,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C

Domates hasadına devam eden çiftçiler verimden memnun

Domates hasadına devam eden çiftçiler verimden memnun
Batman’da köylülerin geçim kaynaklarından olan yerli domatesin hasadına devam ediliyor. Çiftçiler, artan maliyetlerle beraber ürün fiyatlarının da paralel artmasını olumlu karşılıyor.

 

Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) Mahallesi'nde seralarda yerli domatesin hasadı devam ediyor.

Batman'ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan köylüler, bu sene domates veriminin ve fiyatlarının iyi olduğunu belirtti.

"Domates veriminden ve fiyatlarından memnunuz"

Yerli domates hasadına devam ettiklerini belirten çiftçi Eyüp Tekin, "Bir dönümlük seramızda pembe domates ektik. 1 Nisan'da fidelerimizin dikimini yaptık ve diktikten yaklaşık iki ay sonra hasadına başladık. Tabi iki aylık süreçte uzayan fideleri ipe dolama, koltuk altlarını alma, filizlerini kestik ve iplere doladık. Şu an domates hasadının ortasındayız. Haziran ayının başından beri domates hasadına devam edip satıyoruz. Şu an domates fiyatları iyi gidiyor. Piyasada iyi gidiyor ve verim de iyiydi. Pembe domatesin kilosunu toptan olarak 8 ila 9 liradan sattık." dedi.

"Yaz ayında iki ürün ekiyoruz"

Domates hasadının bitmesiyle seralarına ikinci ürün olarak salatalık ekeceklerini ifade eden Tekin, seralarında ısıtma sistemi olmadığından dolayı kış aylarında 3 ay boşta bıraktıklarını ifade etti.

Tekin, "Şu an salatalık fidelerini sipariş ettik. Çünkü bir ay sonra bunları sökeceğiz ve yerine ikinci ürün olarak salatalık ekeceğiz. İkinci ürün olarak ekeceğimiz salatalık hasadı ise aralık ayına kadar sürecektir. Salatalık hasadı bittikten sonra seramızda ısıtma imkânları olmadığı için 2-3 ay boşta bırakıyoruz. Kışın seralarımız boşta kalıyor. Yaz ayında ise iki ürün ekiyoruz. Sabahın erken saatlerinde seraya ailece ya da eleman tutarak geliyoruz. Serada topladığımız ürünleri hale götürüp komisyonculara veriyoruz." dedi.

"Satış fiyatları iyidir ve karşılığını alıyoruz"

Artan maliyetlerle beraber ürün fiyatlarının da artması kendileri açısından iyi olduğunu belirten Tekin, "Buranın domatesi güzeldir. Batman'ın sebze piyasasını Balpınar Beldesi belirliyor. Batman'ın en çok sebze üreten yerleri Balpınar, Zorköy ve Segırka'dır. Burada domates, salatalık, biber, patlıcan ve birçok sebze üretiliyor. Özellikle beldemizin pembe domateslerinin yeri ayrıdır ve diğer domateslerle lezzeti aynı değildir. Çünkü fidelerini bile alırken 2-3 lira fazladan alıyoruz. Şu anda maliyetlerimiz çok yükselmiş durumdadır. Mazot, gübre ve ilaç gibi maliyetlerimiz bayağı yükselmiş durumdadır. Tabi ürün fiyatları da böyle devam ederse şikâyetçi olmayız. Çünkü bu sene ürünlerimiz satış fiyatları iyidir ve karşılığını alıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55