,
  • BIST 10276.88
  • Altın 2398.482
  • Dolar 32.2398
  • Euro 34.6949
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 17 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da konuştu: Krizi sonlandırmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da konuştu: Krizi sonlandırmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Karadeniz'den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaretinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky'le basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna'yla diplomatik ilişkilerinin 30 yıl önce bugün kurulmasının, ziyarete ve toplantıya tarihi bir boyut kazandırdığını belirten Erdoğan, ziyaretinin hassas bir döneme tekabül ettiğine dikkat çekti.

"Yangına körükle gitmek yerine tansiyonu nasıl düşürürüz mantığıyla gayret ediyoruz"

Erdoğan, "Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum. Sayın devlet başkanı başta olmak üzere Ukraynalı yöneticilerin sağ duyulu ve diyaloğu öne çıkar mesajlarını takdirle karşılıyorum. Daha önce de vurguladığım üzere Türkiye Karadeniz'den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizi sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde memnuniyetle ev sahipliği yapabileceğimizi bugünkü görüşmelerimizde bir kez daha vurguladım. Zira Türkiye olarak yangına körükle gitmek yerine tansiyonu nasıl düşürürüz mantığıyla gayret ediyoruz. Donbass ihtilafının kontrolü noktasında AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun rolünü önemsiyoruz.

Kuruluşundan bu yana Türk büyükelçilerce idare eden misyona desteğimiz tamdır. Krizin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde, Minsk Anlaşmaları çerçevesinde barış ve diplomatik yöntemlerle sona erdirileceğine samimiyetle inanıyoruz." dedi.

"Ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik"

Görüşmede ikili ilişkileri her yönüyle ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Geçtiğimiz sene yüzde 60'yakın artışla 7,5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. İmzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın bizi bu hedefe  hızlı bir şekilde taşıyacağına yürekten inanıyorum. Ekonomik iş birliğimizin en önemli sütunlardan birisi Ukrayna'daki yatırımcılarımızdır. Türk şirketlerinin Ukrayna altyapı projelerini başarıyla tamamlamaları bizleri gururlandırıyor." ifadelerini kullandı.

Turizm alanındaki iş birliğimiz de giderek güçlendiğini söyleyen Erdoğan, "Salgına rağmen geçtiğimiz yıl 2 milyondan fazla Ukraynalı dostumuzu ülkemizde ağırladık. Bu sene de yeni rekorlar kıracağımıza eminim. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasında tarihi dostluk köprüsü oluşturan Kırım Tatarları başta olmak üzere soydaşlarımızın durumu değerlendirdik. Soydaşlarımıza yönelik ortak projeleri ayrıntılarıyla gözden geçirdik.  Bugünkü toplantılarımız ve imzaladığımız anlaşmalar stratejik ortaklığımızı daha ileri noktaya taşıma irademizin birer sembolüdür. İkili işbirliğimizi her alanda güçlendireceğimize inanıyorum." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55