,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C

Dünya Alimler Birliği heyetinin Afganistan temasları devam ediyor

Dünya Alimler Birliği heyetinin Afganistan temasları devam ediyor
Genel Sekreter Ali el- Karadaği başkanlığındaki Dünya Müslüman Alimler Birliği heyeti, bir dizi temaslarda bulunmak üzere gittiği Afganistan İslam Emirliği'nde devlet yetkilileri ve ulema ile bir araya geldi.

 

Bir önceki gün Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki ile görüşen Ali el-Karadaği ve beraberindeki alimler heyeti, dün de İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani ile bir araya geldi.

Genelde dünya Müslümanlarının, özelde ise Filistinli Müslümanların sorunlarının ele alındığı görüşmelerde Karadaği, HAMAS lideri İsmail Heniyye ve Katar Başbakanı Abdurrahman el-Sani'nin selamlarını iletti.

Ali el- Karadaği, Muhammed Hasan el-Dado, Muhammed es-Sağir ve Nevvaf Tekruri'nin yer aldığı alimler heyeti ile Afganistan İslam Emirliği yetkilileri arasında; ABD'nin öncülük ettiği işgal koalisyonuna karşı kazanılan zafer ile benzer bir işgale karşı kahramanca direnen Filistin cihadı konuşuldu.

Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki ile gerçekleşen görüşmede, Afganistan ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden alimler heyeti, İslam dünyasındaki alimlerin Afganistan davasının arkasında sıkı bir şekilde durduklarının altını çizdi.

Görüşmede konuşan Bakan Muttaki, Afganistan İslam Emirliği'nin zaferi sırasında ve sonrasında Dünya Müslüman Alimler Birliği'ne destekleri ve iş birlikleri için şükranlarını sundu.

Batının desteğiyle Filistin'de büyük bir katliam gerçekleştiren siyonist işgal rejiminin devam eden saldırılarına değinen Muttaki; şehidleriyle, yaralılarıyla, fedakarlıklarıyla tarihe adını altın harflerle yazdıran Filistin direnişine övgüde bulundu.

"Filistin'de yaşananlar acı verici olsa da fedakarlıklar; her zaman başarının arkasındaki itici güç olmuştur." diyen Muttaki, Katar'ın Filistin davasındaki olumlu ve rasyonel rolünün takdire şayan olduğunu söyledi.

Alimler heyetine Afganistan'la ilgili durumu aktaran Muttaki, "Burada tam bir huzur var, her geçen gün siyasi ve ekonomik gelişmelere tanık oluyoruz. Afganistan, ilk kez farklı alanlarda yükselişe geçti ve artık petrol üreten ülkeler listesinde de yer almaya başladı." dedi.

Filistin meselesinin tüm ümmetin meselesi olduğunu dile getiren Dünya Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali el-Karadaği ise, bu konuda sorumluluğun tüm dünya Müslümanlarına ait olduğunu söyledi.

Karadaği, "Dünyanın sizin deneyimlerinize, ümmetin de sizi desteklemeye ihtiyacı var. İşgalcilere karşı galip gelenlerin tarihlerini yazmak gerekir. Afganistan'da yaşanan son deprem ve mültecilerin Pakistan'dan zorla sınır dışı edilmesi bir imtihandır, bunu başaracağınıza inanıyoruz." dedi.

Dünya Alimler Birliği heyeti, İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani ile görüştü

Alimler heyetinin dünkü durağı ise Afganistan İçişleri Bakanlığı oldu. Alimler heyetinin ziyaretini memnuniyetle karşılayan Bakan Halife Siraceddin Hakkani, bu ziyaretlerin; Afganistan İslam Emirliği'nin İslam dünyasıyla bağ kurmanın en iyi araçlarından biri olduğunu söyledi.

Filistin'de yaşanan soykırımın acısını derinden hissettiklerini dile getiren Bakan Hakkani, cihadın bereketi ile yaşanan zorlukların ardından Allah'ın yardımının geleceğine inandığını aktardı.

Afganistan'da yaşadıkları deneyimleri anlatan Hakkani, "Afganistanlı mücahidler sayısız teslimiyet sonucunda bağımsızlığını kazandı. Filistinlilerin direnişi sonucunda Filistin topraklarının da işgalcilerin pençesinden kurtulacağını umuyoruz. Filistin halkına yardım etmek tüm Afganlar için bir onurdur. Afganların işgalcilere karşı verdiği mücadele, savaşın birlikte hareket etmeyle ve Allah'ın yardımıyla kazanılabileceğini göstermiştir." dedi.

"Afganistan alimlerin elindedir ve alimler ülkenin çıkarlarını ve önceliklerini daha iyi anlayabilirler." diyen İçişleri Bakanı Hakkani, "Son iki yılda uyuşturucuyla mücadele ve bağımlıların tedavisi iyi yapıldı. Ülkede güvenlik sağlandı, ekonomik istikrar ve kalkınma her geçen gün artıyor. Ülkenin yeniden inşa süreci hızla devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Alimler heyeti adına konuşan Dr. Ali el-Karadaği, Afganların ülkedeki bağımsızlık mücadelesini dünya Müslümanları için bir meşale, İslam dünyası için ise tarihi bir zafer olarak nitelendirdi.

Filistin sorununun İslam ümmetinin ortak sorunu olduğuna dikkat çeken Karadaği, Katar'ın Afganistan'a yaptığı yardımlara atıfta bulunarak, Afganistan ile iş birliğinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Heyet içerisinde yer alan Filistin Alimler Birliği Başkanı Dr. Nevvaf Tekruri, Afganların 20 yıllık mücadelesinden dünyanın mazlum milletlerinin ilham alması gerektiği belirtti.

Filistin halkının ve mücahidlerin zalimlere karşı verdiği mücadelenin devam ettiğini kaydeden Tekruri, dünyadaki tüm Müslümanların, mazlum Müslümanlara destek verme sorumluluğunun bulunduğuna vurgu yaptı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55