,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C

Devam eden elektrik kesintileri adeta isyan ettiriyor

Devam eden elektrik kesintileri adeta isyan ettiriyor
Şırnak’ın Silopi ilçesi Yenişehir Mahallesi 10’uncu cadde ve 134’üncü sokağın elektriği Dicle EDAŞ tarafından 3 gün önce kesilmesine mahalleliler adeta isyan ediyor.

​Silopi’de Dicle EDAŞ ekipleri tarafından elektriği kesilen mahalleli kesintilere adeta isyan ediyor

Şırnak’ın Silopi ilçesi Yenişehir Mahallesi 10’uncu cadde ve 134’üncü sokağın elektriği Dicle EDAŞ tarafından 3 gün önce kesildi. 

Dicle EDAŞ ekipleri 3 gün önce kaçak önleyici Alçak Gerilim Sayaç Otomasyon Panoları'nı (ASOP) kurmak için Yenişehir Mahallesi 134’üncü sokağa geldi. Burada daha önce kurulan ASOP’ları bağlamak için gelen Dicle EDAŞ ekipleri ile mahalleli arasında tartışma çıktı. Kaçak ASOP’ların kurulmasını istemediklerini belirten mahalleli ile Dicle EDAŞ ekipleri arasında başlayan tartışma büyüyerek arbedeye dönüştü. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri havaya ateş ederek, tarafları ayırdı. Daha sonra 10’uncu caddenin elektriğini kesen Dicle EDAŞ ekipleri olay yerinden uzaklaştı. 3 gündür elektrik verilmeyen mahalleli kesintilere adeta isyan ediyor.

Daha öncede benzer olay yaşanmış ve Dicle EDAŞ ekipleri 134’üncü sokağın elektriğini keserek mahalleliyi 4 gün boyunca elektriksiz bırakmıştı.

İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yenişehir Mahallesi sakinleri, elektrik kesintilerinden dolayı sularında olmadığını belirterek, Ramazan ayında perişan halde olduklarını ifade ettiler.

2013 yılında Silopi’ye kurulan termik santralden dolayı ilçenin elektriğinin ücretiz olması gerektiğini belirten mahalleli, termik santralinin zehrinden dolayı ilçede kansere yakalanma ve felç doğum yapma oranlarının yükseldiğini savundular.

"Çocuklarımız felçli doğup kansere yakalanıyor”

Elektrik panolarının dışarıya çıkartılmasını istemediklerini belirten Fırat Toprak, “Şu an Ortadoğu’nun en büyük termik santrali Silopi’de bulunuyor. Buna rağmen bütün Silopi halkı elektrik parası ödüyor. Kaç gündür burada devam eden yeraltı panoların istemediğimizi tekrarlamak amacıyla söylüyoruz, gene yapılıyor. Biz bunları evimiz içerisine alıyoruz. Dışarıda olmasını istemiyoruz. Çünkü normalde bir cadde, bir kaldırım belediyenin hakkıdır. Belediyenin buna el atmamasının sebebi de bu halkın arkasında olmamasıdır. Buradan yetkililere rica ediyoruz. Şuan Yenişehir mahallesinde elektriğimiz kesildi bu sıcakta ve ramazan ayında. Eğer bu ramazan ayında hiçbir yetkili sağduyulu olmazsa bize, bundan sonra bu milletten hiç bir şey beklemesinler. Bu milletinde onlara vereceği hiçbir şeyi yok. Ciner grubunun termik santralinin burada bulunmasını istemiyoruz. Burada binlerce çocuklarımız felçli ve kanser olmuşlar. Buna hiç bir çözüm bulunmamış.” ifadelerini kullandı. 

“Payımıza zehir ve huzursuzluk düşüyor”

Ramazan ayında elektriklerin olmadığı, havaların sıcak olduğu için caddede oturduklarına vurgu yapan Besna Demir, hamile kadınların ilçedeki termik santralden etkilenerek sakat doğum yaptıklarını ileri sürdü.

Demir, “Hamile olan kadınlarımızın bebekleri sakattır. Zehir’i görümlü ve verimli köylerinde kurmuşlar. Zehri, huzursuzluk payımıza düşüyor. Biz hepimiz fakir insanlarız. Ev başı kanser olanlar var. Biz sahipsiz bir milletiz. Eğer sahibimiz olsaydı bu halde olmazdık. Elektrik panolarımıza dışarıya çıkartıyorlar. Biz korkuyoruz elektrik panolarımıza dışarıya aldıktan sonra birileri gelse bir şey koysa içine ve patlatsa evimiz, çocuklarımız zarar görür. Bu günah değil midir? Bakın Ramazan ayıdır, herkes oruçludur ama elektrikleri yok. Ramazan ayında oruç oruçlu caddede kaldık. Panoların kapıları açık çocuklar elektriğe tutulsa sorumlu kimdir?” dedi  

“Termik santralden dolayı zehirleniyoruz”

Astım hastası olduğunu ifade eden Sema Alkış ise şöyle konuştu: “Şırnak ve Silopi hastalığa yakalanmada birinci sırada. Ben astım hastasıyım, başkası şeker ve kanser hastasıdır. Termik santralden dolayı Silopi hastalığa yakalanmada birinci sırada. Termik santralden dolayı zehirleniyoruz. Termik santralden dolayı elektriklerimizin ücretsiz olması gerekiyor."

Konuyla ilgili Dicle EDAŞ Silopi yetkilileri ile görüşen İLKHA muhabiri, yetkililerin bilgi verme yetkisinin olmadığını belirtti. Ayrıca Dicle EDAŞ Şırnak Halkla İlişkiler Müdürlüğü de müsait olmadıklarını belirterek bilgi vermediler. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55