,
  • BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 23 °C

Fabrika çıkışlı ikinci el otomobil piyasayı nasıl etkileyecek?

Fabrika çıkışlı ikinci el otomobil piyasayı nasıl etkileyecek?
İkinci el arabada yeni dönem başlıyor. Fabrika çıkışlı ikinci el araç dönemi 2023 yılında resmen başlayacağı duyuruldu. Oto galericiler, bu durumun işlerini olumsuz yönde etkileyeceğini, araç satışlarının ise gerileyeceğini söyledi.

Türkiye'de yenilenmiş otomobiller geliyor. Kimi otomotiv firmaları yenilenmiş ikinci el otomobil satacak. 6 yaşına kadar olan araçlar yenilenip tekrar satışa sunulacak. 10 yıl boyunca sürekli yenilenen araçlar uygun fiyata satılacak.

Yenilenmiş araçlara 2 yıl da garanti verilecek. Uygulamanın önümüzdeki yıl faaliyete alınması hedefleniyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Auto Store Derneği Başkan Yardımcısı Gürsel Parça, uygulamanın tam faaliyete geçmesiyle oto galericilerin işlerinin büyük oranda azalacağını, satışlarının ise düşeceğini söyledi.

Şu anda talep olmadığından dolayı ikinci el araç piyasasında bir durgunluğun olduğunu belirten Parça, her yıl kış aylarına doğru rutin olarak bir durgunluğun yaşandığını ifade etti.

"Şu an durgunluk var"

Mart ayının sonuna kadar bu durgunluğun sürdüğünü dile getiren Parça, "Nisan ayına doğru talepler başladığı gibi bir hareketlilik olur. Şu anda talep olmadığından dolayı durgunluktan kaynaklı otomobil fiyatlarında az da olsa bir gerileme var. Otomobillerdeki fiyat düşüşünün yılsonuna kadar süreceğini öngörüyoruz." dedi.

Gürsel Parça

"Tuttururlarsa satışlar gerileyecek"

Fabrika çıkışlı ikinci el otomobil satışı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Parça, şöyle devam etti:

"Otomobil fabrikalarının ikinci el araç satışına başlamasının dünyada bir örneği yoktur. İlk defa Türkiye'de böyle bir şey gerçekleşecek. Ama fabrikalar ikinci el otomobil satışlarını tutturabilirlerse, bizim gibi ikinci el galericilerin işlerini olumsuz etkileyecek ve satışlarımızda gerileme olacaktır. Tabi bu konunun da net bir durumu yok."

Konuşmasının devamında Parça, "Bu araçların bize satışı olur mu, direk tüketiciye mi bu araçlar verilecek gibi bir açıklama yapılmamış. Daha işin başındalar. Bu yeni uygulama olur mu, olmaz mı o daha belli değil. Bunu yaşayıp görmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Vergi indirimi piyasayı hareketlendirir"

Otomobil bayilerinde sıfır araç stokunun olduğunu savunan Parça, son olarak şunları söyledi:

"Her ne kadar ÇİP konusu gündeme gelse de ve bir arz daralması varsa da stoklarda sıfır araç vardır. Türkiye'de galeri işini yapan birçok esnaf vardır. Yetkililerden talebimiz araçlardaki özel tüketim vergisinde indirim yapılmasıdır. İndirim olursa az da olsa piyasamızda bir hareketlilik olacaktır."(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55