,
  • BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C

Dışişleri Bakanı Fidan: Irak'tan PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Fidan: Irak'tan PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini her seviyede destekliyoruz. Ayrıca kendilerinden PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını da bekliyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaret kapsamında geldiği Irak’ın başkenti Bağdat’ta Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile yaptığı görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye'nin, komşusu Irak'la ilişkileri dış politikada en fazla önem ve öncelik verdikleri konulardan biri olduğunu söyleyen Fidan, Irak'ın toprak bütünlüğünün siyasi birliğinin ve egemenliğinin korunmasının, dış politika önceliklerinden olduğunu belirtti.

Bu yaklaşımlarını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da titizlikle muhafaza edeceklerini kaydeden Fidan, Irak'ı stratejik hedeflere birlikte ulaşabilecekleri güvenilir bir ortak olarak gördüklerini söyledi.

Fidan, "Irak'ın refah, güvenlik ve istikrarının Türkiye'nin refah güvenlik ve istikrarına katkı yaptığına ve yapacağına inanıyoruz. Bu nedenle ifade etmek istiyorum ki, Başbakan Sayın Şiya Sudani tarafından kurulan hükümeti destekliyoruz ve özellikle kendisinin ve hükümetinin Irak'ın altyapı sorunlarını çözmede gösterdiği çabayı takdirle karşılıyoruz. Sayın Sudani tarafından öncülüğü yapılan kalkınma yolu projesini de kuvvetle destekliyoruz. Bu stratejik hamlenin Irak'ı, bölgenin Ulaştırma Üssü haline dönüştüreceğini düşünüyoruz. Projenin ayrıca bölgemizin istikrarına ve refahına çarpan etkisiyle katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu nedenle tüm bölge ülkelerini bu projeye destek vermeye çağırıyoruz." dedi.

Bugünkü kapsamlı görüşmelerde çok çeşitli konuları ele aldıklarını, bunların başında terörle mücadele geldiğini vurgulayan Bakan Fidan, "Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz. PKK'nın Irak egemenliğine meydan okumasına kayıtsız kalamayız. PKK terör örgütü Sincar'ı, Mahmur'u, Kandil'i, Süleymaniye'yi ve daha birçok Irak köylerini işgal etmiş durumdadır. Suriye ve Irak arasında sınırları yok sayarak kurduğu terör koridoruyla bu iki bölgeyi birleştirme arayışındadır. Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini her seviyede destekliyoruz. Ayrıca kendilerinden dostluk ve kardeşlik gereği PKK'yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını da bekliyoruz. Biz ismi ne olursa olsun ister PKK ister DEAŞ Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine kasteden, Iraklı kardeşlerimizin istikrar ve refahına göz diken, insanlık suçu işleyen her türlü terör örgütüne karşı mücadelede Irak’la çalışmaya hazırız." diye konuştu.

"Irak'ın yaşadığı su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz"

İkili görüşmelerde Irak'ın yaşadığı su meselesini de ele aldıklarını aktaran Fidan, "Irak'ın yaşadığı su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu konuya tamamen insani bakımdan yaklaştığımızın bilinmesini isterim. Bildiğiniz gibi bölgemiz son yılların en kurak döneminden geçmekte. Su konusunda bilimsel ve akılcı temelde iş birliğine dayalı ve kesintisiz işleyen bir diyalog mekanizmasının kurulmasına önem vermekteyiz. Ve bu konuda beraber çalışmalarımızı daha kurumsal, daha sistemli hale getirme konusunda değerli dostumla fikir birliğine vardık." dedi.

Kur'an-ı Kerim'e yönelik aşağılık saldırılar ve İslam düşmanlığının, maalesef Avrupa'da bir salgın gibi yayılmaya devam ettiğine dikkat çeken Fidan, "Daha önceki çeşitli vesilelerle söylediğim gibi Kur'an-ı Kerim'e yönelik Avrupa'da kesintisiz devam eden bu saldırılar, İkinci Dünya Savaşı öncesi kitap yapma eylemleriyle başlayan süreci andırmakta. Kitapların yakılmasıyla başlayan bu süreç sonunda toplama kamplarına dönüşmüştü. Bu tehdide karşı İslam dünyası olarak birlikte mücadele etmekteyiz. Geçtiğimiz ay Değerli Dostum Irak Dışişleri Bakanı Sayın Fuat Hüseyin'in de girişimiyle İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanlığı olarak olağanüstü toplandık. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki çalışmalarımız neticesinde kutsal kitapların yakılması, Birleşmiş Milletler tarafından dini nefret ve uluslararası hukukun ihlali olarak tanımlandı." ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan, "Bu İslam düşmanlığıyla mücadelede tarihi bir adım teşkil etti. Ben katkısından dolayı değerli dostuma tekrar teşekkür etmek istiyorum. Eğer biz birlik içerisinde olursak kutsal değerlerimize saldıranlar harekete geçmeden önce bir kez daha düşünecekler, bundan eminim." diye ekledi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55