,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C

Çocuklarda mahremiyet eğitimi için 5 öneri

Çocuklarda mahremiyet eğitimi için 5 öneri
Mahremiyet, kişinin kendisine ait olan ve başkalarıyla paylaşmak istemediği konuları, düşünceleri, bedeni ve duyguları içeren özel alanı ifade eder.

Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuklarda mahremiyet, bedensel sınırlarını koruma, kişisel alanına saygı duyulmasını sağlama ve kendilerini güvende hissetme konularını içerir. Örneğin, kişisel hijyen, cinsellik, özel alan ve bedensel dokunulmazlık gibi konular, çocukların mahremiyetini ilgilendiren alanlardır. Bu konuların çocuklara uygun şekilde öğretilmesi ve mahremiyetlerinin korunması, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Çocuklara mahremiyet eğitimi vermek önemlidir ve ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerekmektedir.

Çocuklara mahremiyet eğitimini sağlamak için 5 önemli madde:

1. Açık ve doğru iletişim kurun: Çocuklarınızla açık ve doğru iletişim kurun. Onlara cinsellik, bedensel sınırlar ve özel alanlar hakkında doğru bilgiler verin. Onları dinleyin ve sorularını cesaretlendirin.

2. Vücut Bölümlerini Tanıtın: Çocuklara vücutlarındaki farklı bölümleri ve isimlerini öğretin. Bu, cinsel organları da içerir. Doğru terimleri kullanmak, çocukların vücutlarını anlamalarına ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur.

3. Sınırları öğretin ve saygıyı öğütleyin: Çocuklara başkalarının onlara dokunmasını istemediklerinde "Hayır" demenin ve bu sınırlara saygı duyulmasını sağlamanın önemini öğretin. Aynı şekilde, başkalarının sınırlarına da saygı göstermeyi öğretin.

4. Güvenli yetişkinleri tanımlayın: Çocuklara, güvendikleri ve sorunları olduğunda yardım isteyebilecekleri güvenilir yetişkinleri tanıtmak önemlidir. Aile içinde, öğretmenlerde ve diğer güvenilir yetişkinlerde bu destek mevcut olmalıdır.

5. Role play ve senaryolar kullanın: Çocuklara gerçek hayattan senaryolar ve role play yoluyla mahremiyet konusunu öğretebilirsiniz. Örneğin, "Sana dokunan biri olduğunda ne yaparsın?" gibi durumları canlandırarak çocukların tepkilerini ve sınırlarını anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Bu yöntemler, çocukların mahremiyetlerini anlamalarına ve korumalarına yardımcı olabilir. Ancak, en önemlisi, çocuklarla açık ve güvenilir bir iletişim kurmaktır. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55