,
  • BIST 10149.03
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 26 °C

Filistin'de hayır çalışmalarına adanan bir ömür: Ahmed El Kurd

Filistin'de hayır çalışmalarına adanan bir ömür: Ahmed El Kurd
​Geçtiğimiz gün vefat eden Hamas'ın Siyasi Büro üyesi Ahmed El-Kurd, Filistin tarihinde hayır çalışmalarında yaptığı öncülük ile dikkat çekiyor.

Hamas'ın Siyasi Büro üyesi ve Filistin davasının önde gelen isimlerinden 71 yaşındaki Ahmed El-Kurd, gündüz uzun süren hayır çalışmalarının ardından evinde ibadete çekildiği bir sırada, teravih namazı kılarken geçirdiği şiddetli kalp krizi nedeniyle inme geçirerek ruhunu Rahman'a teslim etti.

Ahmed El Kurd kimdir?

İLKHA Arapça servisinin derlediği bilgilere göre, Ahmed El Kurd'un asıl adı Ahmed Harb El Kurd Ebu Usame’dir. Ailesi 1948'deki Nekbe Günü'nde Askalan’daki köyünden hicrete zorlandı. Ahmed El Kurd da hicretten bir yıl sonra  1949 yılında Gazze şeridinin merkezinde bulunan Deyr El Beleh kampında hayata gözlerini açtı.

El Kurd, El Vusta bölgesinde bulunan Deyir El Beleh’te yaşamış, orada eğitimini tamamlamış ve yine burada evlenerek 11 çocuk sahibi olmuştur. 

Ebu Usame El Kurd, Siyonist işgal rejimi tarafından defalarca esir edilmiştir. En bariz olanıysa 1982 yılında işgalciler tarafından tutuklanışı olmuştur. Bu süreçte bir buçuk yıl zindanda esir edilmiştir. Hakeza bundan sonra da altıdan fazla defa işgalciler tarafından esir edilmiş buna gerekçe olarak da "idari tutuklama" bahanesi ileri sürülmüştür. Gerçekte onu esir etmelerinin sebebi Filistin halkının direnişini güçlendirecek yardımlar yapması ve sahada aktif bir rol üstlenmesiydi.

Hayırseverliği

Ebu Usame El Kurd, Filistin’de hayır çalışmalarının en baştaki kurucularındandır. Hayır çalışmalarına başlaması resmi olarak 1977 yılında olmuştur. Bu süreden itibaren vefat ettiği ana kadar (43 yıl) hayır işlerindeki öncülüğüne devam etmiş ve Filistin halkının evlatlarına yardımlarını sürdürmüştür.

El Kurd, Gazze Şeridi'nde pek çok hayır kurumu kurmuştur. En önemlisi de İslami Direniş Hareketi Hamas’ın öncüleri ve evlatlarıyla birlikte Salah El Hayriyye Derneğini kurmasıdır. Öyle ki uzun yıllar boyunca bu dernekte başkanlık vazifesini yürütmüştür. Ayrıca eğitim alanında da öğretmenlik ve müfettişlik görevi yapmıştır. El Vusta bölgesinde bulunan Deyir El Beleh’te binlerce yetim çocuğa eğitim ve maddi destekte bulunan Salah El Hayriyye Eğitim Kurumlarında Müdürlük yapmıştır.

Ebu Usame El Kurd, bizzat esir aileleri, fakir aileleri ve yetimlere her ay ayni ve nakdi yardımlarda bulunmuş, bu yardımların dağıtılmasında yönlendirici konumda olmuştur. Ayrıca yıllarca esir, şehit ve fakir ailelerin yıkık evlerini onarmada da öncülük etmiştir.    

El Kurd, vefat ettiğinde de Gazze Şeridi'nde hayır kuruluşları zincirinin başkanıydı. Bu kurumlar Filistin halkının ihtiyaç duyduğu insani yardımı sağlıyordu. Ayrıca El Kurd şehitler, yaralılar ve esirler dosyasında yetki sahibi biriydi. Kendisi ayrıca Geri Dönüş ve Ambargonun Kırılması Yürüyüşleri Yüksek Kurulunun başkanlığını yürütüyordu.

Devlet işleri

Ebu Usame El Kurd, Hamas İslami Direniş Hareketinin 2005 yılında kazandığı yerel seçimler sonrası Deyir El Beleh Belediyesinin başkanlığı görevini üstlenmiştir. Yine Dr. İsmail Heniyye’nin başkanlığını yürüttüğü Filistin 10’uncu hükümetinde Toplumsal İşler Bakanlığı görevini yürütmüştür.

Hareket ve cemaat işleri

Merhum Ebu Usame El Kurd, Gazze Şeridi'nde Hamas hareketinin önde gelen liderlerindendi. Yarım asır süreye yakındır Hamas İslami Direniş Hareketi saflarında hareket ve cemaatsel çalışma yürütmüştür. Hamas Siyasi Bürosunun üyeleri arasına alınmıştır. Vefat edene kadar da bu konumunu korumuştur.

Vefatı

Ebu Usame El Kurd 71 yaşında El Vusta bölgesinde bulunan Deyir Beleh’teki evinde ailesiyle beraber Teravih namazı kıldığı esnada şiddetli bir beyin felci sebebiyle vefat etti. El Vusta kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesine kaldırıldı ancak hastaneye varmadan ruhunu Rahman'a teslim etmişti. Hayırlarla dolu bu yolculuk sona ermişti artık.        

Vefatından sonra başta Filistin dahilinde farklı direniş kanatları ve diğer İslam aleminden birçok hareket, kuruluş ve parti taziye mesajı yayınladı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55