,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 20 °C

Gabon'da askeri darbe

Gabon'da askeri darbe
Orta Afrika ülkesi Gabon'da bir grup askeri yetkili yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu.

Afrika ülkelerinde sular durulmuyor. Nijer'in ardından Orta Afrika ülkesi Gabon'da da askeri darbe yapıldı.

Bir grup askeri yetkili yönetimi ele geçirdiklerini duyurmasının ardından başkenti Librevil'de çatışmaların yaşandığı belirtildi.

Darbeyi gerçekleştiren bir grup askeri yetkili, Gabon 24 adlı televizyon kanalına çıkarak ülkedeki tüm güvenlik ve savunma güçlerini temsil ettiğini illeri sürdüler.

Darbeci askerler, "Bugün, 30 Ağustos 2023, biz, Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi'nde (CTRI) birleşen savunma ve güvenlik güçleri olarak, Gabon halkı adına ve kurumların korunmasının garantörü olarak barışı savunmaya karar verdik. Mevcut rejime son vererek" açıklamasını yaptı.

Ülkedeki seçim sonuçlarının iptal edildiğini ifade eden darbeciler, ikinci bir duyuruya kadar tüm sınır kapılarının kapatıldığını belirttiler.

Hükümet'ten henüz açıklama yok

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Gabon hükümetinden henüz bir açıklama yapılmadı.

2019'daki darbe girişimi engellenmişti

7 Ocak 2019 tarihinde Gabon'da bir darbe girişimi yapılmıştı. Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Guy-Bertran Mapangou, Ulusal Radyo'yu işgal ederek bildiri okuyan askerlerin yakalandığını ve durumun kontrol altına alındığını söylemişti.

Nijer'de de askeri darbe olmuştu

Bir diğer Afrika ülkesi Nijer'de de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonulmuş ve yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Küçük ama zengin ülke Gabon

Zengin bir ülke olan Gabon, diğer Afrika ülkeleri gibi en çok sömürülenlerden biri. Sahraaltı Afrika'nın en zengin ülkelerinden biri olan Gabon'da 1930'lu yıllarda keşfedilen petrol, gelirlerin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturuyor.

Orta Afrika'nın en batısındaki Gabon 270 bin kilometrekarelik alana sahip. Tropikal iklimin hakim olduğu ve topraklarının yüzde 80'i geniş bir bitki çeşitliliğine sahip Gabon'un zengin doğal kaynakları arasında petrol, doğal gaz, elmas, manganez, niobyum, uranyum, altın, kereste, demir cevheri ve hidrogüç bulunuyor.

Gabon, Sahraaltı Afrika'daki altıncı büyük petrol üreticisi ve en büyük beşinci rezerve sahip konumda yer alıyor.

Kişi başına düşen milli geliri Sahraaltı ülkelerin ortalamasının 4 katı olsa da Gabon'da nüfusun yüzde 30'undan fazlası yoksulluk seviyesinin altında yaşıyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55