,
  • BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C

Erdoğan ve Preca'dan ortak basın açıklaması

Erdoğan ve Preca'dan ortak basın açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro Preca ile baş başa ve heyetler arası yaptığı görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı belirtilen toplantıda, mülteci sorunları, AB'nin bu noktadaki söz ve tutumları ile Venezuela'daki son durum konuşuldu.

Görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konuların gündeme geldiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz coğrafyasında farklı kültür ve medeniyetlerin kesişim noktasında yer alan iki ülkenin birçok risk, tehdit ve sınamada benzer yaklaşımlara sahip olduğunu gördüklerini, önümüzdeki dönemde siyasi, ekonomik ve insani sorunların menfi etkileri karşısında gerek ikili düzeyde, gerekse ortak platformlarda Türkiye ve Malta'nın birlikte hareket etmesi yönünde arzuları olduğunu kaydetti.

Malta Cumhurbaşkanı Preca'nın, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan ilk Malta Devlet Başkanı olduğunu belirten Erdoğan, "Bu vesileyle, özellikle bundan sonraki süreçte de Avrupa Birliği'yle ilişkilerimizde bu desteklerinin devam edeceğine inanıyorum. Burada Avrupa Birliği’yle vize serbestisi ve Gümrük Birliği güncellenmesi, Malta'yla ilişkilerimize daha fazla hizmet, yatırım ve turizm olarak yansıyacaktır. Bu süreçlerin hızlandırılmasında Malta'nın desteğini özellikle kendilerinden rica ediyorum." şeklinde konuştu.

"AB'nin Türkiye'ye göç sorunu noktasında verdiği söz yerine gelmiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Türkiye'ye göç sorunu noktasında verdiği sözün yerine gelmediğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Daha önce bizlere (3+3) 6 milyar avro olarak verilmiş olan sözün ne yazık ki şu anda adeta bir çeyreği verilmiş durumda ve o da 1,750 milyar avro gibi bir destek. Bu bizim bütçemize zaten gelmiyor, bu uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla gelen bir destektir. Bizim ise yaptığımız harcama 35 milyar dolara ulaşmış durumda. Ve bu konuda Avrupa Birliği'nde bunun gündeme getirilmesi ve bununla birlikte de bu desteğin verilmesi suretiyle bizim gerek Suriye'den, gerek Irak'tan ülkemize göç edenler konusunda bizler onların daha insani şartlarda yaşaması konusunda çabalarımızı artıralım istiyoruz. Ve bu konudaki hassasiyetimiz şu anda mevcut bütçemizle tabi devam ediyor, gelse de, gelmese de biz bunu devam ettireceğiz. Bunu kesemeyiz çünkü o insanların oradaki yaşam koşullarını, eğitimden sağlığa ve bütün oradaki konteyner kentlerde olsun, çadır kentlerde olsun yaşayan insanların daha ideal şartlarda yaşaması için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Onları kendi hâline terk etmek bizim haddimize değil."

Turizmde de Türkiye’nin kendisini ispat etmiş bir ülke olduğunu vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm, dile eğitimi, savunma sanayi, ilaç sektörü alanlarında iş birliğinin yapılabileceğini söyledi.

"Maduro sandıktan çıkmıştır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela’da yaşanan gelişmeleri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın konuya ilişkin açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şöyle cevap verdi:

"Tabi bizim malum 15 Temmuz darbe girişimi bize yapılmıştı hatırlayın ve bu darbe girişiminde Sayın Maduro bizi hiç gecikmeden hem aramış ve ardından da çıkıp gelmişti. Hâlbuki biz o ana kadar Maduro'yla tanışmıyorduk. O darbe girişimiyle biz Maduro'yla tanışmış olduk ve o güzel de bir başlangıç oldu zira bazı sektörlerde de müşterek adımlar atma yoluna gittik. Ben demokrasiyi bugüne kadar şöyle tanıdım: 40 yılık bir siyasi geçmişim var. 40 yılık siyasi geçmişimde, sandıktan çıkana saygı duyacaksınız. Sandıktan çıkana eğer saygı duymuyorsanız, bunun adı demokrasi değildir, bu totaliter bir zihniyettir, totaliter bir yapıdır, anlayıştır. Dolayısıyla Maduro sandıktan çıkmıştır."

ABD Başkanı Trump'un Venezuela'ya ilişkin açıklamalarının, kendisini şok ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyaretinden dönüşünde Maduro'yu aradığını, "demokrasi noktasında antidemokratik girişimlere asla prim verme, dik dur." dediğini ifade etti.

"Türkiye barış için katalizör görevi üstleniyor"

Malta Cumhurbaşkanı Preca da Türkiye'nin bölgesinde diyalogu tesis etmeye yönelik gayretlerini memnuniyetle karşıladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, güvenlik ve bölgedeki barış için bir katalizör görevi üstlenmeye çalışıyor. Hükümetiniz ve sizin gayretleriniz milyonlarca sığınmacı ve göçmenin, mültecinin ayrıca sığındığı bir yer oldu ülkeniz, bunun için de takdirlerimizi size iletmek istiyoruz. Burada krize verdiğiniz cevap siyasi kazanım gözetmeyen bir tarzda olmuştur." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55