıldığımız için çok mutluyuz”

Gaziantepli kadınlar: ​“Mukabeleye katıldığımız için çok mutluyuz”
Gaziantep’te on bir ayın sultanı Ramazan ayında mukabele geleneği yüzyıllardan beri devam ederken, kadınlar da mukabele sünnetine yoğun bir ilgi gösteriyor.

​Gaziantep’te mukabeleye katılan kadınlar, Ramazan ayı Kur’an ayı olduğundan dolayı bu ayı ibadetle ve Kur’an-ı Kerim okuyarak geçirdikleri için çok mutlu olduklarını söylediler.

Gaziantep’te on bir ayın sultanı Ramazan ayında mukabele geleneği yüzyıllardan beri devam ederken, kadınlar da mukabele sünnetine yoğun bir ilgi gösteriyor. Kadınlar, İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneğini camiler başta olmak üzere ev ve Kur’an kursları ile sosyal tesislerinde hafızların dilinden dökülen Kur’an-ı Kerim ayetlerini dinliyor.

Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele camilerde, mescitlerde, Kur’an-ı Kerim kursları ve evlerde büyük bir coşku ile devam ediyor. Peygamber Efendimizin, Cebrail (aleyhisselam) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele geleneğine erkeklerin yanı sıra kadın ve çocuklarda büyük bir ilgi gösteriyor.

Ramazan ayı boyunca sesli olarak cami görevlisi ve bir hafız tarafından okunan Kur’an-ı Kerim süreleri, o camide bulunanlar tarafından dinleniyor, ya da takip ediliyor. Mukabele sünneti ile Kur’an-ı Kerim sevgisinin aşılanmasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlanıyor.

Şahinbey Belediyesi Hasan Celal Güzel Sosyal Tesisi’nde açılan Kur’an-ı Kerim kursundaki mukabeleye katılan kadınlar, mukabeleye katılmanın güzel bir duygu olduğunu belirterek, Ramazan ayını dolu dolu geçirdiklerini söylediler.

Ramazan ayının Kur’an ayı olduğundan dolayı bu ayı ibadetle ve Kur’an-ı Kerim okuyarak geçirdiklerini belirten Nur Harat, Ramazan ayının güzelliklerinden bir tanesinin de mukabele olduğunu söyledi.

Ramazan ayının ibadetle geçirilmesi gerektiğini ifade eden Harat, “Bu ay ibadetle geçirmemiz gereken bir aydır. Çoğu kardeşlerimiz Kur’an-ı Kerim okumasını bilmiyordu, burada öğrendiler. Cüz sürmemiz için bize hem sabah hem de öğleden sonra imkânlar veriliyor. Camide sadece sabah saatlerinde ya da akşam saatlerinde oluyor. Ama burada uygun saatlerde cüz sürme imkânımız oluyor, ev hanımlarına yönelik uygun bir program hazırlıyorlar. 3-4 tane hocanın gözetimi altında biz cüzümüzü sürüyoruz ve Allah-u Teâlâ’ya şükürler olsun, mübarek Ramazan ayını elimizden geldiği kadar ibadetle geçirmeye çalışıyoruz.”dedi.

Ramazan ayının ilk gününden itibaren mukabele programına katıldığını, çok mutlu olduğunu belirten Selma Gören de, “Ramazan-ı Şerif olduğundan dolayı burada biz mukabele yapıyoruz. İnşallah Rabbim dergâh-ı izzetinde kabul eylesin. Bu kursa 3 aydır geliyorum. Bu ay Kur’an ayı olduğundan dolayı bu ay Kur’an-ı Kerim’i bol bol okumalıyız. Kur’an-ı Kerim’i okuyup, aynı zamanda da yaşamak lazım. Rabbim inşallah cümlemize nasip etsin. Kur’an-ı Kerim okumak Allah (Celle Celaluhu) ile konuşmaktır.”diye konuştu.

Sabah ve öğleden sonra camilerde birer cüz şeklinde mukabele okuduklarını belirten Şenel Kılınçoğlu da “Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim okumak için buraya gelmek benim için bir huzurdur. Bizler hep birlikte arkadaşlarla buraya Kur’an-ı Kerim okumaya geliyoruz, güzel vakit geçiriyoruz. Şimdiye kadar huzuru bulduğum bir yer yoktu. Ancak Kur’an-ı Kerim okumak ile huzur buluyorum ve Ramazan ayını ibadetle, Kur’an-ı Kerim ile geçirdiğimiz için çok mutluyuz, Allah-u Teâlâ’ya şükürler olsun. Burada hep birlikte cüzümüzü sürüyoruz.”ifadelerini kullandı.

Ramazan ayını dolu dolu geçirdiklerini ve bundan dolayı mutlu olduklarını belirten Kezban Danabaş ise, şunları söyledi:

“Kur’an-ı Kerim okumasını bilmiyorduk. Bu kursa gelip, öğrendik. Burada cüzümüzü sürüyoruz. Toplu halde cüz sürmekten gurur duyuyoruz, güzel oluyor. Hocalarımızın yardımıyla eksikliklerimiz olmuyor. Tek başımıza cüz süremiyorduk. Burada en azından 4-5 tane hocamız başımızda duruyor. Onların bu gözetimi altında Kur’an-ı Kerim okuyoruz. Kur’an-ı Kerim okumak çok güzel bir duygu. Kur’an-ı Kerim okumayı öğrendiğimiz için çok huzurluyuz. Kur’an-ı Kerim’i öğrendikten sonra da cüzümüzü rahat bir şekilde sürdürüyoruz.”

Hem Kur’an-ı Kerim öğrendiğini hem de mukabeleye katıldığını belirten Hatice Tırıklı da, “Çocuklarım ne kadar Kur’an-ı Kerim’i öğretmek istedilerse de bir türlü öğrenemedim ve Allah-u Teâlâ’ya şükürler olsun, bu kursa geldim, öğrendim. Bun kursa geldiğimden dolayı da çok memnunum. Ramazan ayı olduğundan dolayı burada cüz sürüyoruz ve Ramazan ayımız çok güzel geçiyor.”diye konuştu.

Mukabele halkasına katılmanın çok güzel bir duygu olduğunu ve mukabele ile ferahladıklarını ifade eden Ayşegül Suna da, “Kur’an-ı Kerim okumasını bilmiyordum ve Allah-u Teâlâ’ya şükürler olsun, buraya gelip öğrendim. Allah-u Teala’ya şükürler olsun, orucumuzu tutuyoruz, teravih namazına gidiyoruz. Yani Ramazan ayını dolu dolu geçiriyoruz. Her gün bir araya gelip cüzümüzü sürüyoruz. Bundan dolayı da mutluyuz.”diye belirtti. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55