,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 24 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Zengezur' açıklaması: İran’ın da olacağı projelerle bölgemizi barış havzasına çevirmeyi istiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Zengezur' açıklaması: İran’ın da olacağı projelerle bölgemizi barış havzasına çevirmeyi istiyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zengezur Koridoru’nu da en kısa sürede hayata geçirerek dost ve kardeş Azerbaycan’la kara yolu ve demir yolu irtibatımızı Nahçıvan üzerinden kesintisiz hâle getireceğiz." dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Toplantıda ele alınan konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Temel hedefimiz, yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı önceleyen politikalarla sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamaktır. Üç yılın sonunda 1,3 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklüğü ve 15 bin dolara yaklaşan kişi başına millî geliri yakalayacağız.

Gerçekçi, ulaşılabilir ve Türkiye’nin potansiyelini yansıtan hedeflerle dolu programın tekrar ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Orta Vadeli Program’ın âdeta tamamlayıcısı niteliğindeki 12. Kalkınma Planını ve Hükûmet Programı’nı yakında milletimizin ve iş dünyamızın takdirine sunacağız.

Burada bir kez daha şu çağrımı tekrarlamak istiyorum: Türkiye Yüzyılı’nı biz ilan etmiş olsak da, bu vizyon 85 milyonun tamamının millî hedefi, ülküsü ve idealidir. Türkiye’yi büyütmek ve güçlendirmek, hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun hepimizin ortak gayesidir. Siyaset arenasında verdiğimiz mücadelenin amacı da zaten budur. Hiçbir ayrım yapmadan milletimizin her bir ferdini Orta Vadeli Program’a destek olmaya davet ediyorum. 85 milyon el ele, gönül gönle vererek hem depremin yaralarını saracak hem de Türkiye’yi hedefleriyle mutlaka buluşturacağız."

"Gençlerimize olan vaadimizi hayata geçiriyoruz"

Gençlere verdiklerin tüm sözlerin takipçisi olduğunu söylediklerini belirten Erdoğan, bugünkü Kabine Toplantısında bu kapsamda önemli kararlar aldıklarını kaydetti.

Erdoğan, "Örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimize vaadimiz olan cep telefonu ve bilgisayar desteğini hayata geçiriyoruz. Üniversiteli gençlerimize piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 liraya kadar teknolojik cihaz desteği vereceğiz. Bu destekle cep telefonu için piyasa fiyatının yüzde 44,4’üne, bilgisayarlar için ise piyasa fiyatının yüzde 16,7’sine kadar bir tutarda destek sağlayacağız. Yine örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimizin bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca aylık ücretsiz 10 gigabayt kota tanımlıyoruz. Gençlerimiz bu haklarını istedikleri üç mobil şebeke operatöründen biri üzerinden kullanabilecekler. Gerek teknolojik cihaz desteği gerekse ücretsiz 10 gigabayt kota desteğiyle üniversiteli gençlerimizin teknolojiye ve bilgiye erişimini artıracağız. Her iki desteğe ilişkin uygulama esasları bakanlıklarımızca belirlenecektir. 18 yaşına giren tüm gençlerimizi de unutmuyoruz. Bu gençlerimize bir yıl süreyle geçerli olmak üzere Genç Kart vereceğiz. Bu karta sahip tüm gençlerimiz, müze, tiyatro, sinema gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerden ücretsiz ya da indirimli faydalanabileceklerdir. Zaman içinde Genç Kart uygulaması kapsamında gençlerimize sunulan imkânları daha da genişleteceğiz." diye konuştu.

"Yeni evlenen çiftlere aile ve gençlik bankasından karşılanmak üzere faizsiz kredi imkânı sunacağız"

Aile ve Gençlik Bankası’na değinen Erdoğan, "Evlenecek gençlerin ekonomik açıdan desteklenmesini, evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini amaçlayan projemizle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki günlerde Cumhur İttifakı’ndaki ortaklarımızla Aile ve Gençlik Bankasına dair kanun teklifini Meclis’imizin takdirine sunacağız. Bankaya gelir tesis etmek amacıyla doğal gaz, petrol, madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin belli bir kısmını buraya aktaracağız. Banka gelirleri tesis edilene kadar öncelikle aile ve gençlere yönelik pilot projeleri hayata geçirecek, sonrasında bu projeleri yaygınlaştıracağız. Yeni evlenen çiftlere Aile Ve Gençlik Bankasından karşılanmak üzere faizsiz kredi imkânı sunacağız. Aile ve Gençlik Bankası, gelirleri tesis edilene kadar bu uygulamayı pilot proje olarak deprem bölgesinde başlatacağız. Genç depremzedelerimizin yuva kurmalarına yardımcı olacak bu önemli projemizin de hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

"Üç yeni anlaşmayla Azerbaycan’la iş birliğimizi güçlendirdik"

Geçtiğimiz gün Azerbaycan'da gerçekleştirdiği temasları anlatan Erdoğan, şöyle dedi:

"Nahçıvan’daki kardeşlerimizle kucaklaştık. Azerbaycan’a ve Orta Asya’ya açılan kapımız olan Nahçıvan, jeopolitik konumu itibariyle de bizler için ayrı bir stratejik öneme sahiptir. Dünkü ziyaretimizde bunu tahkim ettik.

