,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C

Dr. Öğretim Üyesi Zafer Açar: Herkes için öncelik, kendi ana dilidir

Dr. Öğretim Üyesi Zafer Açar: Herkes için öncelik, kendi ana dilidir
Dünya Anadil Günü hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Zafer Açar, herkes için önceliğin, kendi ana dili olduğunu belirtti.

Bingöl Üniversitesi Doğu Dilleri Edebiyatı Bölümü Kürt Dili, Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zafer Açar, Dünya Anadil Günü münasebetiyle, ana dilin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Günümüz dünyasında kaybolan, yaşamaya çalışan, yaşayan, gelişen ve gelişmiş olan dillerin arasında insanlar için birinci önceliğe sahip olan dilin, ana dil olduğunu belirten zafer açar şöyle konuştu:

“Günümüz dünyasında kaybolan, yaşamaya çalışan, yaşayan, gelişen ve gelişmiş olan dillerin arasında birinci önceliğe sahip olan dil, ana dildir. Ana dil, kim kendisini nasıl hissediyorsa veya bir takım akademik tanımlamalarla birlikte insanın birinci dili, en iyi bildiği dili, ailesinden veya çevresinden öğrendiği dil gibi tanımlamalarla tartışılan farklı isimlendirmelerle maruz kalan bir dil. Ailesinin veya mensup olduğu etnisitenin konuştuğu dil olarak da eğer tanımlarsak, bir insanın varlığının, kimliğinin bir parçası olan Allah tarafından kendisine bahşedileni korumayı istediği, geliştirmek istediği, onunla yaşamak istediği dildir ana dil. Herkes dilinin seviyesi ve statüsü ne olursa olsun, herkes dili hakkında aynı şeyi hisseder. İhtiyacına göre, kullanım durumları biçimine göre aynı önemi gösterir diyebiliriz. Toplumdan topluma değişiklik gösterse de, dilini kullanamayan, kendi ailesinde, aile içerisinde çocuklarıyla, kendi içerisinde dili istediği gibi kullanamayan, eğitim almayan, dilinde eğitim vermeyen kişilerde ve topluluklarda ana dil hassasiyeti daha fazla olabilir. Ana dille ilgili o kişide ve o toplumlarda duygusallık seviyesi daha fazla olabilir. Dünya Ana Dili günü vesilesi ile ana dilin önemli olduğu insanlar için, özellikle Türkiye'de, ana dilini konuşamayan, kullanamayan, dilediği gibi, istediği gibi kullanamayan, kamusal alanda yeterince kullanamayan toplulukların Dünya Anadil Günlerini kutluyorum. Ümit ediyorumki, ileriki dönemlerde Türkiye'de yaşayan tüm dillerde insanların ana dilini yerinde okulda öğrenebilecekleri bir ortama kavuşurlar. Kürtçe özelinde eğer söylemek istersek, özellikle seçmeli derslere olan ilginin arttırılması, velilerin ve öğrencilerin duyarlılığının arttırılması ümidiyle tekrar herkesin Dünya Anadil Gününü kutluyorum.” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55