Erdoğan ve Putin: En kısa sürede ateşkes sağlanmalı

Erdoğan  ve Putin: En kısa sürede ateşkes sağlanmalı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, bölgesel krizleri ele aldıkları görüşmede ateşkesin aciliyetine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmeler masaya yatırıldı. Liderler, Basra Körfezi’nde tırmanan askeri ve siyasi krizin küresel ölçekte enerji, ticaret ve lojistik alanlarında ciddi olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, tarafların “en kısa sürede ateşkesin sağlanması ve tüm devletlerin meşru çıkarlarını gözeten uzlaşmacı bir barış anlaşmasının yapılması gerektiği” konusunda görüş birliği içinde oldukları belirtildi. Putin, Ukrayna’daki müzakere sürecine katkılarından dolayı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

Karadeniz’deki güvenlik sorunları da gündeme geldi. Kiev yönetiminin doğalgaz altyapısına ve ticari gemilere yönelik saldırı girişimlerine dikkat çekilerek, Karadeniz’de kapsamlı güvenlik için koordineli önlemler alınması gerektiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na göre Erdoğan, İran’a yönelik saldırıları tasvip etmediklerini, bölgedeki tüm taraflarla barış ve istikrar odaklı temasların sürdüğünü dile getirdi. Netanyahu hükümetinin saldırgan politikalarının önünün alınması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Kudüs’ün statüsünü aşındırmaya yönelik adımlara izin verilemeyeceğini belirtti.

Suriye’deki gelişmelerin de ele alındığı görüşmede, istikrarı güçlendirecek her adımın Türkiye ve Rusya’nın ortak menfaatine olduğu ifade edildi. Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizinin barışla sonuçlanması için Türkiye’nin arayışlarının sekteye uğratılmamasının önemine işaret ederek, taraflara gerilimi tırmandıracak adımlardan uzak durmaları çağrısında bulundu.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.