,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Dışişleri Bakanı Fidan'dan İsveç açıklaması

Dışişleri Bakanı Fidan'dan İsveç açıklaması
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İsveç'in NATO'ya üyeliği olduğu zaman bunun bir yük mü getireceği, bir fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Buradan konuşan Fidan, İsveç'te Kurban Bayramı'nın ilk günü Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırıya değinerek, "Aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz." dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesinin acil olarak toplandığını hatırlatan Fidan, bu konuda atılacak ortak adımları mevkidaşı Safedi'yle ele aldıklarını kaydetti.

Fidan, "Filistin davası ve Mescidi Aksa başta olmak üzere kutsal mekanların statüsü konularında Ürdün'le tam bir fikir birliğimiz mevcu. Haşimi Hanedan'ın Kudüs'teki kutsal mekanları himaye rolünü önemsediğimizi ve desteklediğimizi mevkidaşıma ilettim." dedi.

Son günlerde Filistin'de yaşanan gelişmeleri yakından izlediklerini vurgulayan Fidan, "Masum Filistinli kardeşlerimize yönelik baskınlar ve yerleşimcilerin saldırıları bir an evvel durmalıdır. Bütün bölgenin iyiliğine olan bu görüşlerimizi açık ve şeffaf bir şekilde İsrail makamlarına da iletiyoruz. Dünkü Bakanlık açıklamamızda da vurguladığımız gibi İsrail saldırısını en güçlü şekilde kınadık ayrıca İsrail makamlarını sağduyulu davranmaları ve bu tür eylemlerden kaçınmaları yönündeki çağrımızı yineledik." diye konuştu.

"Türkiye ve Mısır, bölgelerinde güçlü iki kardeş ülke"

Türkiye ve Mısır'ın karşılıklı olarak büyükelçi atama kararını değerlendiren Fidan, iki ülkenin, bölgelerinde güçlü kardeş ülkeler olduğunu söyledi.

Türkiye olarak İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma hadisesini en şiddetli şekilde kınadıklarını, tepki gösterdiklerinin ve göstermeye de devam edeceklerinin altını çizen Fidan, bu çerçevede İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) İcra Komitesinin olağanüstü şekilde toplanarak çok ciddi kararlar aldıklarını belirtti.

Fidan, "Nitelikli tepkiler ortaya konmazsa bu ne ilk ne de son olacak. Özellikle İsveç'te bu türden eylemlerin kamu koruması ve polis kordonu altında yapılması çok daha düşündürücü bir olay. İsveç'in NATO'ya üyeliğinin tartışıldığı günlerde, İsveç güvenlik sisteminin provokasyonları engellemeye yetmeyen bir yapıda olması ve NATO'ya daha fazla güç değil, sorun getirir bir görüntü çizmesi açıkçası stratejik açıdan ve güvenlik açısından da bizi düşündürüyor." diye konuştu.

Türkiye'nin inanç ve sahip olduğu değerler açısından olaya zaten büyük bir tepkisi olduğuna dikkati çeken Fidan, "Diğer taraftan stratejik ve güvenlik değerlendirmesi itibarıyla da söz konusu İsveç'in NATO'ya üyeliği olduğu zaman bunun bir yük mü getireceği, bir fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55