Filistinli esirlerin idamını öngören yasa tasarısı oylamaya sunuluyor
Siyonist rejim meclisi (Knesset), bugün Filistinli esirlere idam cezası uygulanmasına izin veren yasa tasarısını ilk oylama için gündemine aldı.
İşgal basınında yer alan haberlere göre, Knesset'in "güvenlik komitesi" geçtiğimiz hafta söz konusu tasarının genel kurulda oylanmasına onay vermişti. Bu adım hem yerel hem de uluslararası düzeyde geniş bir tepkiyle karşılandı.
Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in yoğun baskıları sonucu yeniden gündeme gelen tasarı, mevcut koalisyonun kuruluş anlaşmalarında yer alıyor. Ben Gvir, partisi "Otzma Yehudit"in hükümetin diğer yasa tekliflerine destek vermeyeceğini açıklamış ve "idam yasası"nın birkaç hafta içinde oylamaya sunulmaması halinde koalisyonu zor durumda bırakmakla tehdit etmişti.
Filistinli esirlere yönelik idam cezası tasarısı, daha önce de birçok kez meclise getirilmiş ancak yasalaşmamıştı. En son 2022 yılında Ben Gvir, bazı değişikliklerle aynı tasarıyı yeniden sunmuş ve Mart 2023'te ön onay aşamasını geçirmişti.
Tasarının mevcut halinde "Bir israillinin ölümüne neden olan kişiye ölüm cezası uygulanacağı" belirtiliyor.
Knesset'te ilk oylamayı geçmesi halinde tasarı, ilgili komisyona gönderilerek ikinci ve üçüncü okumalar için hazırlanacak. Üç onayı da geçtikten sonra yasa, işgal rejiminin resmi kanunlar dergisine girerek yürürlüğe girecek.
İnsan hakları örgütleri, bu tasarının uluslararası hukuka açıkça aykırı olduğunu ve Filistinli esirlere karşı "kurumsal intikam aracı"na dönüştüğünü belirterek derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.