,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 23 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına yönelik suçlarda cezalar artırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına yönelik suçlarda cezalar artırılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 4. Olağan Genel Kurulu'na katılarak bir konuşma yaptı.

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, nikahlı veya boşanmış eşe karşı işlenen tehdit suçlarına verilecek cezaların alt sınırının 9 aya çıkartılacağını; kasten öldürme/yaralama gibi suçlar kadına karşı işlenmişse cezaların daha da artırılacağını kaydetti.

"İnsanı, cinsiyet dâhil tüm farklılıklarının ötesinde eşref-i mahlûkat, yani yaratılmışların en şereflisi gören, üstünlüğün sadece takvada mümkün olabileceğine inanan bir medeniyetin mensuplarıyız" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kadının temel hak ve özgürlükleri konusunda yaşanan sıkıntılar, tamamen zamanın ve şartların ürünü toplumsal kabullerin eseridir.  Kadını anne, eş, kardeş, evlat vasıflarıyla insanın bir yarısı, erkeği de yine baba, eş, kardeş, evlat vasıflarıyla insanın diğer yarısı görmeden bu meseleyi sağlıklı ve sürdürülebilir dengelere oturtmak hayli zordur. Elbette, ilahi takdirden kaynaklanmayan her meselenin çözümü, idrakle, gayretle, sabırla mümkündür. Bu anlayışla, ülkemizdeki kadınların, dünyadaki genel yönelimlerden farklı bir seyir izleyerek bugüne gelen, şiddetten eğitim ve iş hayatındaki adaletsizliklere kadar geniş bir yelpazeye yayılan mücadelelerinde daima yanlarında olduk." açıklamasında bulundu.  

"Kadın istihdamını 6 milyondan 10 milyon sınırına getirdik"

Ülkeyi yönetme sorumluluğu üstlendikleri günden beri bunun mücadelesini verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsani, siyasi, sosyal, ekonomik her alanda kadınlarımızın çok önemli mesafeler katetmesini sağladık. Sonuçta kadınların iş gücüne katılımını yüzde 27’ler seviyesinden yüzde 34’ler seviyesine çıkardık. Aynı şekilde kadın istihdamını 6 milyondan 10 milyon sınırına getirdik. Kız çocuklarımızın tamamını eğitimle buluşturarak her seviyede onların eğitim-öğretimlerini destekleyip kolaylaştırarak artık bu başlığı sorunlarımız arasından neredeyse tamamen çıkardık. Karar mercilerinde kadınlarımızın varlığında gözle görülür bir artış yaşanmasını temin ettik." şeklinde konuştu.

Kadınların parlamentodaki temsil oranının yüzde 4’lerden yüzde 17’lerin üzerine yükseldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üniversitelerimizdeki öğretim elemanları arasında kadınların oranı yüzde 51’e yaklaştı. Mimarlardan avukatlara, öğretmenlerden sağlıkçılara kadar pek çok meslek dalında kadın erkek oranı büyük ölçüde dengelenmiş durumdadır. Elbette karar alma mekanizmalarında ve istihdamda kadınların temsili konusunda hâlâ arzuladığımız seviyeye ulaşabilmiş değiliz, ama katedilen mesafenin önemini de görmezden gelemeyiz. Çalışan kadınlar yanında ev kadınlarımızın da emeğine, ailelerine ve ülkemize katkılarına önem veriyoruz. Kadının, bireyden aileye, evinden iş hayatına her alandaki hak, adalet ve onur talebine aynı hassasiyetle, aynı hüsnü niyetle yaklaşıyoruz." dedi.

Kadına yönelik suçların cezalarında artış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni düzenlemeyle artık kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecektir. Sadece takım elbise giyip kravat takarak, ellerini önünde birleştirip başını yana eğerek sergilenen tiyatro vari görüntüler takdiri indirim gerekçesi olmayacaktır. Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve eziyet gibi suçlar kadına karşı işlenmişse cezalar daha da artırılacaktır. Nikahlı veya boşanmış eşe karşı işlenen tehdit suçlarına verilecek cezaların da alt sınırı 6 aydan 9 aya çıkarılacaktır. Fiziken veya iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ısrarlı takip eylemleri, artık cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapisle sonuçlanacak bir suç olarak işlem görecektir. Belli durumlarda bu suç için tutuklama kararı da verilebilecektir. Aynı şekilde eşe veya boşanılan eşe karşı işlenen kasten yaralama suçları da katalog suç düzenlemesine dahil edilerek tutuklama kararları kolaylaştırılacaktır. Şiddet mağduru kadınlara talep etmeleri halinde Baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilebilecektir. Tüm bu yeni düzenlemelerin de ülkemiz ve kadınlarımız için şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55