,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C

Depremzede köy halkından yetkililere çağrı: Köyümüze hasar tespiti için henüz gelen olmadı

Depremzede köy halkından yetkililere çağrı: Köyümüze hasar tespiti için henüz gelen olmadı
6 Şubat depreminin üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen köylerinde herhangi bir hasar tespit çalışmasının yapılmadığını anlatan köylüler, resmi kayıtlarda görünmediklerini belirterek yetkililerin bu çağrılarına kulak verilmesini istedi.

 

Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Hüseyinli köyü Gömükan mezrası sakinleri, resmi kayıtlarda görünmediklerini belirterek yetkililerden bu muammaya acil bir çözüm bulunması talebinde bulundu.

Hüseyinli köyü Muhtarı Murat Çaman, 68 haneli Gömükan mezrası sakinlerinin hala çadırlarda hayatlarını sürdürmek zorunda olduğunu belirterek resmi kayıtlarda yaşadıkları kimi sorunlar nedeniyle köylerine hasar tespiti için ekiplerin henüz gelmediğini dile getirdi.

Seslerinin duyulması için HÜDA PAR Kahta İlçe Başkanlığı'na başvurduklarını belirten köy sakinleri yetkililere çağrıda bulundu.

HÜDA PAR Kahta İlçe Başkanı İrfan Demiral ve beraberindeki heyet, kendilerini davet eden köylülerin sorunlarına çözüm bulabilmek için mezraya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Yaptığı ziyarette mezra sakinlerinin anlattığı sorun ve sıkıntıları aktaran Demiral, deprem sonrası mezrada herhangi bir hasar tespit çalışmasının yapılmadığını kaydetti.

"Gömükan mezrası kayıtlarda görünmüyor"

HÜDA PAR Kahta İlçe Başkanı İrfan Demiral

Mezranın kayıtlarda görünmediği bilgisini aldıklarını belirten Demiral, şöyle konuştu:

"Bugün Sincik ilçemizin Hüseyinli Köyü Gömükan mezrasındayız. Köy Muhtarı ve köylü vatandaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre deprem sonrası buraya herhangi bir konteynerin gelmediği ve bunun yanında diğer sıkıntılarının olduğunu bize bildirdiler. Köyün kayıtlarda görünmediği bilgisini de köylülerden aldık. Bu kaydın oluşturulması, askı listesinin acil bir şekilde bu insanlara verilmesi ve insanların öncelikli ihtiyacı olan konteynerlerin köye yerleştirilmesini talep ediyoruz. Köyde hasar kaydı yapılmadığını dile getiren vatandaşlarımızın hanelerindeki hasar kayıtlarının yapılması gerekmektedir. Buradan yetkililere seslenerek bu sesin duyulmasını istiyoruz." dedi.

"170 hanelik köyde sağlam olarak 15 hanemiz kalmadı"

Sincik Hüseyinli köyü Muhtarı Murat Çaman, köyün depremde çok büyük hasar aldığını belirterek, "Köyümüz 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından hemen hemen tamamen yıkıldı. 170 hanelik köyde sağlam olarak 15 hane ancak kaldı. 6 Şubat depreminin ardından ilk bir ay sıkıntılıydı onu saymıyoruz ama ondan sonra da gelen giden olmadı. Sincik Kaymakamı'nın kendi imkanları dışında ne siyasiler ne de yetkililerden kimse gelmedi." ifadelerini kullandı.

"Köyümüzün daha hasar tespiti yapılmadı"

Sincik Hüseyinli köyü Muhtarı Murat Çaman

Çaman, "Vatandaşlar haklı olarak her gün gelip bana soruyorlar. Ben de günlük AFAD'a Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne gidiyorum ama bize herhangi bir cevap vermiyorlar. Ne askı kodlarımız geldi ne hasar tespitimiz yapıldı ne konteynerimiz geldi ne de devlet yetkilileri gelip 'Bu köyde kalacaksınız veya başka bir yere taşınacaksınız' dememiş. Bu şekildeki kararsızlık köylüleri de huzursuz ediyor. Kışın buraya 3 ile 4 metre arasında kar yağıyor. Bu durumda ne konteyner ne de çadır burada olamaz. Halk da haklı olarak her gün bu durumu soruyor ama kimse bize net bir cevap vermiyor." şeklinde konuştu.

"Köyümüzde henüz hasar tespiti bile yapılmadı"

Kendilerine uzatılacak yardım elini beklediklerini dile getiren Çaman, "Buradan devlet yetkililerine sesleniyorum: Köyümüzde deprem nedeniyle 17 kişi vefat etti. Enkazı ve cenazelerimizi biz kendimiz kaldırdık. O süreçte Adıyaman'ın komple yıkıldığını ben de biliyorum. Ama depremin üzerinden beş ay geçti, beş ay içerisinde kimse buraya bir uğramaz mı, bir halimizi sormaz mı? Hiç kimse halimizi sormadı. Seçimler dışında buraya gelen de olmadı. Ne mevcut milletvekillerimiz ne bir başkası hiç kimse gelmedi. Onları da geçtim ne AFAD ne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü buraya gelmiş değil. Biz de vatandaşız biz de insanız, buranın kış şartları çok zordur. Kışın evin içinde duramazken nasıl konteynerde, nasıl çadırda duracaksın? Televizyondan izliyoruz. Ne kadar doğru veya yanlış olduğunu bilmiyorum. Hatay'da köy evleri yapılmış, teslim edilmiş. Kahramanmaraş'ta köy evleri teslim edilmiş. Biz de ise daha hasar tespiti yapılmamış." dedi.

"Bana konteyner de vermesinler gelip bizi bir sorsunlar"

Kendilerinin sadece seçim zamanında hatırlandığını kaydeden Çaman, "Deprem esnasında AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden gelen ekipler bu mezranın bir kısmını götürüp Yarpuzlu Köyü'ne yazmışlar. Yarpuzlu Köyü'ndeki 10 haneyi getirip buraya yazmışlar. Sistemde gözükmüyor. Buranın yarısını götürüp eski köye yazmışlar. Gelen ekip köyün içerisine girmeden yoldan geçerken resim çekiyorlar. Köyün içerisinde gezen ekip olmamıştır. 15 gündür yıkım ihalesi olmuş, buraya konteyner getirecek olan şirkete, 'Konteynerimiz ne zaman indirilecek?' diye soruyorum, 'Yıkım alan şirket yıkımı bitirsin ki biz konteyner indirelim.' diyor. 15 gün olmuş yıkım ekibi halen buraya girmiyorsa, bir ay sonra kış geldiğinde girmesine de gerek yok. Bana konteyner de vermesinler gelip bizi bir sorsunlar. 'Biz size ev yapacağız ya da yapmayacağız.' desinler. Bize bir şey söylesinler. Bu kararsızlıktan dolayı biz de bir şey yapamıyoruz. Köyümüze gelip bizi sorduğu için HÜDA PAR Kahta ilçe Başkanı İrfan Demiral ve ekibine çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Aziz Çetin ise kendilerine köy evlerinin yapılmasını istediklerini dile getirdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55