2020 yılındaki Bakü ziyaretimizde sözünü verdiğimiz toplam 80 bin 150 metrelik Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın temelini attık. Günlük 2 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip projeyle Nahçıvan’ın doğal gaz ihtiyacının tamamı karşılanacaktır.

Dün enerji, ulaşım, konut alanlarında imzaladığımız üç yeni anlaşmayla Azerbaycan’la iş birliğimizi güçlendirdik. Nahçıvan ziyaretimiz aynı zamanda önemli mesajlar da içeriyordu. Karabağ’daki terör unsurlarına yönelik Azerbaycan ordusu tarafından gerçekleştirilen operasyonun başarısından hepimiz gurur duyduk. Muzaffer Azerbaycan ordusunu buradan bir kez daha tebrik ediyorum.

Gerek harekât sırasındaki çatışmalarda gerek mayın patlaması sonucunda şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, Azerbaycan halkına sabrı cemil, yaralılara acil şifalar diliyorum."

"Ermenistan'ın kışkırtmalara prim vermemesini bekliyoruz"

Ermenistan'a çağrılarda bulunan Erdoğan, "Tam 30 yıl boyunca yaşadıkları onca acıya, zulme ve katliama rağmen Azerbaycanlı kardeşlerimizin Karabağ’daki Ermenilere yönelik sergilediği insani tavır, her türlü takdirin üzerindedir. Operasyon sırasında sivillerin zarar görmemesi için gereken tüm önlemler alınmıştır. İnsani yardımların oluşturulmasında da Azerbaycan makamları olağanüstü çaba göstermişlerdir. Yıllardır bölgedeki çözümsüzlükten beslenen kimi devletlerin iddialarının tamamı safsatadan ve iftiradan ibarettir. Ermenistan’ın da dışarıdan ve diasporadan gelen bu tür kışkırtmalara prim vermemesini bekliyoruz. Ermeni halkının refahı, huzuru, esenliği komşularıyla kavgadan değil barıştan ve iş birliğinden geçmektedir. Türkiye, bölgenin kalıcı barışa kavuşması için üzerine düşeni yapmaktan çekinmemiştir, bundan sonra da çekinmeyecektir." diye konuştu.

Zengezur Koridoru

Erdoğan, "İnşallah Zengezur Koridoru’nu da en kısa sürede hayata geçirerek dost ve kardeş Azerbaycan’la kara yolu ve demir yolu irtibatımızı Nahçıvan üzerinden kesintisiz hâle getireceğiz. Komşumuz İran’ın da dâhil olacağı ortak projelerle bölgemizi inşallah bir barış ve refah havzasına çevirmeyi istiyoruz. Kimseyi dışlamadan ve dışarıda bırakmadan bu süreci yöneteceğiz. Bugün, Ulaştırma Bakanımız gerek Zengezur Koridoru gerek Irak ve Körfez ülkeleriyle birlikte hayata geçireceğimiz kalkınma yolu gerekse ülkemizin diğer kritik ulaştırma projeleriyle ilgili kapsamlı bir sunum yaptı. Muhalefetin engelleme çabalarına rağmen son 21 yılda ülkemize kazandırdığımız devasa ulaştırma yatırımlarına yenilerini ekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Son dönemde artan hayat pahalılığının gıdadan kiraya kadar insanların günlük hayatından ortadan çıkacağı ana kadar bu dengesizlikleri gidermenin bir diğer öncelikleri olduğunu kaydeden Erdoğan "Bunun için sabırlı ve kararlı bir mücadele yürütüyoruz. Vatandaşımızın lokmasına kasteden fırsatçılara göz açtırmıyoruz. Altı ay altı bin kilometre sınırından ilan sitelerine getirdiğimiz kısıtlamalara, liste fiyatından daha fazla para talep eden bayilere yönelik denetimlere kadar attığımız çeşitli adımlarla otomobil piyasasındaki balonu gördüğünüz gibi söndürdük. İlan sitelerini 1 Kasım tarihi itibarıyla sahte ve aldatıcı emlak ve otomobil ilanlarından dolayı mesul tutuyoruz. Yanıltıcı ilan verilmesi veya bu konuda zafiyet gösterilmesi hâlinde 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulayacağız." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55