,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 26 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "güvenlik ve barış kuşağı" vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "güvenlik ve barış kuşağı" vurgusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz; Avrupa’dan Karadeniz’e, Kafkasya ve Orta Doğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar çevremizde bir güvenlik ve barış kuşağı tesis etmektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 79. Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz; Avrupa’dan Karadeniz’e, Kafkasya ve Orta Doğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar çevremizde bir güvenlik ve barış kuşağı tesis etmektir. Bu amaç doğrultusunda son yıllarda pek çok önemli adım attık. Dost ve kardeş ülkelerle aramızdaki pürüzleri giderdik. Türk dünyasıyla bağlarımızı tahkim ettik. İslam âlemiyle ilişkilerimizi ilerlettik. Yeniden Asya girişimimizle Asya kıtasına yeni bir pencere açtık." dedi.^

"Tüm ülkelerle iş birliğimizi geliştirmeye gayret ettik"

Afrika halklarıyla kazan-kazan temelinde sağlam iş birlikleri kurduklarını hatırlatan Erdoğan, "Latin Amerika’da mevcudiyetimizi perçinledik. Balkanlarda tüm taraflarla yakın ilişkiler geliştirdik. Batı ülkeleriyle ortak çıkarlar ekseninde diyaloğumuzu artırdık. Rusya-Ukrayna krizinin çözümü için elimizi taşın altına koyduk. Tahıl anlaşması ve esir takasıyla diplomatik çözümün mümkün olduğunu gösterdik. Hepsinden önemlisi Türkiye’yi, sonu felaketle bitecek bir çatışmanın tarafı hâline gelmekten koruduk. Yani pergelin bir ucunu ülkemize sabitleyip, diğeriyle 360 derece manevra yaparak herkesle, tüm ülkelerle iş birliğimizi geliştirmeye gayret ettik." diye konuştu.

İçinde bulundukları dönemde girişimci dış politikayı; ticaretle, enerjiyle, turizmle, kültürle, savunmayla destekleyerek devam ettireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’yi bölgesinin yükselen yıldızı hâline getireceğiz. İnşallah bunu da son 21 yıldır olduğu gibi yine beraber yapacağız." dedi.

Seçim sürecini tüm yönleriyle enine, boyuna değerlendireceklerini kaydeden Erdoğan, "Aynı şekilde sokaklardaki eşi benzeri görülmemiş coşkunun sebeplerini de analiz edeceğiz. Gerek anlamı gerekse de sonuçları itibarıyla ülke olarak bir kader seçimi yaşadığımızın farkındayız. Terörle siyaseti yönlendirme girişimi başarısız oldu. Milletimiz tıpkı 15 Temmuz'daki gibi iradesine sahip çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

"Millet kumar masasına tekmeyi vurarak devirmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye Yüzyılı teklifimiz seçimlerde milletimiz tarafından büyük teveccühle kabul görmüştür. Milletimiz 323 milletvekiliyle Cumhur İttifakı ve cumhurbaşkanlığına yüzde 52,18 oranında oyla şahsımıza vererek istikrar sürsün Türkiye büyüsün demiştir. Millet kumar masasına tekmeyi vurarak devirmiştir. Hesap uzmanıyım diye övünenler Dimyat'a pirince giderken evlerindeki 40 milletvekilinden de olmuştur. İktidar hırsıyla yapılan yanlış hesaplar bu sefer Bağdat'tan değil sandıktan dönmüştür. Ben hesap uzmanı değilim, ekonomistim. Burada bu hesabı sizlerle de paylaşayım. CHP vekil sayısı 2018'de 146'ydı. 2023'te vekil sayısı 169'a çıktı. Fakat buradan kiralık vekiller verdiler onlar da 40 tane. 40 vekil gidince 129'a vekil sayıları düştü. Hesap uzmanı bu işi böyle yapar mı? 40'ı gitti, 129 vekil kaldı. 17 vekil burada düşmüş oldu. Bundan sonrasını herhalde oraya gönül vermiş olan CHP'li arkadaşlar düşünecektir. Eski Türkiye ittifakı sandıkta milletten ikinci kez kırmızı kartı yemiştir.

Önce 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi' dediler. Tuttu mu, tutmadı. Kampanya sonunda vazgeçtiler. Tarihi geriye sardırmanın faydası yoktur. 'Eski sistem' tartışmaları tamamen rafa kaldırılmalıdır.

Bizim vazifemiz yeni şeyler söylemek, ülkenin önüne yeni hedefler koymaktır. Bunu yaparken geçmişin geleceği gölgelemesine de kesinlikle göz yummayacağız.

Muhalefet artık kutuplaştırmamalı. Türkiye'nin önemli bir noksanı da demokrasideki o muhalefeti göremeyişidir. Samimi bir özeleştiri yaptıktan sonra muhalefetin de sandıktan yükselen bu çağrıya kulak vereceğini düşünüyorum."

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte ülkenin esas konularına ulaşabileceklerini belirten Erdoğan, "Dünden itibaren çalışmaya başladık. 6 Şubat depremlerinin yaralarının sarılması en büyük önceliğimizdir. 180 bine yakın afet konutumuzun inşası başladı. Toplam 650 bin konut inşa edeceğiz. Gerek 14 Mayıs'ta gerek 28 Mayıs'ta şahsımıza çok güçlü destek veren deprem şehirlerimize tekrar teşekkür ediyorum. Depremzedelerimiz oy tercihleri nedeniyle aşağılanmaya maruz kaldı. Bu rezillikleri unutmayacak, unutturmayacağız." İfadelerini kullandı.

Vize sorununa değinen Erdoğan, "Son dönemde adeta siyasi şantaj olarak kullanılan bu vize sorununu inşallah kısa sürede yerine hal yoluna koyacağım. Vize sorununu en kısa zamanda çözeceğiz." ifadesine dikkat çekti.

"Daha çok sayıda insanımıza istihdam oluşturacağız"

Erdoğan, "Millete ve iş dünyasına korku salmak adına piyasa spekülasyonu dahil her şeyi yaptılar. Ne yaparlarsa yapsınlar muvaffak olamadılar.3-5 oy alabilmek için siyasi tarihimizin en kara propagandasını yürüttüler. Türk ekonomisini Londra tefecilerine teslim edeceklerdi, edemediler. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme. Bunu ülkemiz başarır mı, başarır. Başaracağız. İnşallah daha çok sayıda insanımıza istihdam oluşturacağız. 21 yıldır devletine ve hükümetine güvenen hiç kimse mağdur olmadı." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55