,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 27 °C

Erbaş: Vatandaşlarımızın hac ibadetlerini hakkıyla yerine getirebilmeleri için var gücümüzle çalışıyoruz

Erbaş: Vatandaşlarımızın hac ibadetlerini hakkıyla yerine getirebilmeleri için var gücümüzle çalışıyoruz
2024 Yılı Hac Protokolü sonrası Mekke’de değerlendirmede bulunan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Vatandaşlarımızın hac ibadetlerini hakkıyla yerine getirebilmeleri ve bu fırsatı en ideal şekilde değerlendirebilmeleri için var gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

2024 Yılı Hac Organizasyonu’na ilişkin temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia ile imzaladıkları 2024 Yılı Hac Protokolü sonrası Mekke’de açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia ile dün Cidde’de bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Erbaş, “2024 yılı hac organizasyonu hazırlıkları kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretin, istişarelerin ve imzaladığımız protokolün, hacı adaylarımız için hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

“Hac ve umre hizmetlerinde önemli bir tecrübeye sahibiz”

Hac ve umre organizasyonunun, kapsamlı bir planlama, büyük bir tecrübe ve özverili bir çalışma gerektirdiğine vurgu yapan Erbaş, “Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler, hac ve umre hizmetlerinde önemli bir tecrübeye sahibiz. Hem ülkemizde hem de kutsal beldelerde güçlü bir organizasyon ağımız var. Bununla birlikte hacılarımıza ve umrecilerimize daha iyi hizmet verebilmek için kendimizi her yıl yenilemenin, hizmet imkânlarımızı daha da geliştirmenin gayreti içerisindeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Hac organizasyonunun başarıya ulaşmasında, ülkeler arasındaki koordinasyonun ve eşgüdümün önemli bir payı olduğunun altını çizen Erbaş, “Bu anlamda ülkemiz ile Suudi Arabistan’ın kurumları arasındaki doğru, sağlıklı ve güçlü iletişimin varlığı memnuniyet vericidir. Gerçekleştirdiğimiz bütün toplantılarda iki ülke arasındaki bu tarihi bağın ve güçlü iletişimin yansımalarını görüyoruz. Nitekim dün Cidde’de Sayın Bakan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede bu tarihi bağın ve iş birliğinin daha da geliştirilmesi hususundaki kararlılığımızı teyit ettik.” diye konuştu.

“83 bin 430 olarak belirlenen kontenjanımızın artırılması talebinde bulunduk”

Erbaş, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı ile yaptıkları görüşmede, 2023 yılı hac organizasyonunun değerlendirmesini yaptıklarını, Şevval ayından bu yana devam eden umre organizasyonlarını ve 2024 yılı Hac organizasyonu hazırlıklarını da müzakere ettiklerini kaydetti. Erbaş görüşmede ayrıca, hac kotasının İslam ülkelerinin mevcut nüfusuna göre güncellenmesini ve özellikle Türkiye’nin mevcut durumda 83 bin 430 olarak belirlenen kontenjanının artırılması talebinde bulunduklarını aktardı.

2024 haccı için kesin kayıt hakkı elde edenlerin işlemlerinin devam ettiğini hatırlatan Erbaş, “Vatandaşlarımız kayıtlarını e-devlet üzerinden kendileri yapabildikleri gibi, Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonunu tercih edenler müftülüklerimiz aracılığıyla; acente organizasyonunu tercih edenler de Diyanet İşleri Başkanlığı ile sözleşmesi bulunan herhangi bir şirkete gidip kayıtlarını yaptırabilmektedirler.” bilgisini paylaştı.

“Hac yolculuğunu bir eğitim ve irşat fırsatı olarak görüyoruz”

İçinde sayısız hikmet ve güzellikler barındıran hac ibadetinin inanç, ahlak ve değerler bakımından hem bireysel hem de toplumsal hayata pek çok yansıması olduğunu belirten Erbaş, “Bu sebeple bizler, hac ibadetini, İslam’ın temel ilke ve değerlerini öğreten bir mektep kabul ediyoruz. Hac yolculuğunu bir eğitim ve irşat fırsatı olarak görüyoruz. Vatandaşlarımızın ibadetlerini hakkıyla yerine getirebilmeleri ve bu fırsatı en ideal şekilde değerlendirebilmeleri için var gücümüzle çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Hacı adaylarımızın eğitimlerini son derece önemsiyoruz”

Hac organizasyonunda görev alacak din görevlilerinin ve kadın irşat görevlilerinin belirlenmesi için personel sınavlarını tamamladıklarını söyleyen Erbaş, “Rahman’ın misafirlerine en iyi hizmeti sunabilmek için organizasyonda görev alacak personelimize yönelik eğitimler yapacağız. Hacılarımıza sağlık hizmeti sunacak personelin ve destek hizmetlerini gerçekleştirecek görevlilerin tespit edilme süreci de devam etmektedir. İnşallah, personel sınavları ve eğitimlerinin ardından, kayıt işlemleri tamamlanan hacı adaylarımızın eğitimlerine başlanacaktır. Bu kapsamda, hem görevli personelimize hem de hacı adaylarımıza dağıtılacak olan kitap ve materyallerin basımı tamamlanarak hazır hale getirilmiştir. Aynı zamanda dijital olarak hazırladığımız eğitici videolar ve animasyonlar, hacı adaylarımızın eğitimlerine ciddi destek olacaktır.” şeklinde konuştu.

Hacı adaylarının eğitimlerinin, il müftülüklerinin belirleyeceği yer ve zamanda gerçekleştirileceği bilgisini paylaşan Erbaş, “Alanında uzman tecrübeli hocalarımız tarafından verilecek olan söz konusu eğitimler, hac ibadetiyle ilgili teorik bilginin yanı sıra haccın farz, vacip, sünnet ve adabına dair uygulamaları da içermektedir. Yüz yüze gerçekleştirilecek olan hac eğitimleri, Başkanlığımızın ve İl müftülüklerimizin çevrimiçi toplantılarıyla da güçlendirilecektir. İnşallah, bütün bu eğitimlerle birlikte hacı adaylarımız, bilgi, bilinç, duygu ve motivasyon bakımından bu kutlu yolculuğa en güzel şekilde hazırlanmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, hacı adaylarının eğitimlerini son derece önemsediklerini vurgulayan Erbaş, “Zira ömürde bir defa yapılan bu eşsiz ibadeti hakkıyla ifa edebilmek için bütün boyutlarıyla öğrenmek, anlamak ve hissetmek gerekmektedir. Bu bakımdan gerek hacı adaylarımızın gerekse onlara hizmet edecek personelimizin, gerçekleştireceğimiz eğitimlerden azami derecede istifade etmelerini tavsiye ediyorum.” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55