,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 23 °C

Gazeteciler: Basında sansür devam ediyor!

Gazeteciler: Basında sansür devam ediyor!
24 Temmuz 1908 tarihin basında sansürün kaldırıldığı tarih olarak bilinse de basın mensuplarının üstünde sansürün o yıldan bu yana devam ettiğini savunan gazeteciler, "Basına yönelik sansür, gereksiz baskılar kaldırılmalıdır." dedi.

 

"24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" dolayısıyla açıklamalarda bulunan Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir ve Batman Medya Mensupları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sadullah Aydın, basın mensuplarının yaşadığı sorun ve sıkıntıları anlattı.

24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri üzerine o günden itibaren basına uygulanan sansür konusunun gündeme geldiğini anımsatan Gazeteci-Yazar Veysi Demir, o dönemde kaldırıldığı belirtilen sansürün her dönemde var olduğunu söyledi.

Hangi dönemde basına sansür uygulandığına dikkat çeken Demir, iktidarlar değişmesine rağmen gücü eline geçirenlerin basına sürekli sansür uyguladığına vurgu yaptı.

Veysi Demir

"Sansür devam ediyor, etmeyi sürdürecek de"

Demir, "Aslında kaldırılmış dediğimiz sansür hiçbir şekilde kaldırılmamıştır. Mahalle baskısı şeklinde, kurumların baskısı, patron baskısı, lobiler, güç odakları veya basına reklam verenlerin oluşturduğu baskı nedeniyle sürekli bir oto kontrol şeklinde basının üstünde sansür devam ediyor ve bu sürekli de devam edecektir. Basında sansür kalkacak demek hayalcilik olur." dedi.

Yerel medyanın yaşadığı sıkıntılara da değinen Demir, yerel medyanın son yıllarda çok ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğunu ifade etti.

"Tasarruf tedbirleri yerel medyaya bir darbe vurdu"

Son dönemde Maliye Bakanlığının yayınladığı 'tasarruf tedbirleri' basına büyük bir darbe vurduğuna dikkat çeken Demir, şöyle devam etti:

"Tasarruf tedbirlerinin bu şekilde uygulanmasıyla kurumların aboneliklerini iptal etmeleri söz konusudur. Durum böyle olunca zaten yerel basın çok zor günler geçirirken daha da zorlanarak var olan gazeteler de kapanacaktır. O yüzden hükümetin yerel gazetelere yönelik bunu istisna etmesini talep ediyoruz ki yerel gazeteler rahat bir nefes alabilsinler."

Ayrıca gazetecilerin çalışma şartlarının da bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini belirten Demir, Basın İlan Kurumunun, İletişim Başkanlığının ve ilgili bakanlıkların gazetecilik görevini hakkıyla yapmaya çalışan gazetecilere destek olmasını istedi.

Sadullah Aydın

"Bilinçli bir toplumun oluşmasında basına büyük görevler düşüyor"

Gazeteci-Yazar Sadullah Aydın ise yaptığı açıklamada, günümüzde basının çok önemli bir misyon yüklendiğini söyledi.

Sosyal medyanın bu kadar yaygınlaştığı, iletişim araçlarının çeşitlendiği günümüzde dürüst habercilik, sağlıklı haber akışı çok daha önem atfettiğini belirten Aydın, ülkenin kültürel anlamda kalkınması, bilinçli bir toplumun ve gençliğin oluşması konusunda basına, basın mensuplarına çok büyük görevlerin düştüğünü kaydetti.

Sosyal barışın, birlikteliğin, güç birliğinin, hoşgörü kültürünün, karşılıklı anlayış ve saygının sağlanması için gerekli olan şeylerden birinin de güçlü bir basın geleneğinin olması olduğunun altını çizen Aydın, dürüst, adil, kirli algılardan uzak, güvenilir bir basın bir ülke için çok büyük bir kazanç olduğunu ifade etti.

"Gazetecilere destek sunulmalı"

Aydın, "Böyle bir basın geleneğinin oluşması için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli, gazetecilere destek sunmalıdır. Özellikle yetkililer güçlü ve dürüst bir basının oluşması için ekonomik destekte bulunmalı, çeşitli projelerle gazetecilere kaynak sağlamalıdır." dedi.

"Yerel medya mensupları büyük sıkıntı çekiyor"

Günümüzde ekonomik sıkıntılardan en çok payını alanların basın mensupları olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Bu anlamda en büyük sıkıntıyı yerel medya mensupları çekmektedir. Yerel basın bir şehrin beynidir, nabzıdır, halkın sorun ve taleplerinin sözcüsüdür. Halk ile yöneticiler arasında köprü görevi gören en etkili vesilelerden biridir. Özellikle yerel yönetimler, belediyeler, valilikler ve diğer kurumlar yerel basını güçlendirmek için çaba içerisinde olmalıdırlar."

"Basın, art niyetli ve tetikçilik görevi yapmamalıdır"

Konuşmasının devamında basına yönelik sansür, gereksiz baskıların da kaldırılması gerektiğine işaret eden Aydın, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Basın mensupları özgür ve güven içinde halkın yararına olacak, halkın sorun ve taleplerini gündeme getirecek haberlere imza atabilmelidirler. Basın, art niyetli olmaması ve tetikçilik görevi yapmaması şartıyla özeleştiri mekanizmasını rahat bir şekilde işletebilmelidir.

Ülkemizde güçlü, adil, güven veren, dürüst, hakkın ve halkın sözcüsü olma misyonunu hakkıyla yüklenmiş, halkıyla barışık, halkın sorun ve taleplerini önceleyen, kişisel çıkarların aracı olmayan bir basınla güvenli, güçlü yarınlara ulaşma dileğiyle basın mensubu arkadaşlarımın, gazetecilerin 24 Temmuz Gazeteciler Bayramını kutluyorum."(İLKHA)





 

Haberin videosu için TIKLAYINIZ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55