,
  • BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 21 °C

Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: Camilerin ve Kur'an kurslarının giderlerini devlet karşılasın

Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: Camilerin ve Kur'an kurslarının giderlerini devlet karşılasın
Cami ve Kur'an kurslarını etkileyen zamlı elektrik faturaları hakkında konuşan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, Camilerin ve Kur'an kurslarının sadece aydınlatma değil bütün giderlerin karşılanması gerektiğini ifade etti.

 

Elektrik fiyatlarına yapılan fahiş zamların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; cemevleri, dernek ve vakıfların yüksek gelen elektrik faturaları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması talimatı verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının cemevleri, dernek ve vakıflarla ilgili yapacağı düzenlemenin kısa sürede açıklanması beklenirken Diyanet-Sen Van Şubesi tarafından dikkat çeken bir açıklama geldi.

Camilerin ve Kur'an kurslarının da devletin resmi kurumları olduğunu belirten Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, diğer kamu kuruluşlarında olduğu gibi cami ve Kur'an kurslarının elektrik ve diğer giderlerinin genel bütçeden karşılanması gerektiğini söyledi.

video

"Camilerin giderleri cami cemaati tarafından karşılanıyor"

Devlet tarafından büyük şehirlerde yapılan bazı camiler dışında kalan bütün camilerin giderlerinin cami cemaati ve hayırseverler tarafından karşılandığını hatırlatan Arvas, "Camilerimizin bütün giderleri cami cemaati tarafından karşılanıyordu. Son yıllarda ortaya konan mücadelelerin sonunda camilerin aydınlatma giderleri genel bütçeden karşılanmaya başlandı ancak ısıtma giderleri cami imamlarına yüklendi. İmamlarımız bu konuda gerçekten çok büyük sıkıntı çekiyorlar. Bazı camilerimize Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından elektrik abonelerinin ayrılması talimatı verildi. Aydınlatma abonesi ayrı olsun. Soğutma ve ısıtma abonesi ayrı olsun deniliyor. Isıtma ve soğutma bedellerinin cemaat tarafından ödenmesi talep ediliyor. Bu çok büyük bir sıkıntıdır. Merkez camilerinde, cemaati kalabalık olan camilerde ayda 1-2 defa toplanan paralarla bu camilerin ısıtma giderleri kısmen karşılanabilir. Ama köylerde ve kırsal mahallelerdeki dar gelirli insanlarımız bu ücretleri nereden getirip verecek? Çok büyük bir sorun." dedi.

"Camiler devlet kuruluşudur"

Cem evlerinin elektrik giderlerinin devlet tarafından ödenmesinin gayet normal olduğunu belirten Arvas, "Cem evlerinin elektrik giderlerinin bir kısmının genel bütçeden karşılanması, devletin hizmetleri arasındadır ancak camilerimiz de devletin resmi kurumlarıdır. Bir okul hizmete açıldığı zaman onun bütün giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Bir okulda görevli olan idarecinin odasına gittiğinizde özellikle sıcak memleketlerde başının üstündeki kliması veya elektrik sobasının giderini dahi devlet karşılayabiliyor. Camilerimiz de birer devlet kuruluşudur. Camilerdeki görevliler de devletin atadığı bir imam hatip ya da müezzindir. Bu nedenlerden dolayı camilerimizin bütün giderlerinin genel bütçeden karşılanması lazım." ifadelerini kullandı.

"Halkımızı, imam hatipleri ve Kur'an kursu öğreticilerini bu sıkıntıdan kurtarın"

Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: Camilerin ve Kur'an kurslarının giderlerini devlet karşılasın

Nurullah Arvas

Kur'an kurslarının da benzer sıkıntılar yaşadığını ifade eden Arvas şunları söyledi:

"Kur'an kurslarında yaşanan sorunların çözümü için kesinlikle yönetiminin müstakil olması lazım. Kur'an kursuna bir müdürün atanması lazım. Bütçesinin hazırlanması ve bütün giderlerin o bütçeden karşılanması lazım. Bizim merkezi hükümetimizden talebimiz Kur'an kursları ve camilerimizin bütün elektrik giderlerinin genel bütçeden karşılanmasıdır. Genel bütçeden karşılandığı zaman bütün bu sorunlar ortadan kalkacak. İmamlarımızın en fazla zorlandığı konu para toplama sorunudur. Ben 32 yıllık bir imam hatip olarak minbere kalkıp para istediğimde sesim titriyor, heyecanlanıyorum ve utanıyorum. Ama buna mecburuz. Bizler camilerimizin ısıtma ve soğutma giderlerinin de aydınlatma giderleri gibi genel bütçeden karşılanması gerektiğini söylüyoruz. Bu anlamda bütün siyasilerimize çağrımız budur. Bu konuyu geniş çaplı meclise getirsinler ve meclisimiz bu sorunu çözsün. Halkımız, imam hatibimiz ve Kur'an kursu hocalarımız bu sıkıntıdan bir an önce kurtulsun." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55