,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C

Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli Malatya'da gerçekleştirildi

Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli Malatya'da gerçekleştirildi
Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yılmaz, yüz kişilik ekiple dünyada ilk kez yapılan 6'lı çapraz karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürlüğü bir ilke daha imza attı.

Boston College’den Türkiye ekonomi profesörlerinin geliştirdiği Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Karaciğer Nakli Sistemini uygulayan Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi, 6’lı çapraz karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdi.  

"Yüz kişilik ekiple 6'çapraz karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdik"

Daha önce karaciğer nakillerinin yapıldığını ancak çoklu çapraz karaciğer nakillerinin ilk kez uygulandığına dikkat çeken Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Dünya'da şimdiye kadar 2'li çapraz nakilleri birçok ülkede yapılıyordu ama 2'li çapraz nakillerinin karaciğer nakil bekleyen hastalara çok büyük bir katkısının olmadığı ortaya konuldu. Ancak 2'linin üzerinden yapılan çoklu çapraz karaciğer nakilleriyle daha çok hastaya karaciğer nakli yapma fırsatı sunuldu. 3'lü çapraz nakilleri şimdiye kadar 11 kez yapıldı. Bunların 2 tanesi başka ülkelerde yapılmıştı. 9 tanesinin tamamı ise Malatya'da yapıldı. Ama 4'lü karaciğer nakli şimdiye kadar 4 defa yapıldı ve bunların hepsi bizde yapıldı. 2 kez 5'li çapraz karaciğer nakli yapıldı ve en sonda dün 6'lı çapraz karaciğer naklini gerçekleştirdik. Yüzün üzerinde ekiple bu operasyon gerçekleştirildi. Sabah saat 08.00 başladı ve akşam 20.00 gibi ameliyatların hepsini sorunsuz bir şekilde bitirdik. Hastalarımızın durumu bugün oldukça iyidir." diye belirtti.

"Çoklu çapraz nakil dünyada karaciğer nakli bekleyen tüm hastalara umut olacak"

Çoklu çaprazın nakillerinin hem ülkemizdeki hem de dünyadaki karaciğer nakli bekleyen diğer hastalara umut olacağına vurgu yapan Prof. Dr. Yılmaz, "Ve bununda merkezinin Malatya olacağını düşünüyorum. Örneğin Amerika'da veya çok gelişmiş ülkelerde 2'li çapraz nakiller bile aynı gün gerçekleştirilemiyor. Dolayısıyla Malatya'da değil, 2'li 3'lü, 4'lü, 5'li çapraz nakiller sanki rutin bir işlemmiş gibi yapılıyor ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriliyor. Sanıyorum ki karaciğer naklinin dünyadaki başkenti veya merkezi Malatya İnönü Üniversitesi olacak diye düşünüyorum." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55