Eğitim-Bir-Sen, 93 maddelik teklif dosyasıyla toplu sözleşme masasında

Eğitim-Bir-Sen, 93 maddelik teklif dosyasıyla toplu sözleşme masasında
1,5 milyon eğitim çalışanının sesi olan Eğitim-Bir-Sen, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri için hazırladığı 93 maddelik teklif dosyasını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolundaki kamu görevlilerini temsilen 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecine dair taleplerini kamuoyuyla paylaştı.

Sendika, 2026-2027 yıllarını kapsayan görüşmeler için hazırladığı 93 maddelik teklif dosyasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu.

Memur-Sen tarafından 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde kamuoyuyla paylaşılan tekliflerden bazıları:

"Toplu sözleşme masasında 2026 yılı için kümülatif yüzde 88, 2027 yılı için ise kümülatif yüzde 46 oranında zam teklif ediyoruz.

7. Dönemde karar altına alınan, 1. dereceye gelen tüm kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesi hakkını istiyoruz. Kamu görevlilerine aylık 17 bin 600 lira kira yardımı yapılmasını talep ediyoruz.

Enflasyon farkının dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren ve ilave 2 puan artışla ödenmesini istiyoruz.

2025 Aile Yılı’nda eş yardımının 11 bin 710 TL’ye, iki çocuğa kadar her çocuk için 5 bin 850 TL’ye, üç ve üzeri çocuk için 8 bin 780 TL’ye çıkarılmasını istiyoruz. Dini bayramlarda kamu görevlilerine ve emeklilere 23 bin 410 TL bayram ikramiyesi ödenmesini teklif ediyoruz.

Gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini, kamu görevlilerine ilave bir derece verilmesini, doğum yardımının 11 bin 710 TL, evlenme yardımının 55 bin 600 TL, ölüm yardımının ise iki katı olarak ödenmesini talep ediyoruz.

Giyecek yardımının her yıl 17 bin 600 TL, yiyecek yardımının ise günlük 235 TL olarak ödenmesini, kıdem aylığı hesabındaki gösterge rakamının 100’e yükseltilmesini ve 25 yıllık süre sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz.

Ücretsiz kreş hizmeti sunulmasını, bu hizmetin verilemediği yerlerde her çocuk için 8 bin 780 TL kreş yardımı verilmesini talep ediyoruz. İş-Aile uyumu için ücretli doğum izninin 60 haftaya çıkarılmasını ve süt izni sürelerinin uzatılmasını teklif ediyoruz.

Genel İdari Hizmetler sınıfında görev yapan personelin ek ödeme oranlarında 5 bin 560 TL, Yardımcı Hizmetler sınıfındaki personelin ek ödeme oranlarında ise 4 bin 450 TL artış yapılmasını istiyoruz."

"88 kazanıma yenilerini ekleyerek yetkinin hakkını vermek için önemli bir mücadele yürüteceğiz"

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, eğitim öğretim ve bilim hizmet kolunda görevli 1,5 milyon çalışanı temsil eden sendikanın 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

8. Dönem Toplu Sözleşme taleplerinin aylar öncesinden başlayan titiz bir çalışma ile tamamlandığını vurgulayan Yavuz, teklif metninin önce kamuoyuyla paylaşıldığını, ardından ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim edildiğini ifade etti.

Genel Sekreter Yavuz, “Eğitim-Bir-Sen, önceki yedi toplu sözleşmede elde ettiği 88 kazanıma yenilerini ekleyerek yetkinin hakkını vermek, eğitim çalışanlarının iş verimini artırmak, kurum huzur ve barışını yeniden sağlamak için Ağustos ayı boyunca önemli bir mücadeleyi yürütecek.

Eğitim öğretim ve bilim hizmet kolunda elde edilecek kazanımlara, Memur Sen’in yürüttüğü geneli ilgilendiren konularda üretilecek kazanımların da eklenmesiyle 8. Dönem Toplu Sözleşme süreci daha da anlamlı hale gelecektir.” ifadelerini kullandı.

Önceki 7 toplu sözleşmede yetkili sendika olarak masaya oturan Eğitim-Bir-Sen’in tecrübe, birikim ve yaşanan problemlere hakimiyeti ile öne çıktığını vurgulayan Yavuz, sürece ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son toplu sözleşmede karşılanamayan talepler güncellendi, oluşan yeni talepler alındı. Son iki yıl içerisinde üniversitelerde akademik zam başta olmak üzere önemli başlıklar; milli eğitimde ise kariyer sistemine dahil edilemeyen şube müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları, müfettişler, araştırmacı ve uzmanların haklı sitemleri ile diğer onlarca başlık talebe dönüştü. Birim ücreti iyice düşük kalan ek dersler, sembolik kalan aile ve çocuk yardımı ile tek maaşla büyükşehirlerde yüksek kiraların yorduğu çalışanlar, kamuda oluşan maaş dengesizliği gibi önemli başlıklarda talepler sıralandı.”

“Sadece mali haklar değil, kariyer imkanları da tekliflerde yer alıyor”

Talat Yavuz, Eğitim-Bir-Sen’in tekliflerinin, yalnızca eğitim çalışanlarının mali haklarını iyileştirmekle kalmadığını, aynı zamanda kariyer ve görevde yükselmelerinin önünü açacak içeriğe sahip olduğunu belirtti ve bu kapsamda görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavlarının düzenli aralıklarla yapılması, yer değişikliği taleplerinin karşılanması gibi sosyal hayatı etkileyen pek çok konuya da yer verildiğini ifade etti.

“300 bine yakın akademik ve idari personele yönelik teklifler”

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Yavuz, bilim hizmet kolunda görev yapan 300 bine yakın akademik ve idari personelin mali ve özlük haklarına ilişkin sahadan gelen talepleri tekliflere dönüştürdüklerini belirterek, bu kapsamda üniversite ödeneği oranlarının artırılmasından, araştırma görevlilerine yeşil pasaport verilmesine kadar birçok konunun toplu sözleşme masasına taşınacağını ifade etti.

https://ebs.org.tr/storage/publication/688214f1569a01753355505.pdf

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.