CK Hutchison, Panama'dan 1,5 milyar doların üzerinde tazminat talep etti

CK Hutchison, Panama'dan 1,5 milyar doların üzerinde tazminat talep etti
Hong Kong merkezli holding şirketi CK Hutchison, Panama Kanalı'nın iki ucundaki limanların Panama hükümeti tarafından devralınmasının ardından ülkeden 1,5 milyar doların üzerinde tazminat talep etti.

Şirketten yapılan açıklamada, Panama'ya karşı yeni bir tahkim süreci başlatıldığı ve ülkenin yatırım koruma anlaşmasını ihlal ettiği öne sürüldü. CK Hutchison, Panama makamlarının şirketin ülkedeki liman varlıklarını hedef alan devlet saldırısı kampanyası yürüttüğünü savundu.

Panama hükümeti, şubat ayında Panama Kanalı'nın iki ucunda bulunan Balboa ve Cristobal limanlarını devralmıştı. Karar, Panama Yüksek Mahkemesinin, CK Hutchison'ın iştiraki Panama Ports Company'nin iki limanı işletmesine imkan tanıyan imtiyaz sözleşmesini anayasaya aykırı bulmasının ardından geldi.

Panama Kanalı'nın mülkiyeti ve yönetimi Panama'ya ait bulunuyor. Ancak CK Hutchison'ın iştiraki Panama Ports Company, 1997'den bu yana kanalın iki ucundaki limanları işletiyordu. Şirketin imtiyaz sözleşmesi 2021'de 25 yıl daha uzatılmıştı.

Balboa ve Cristobal limanları, Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesinin ardından ABD ile Çin arasındaki jeopolitik gerilimin de odağına yerleşti.

Trump, Panama Kanalı üzerinde Çin'in kontrol sahibi olduğunu öne sürmüş, Pekin ve Hong Kong yönetimleri ise Panama'nın limanları devralmasına tepki göstermişti.

CK Hutchison, Hong Kong'un en zengin iş insanı Li Ka-shing'in ailesinin kontrolünde bulunuyor. Şirket geçen yıl, iki Panama limanının da dahil olduğu küresel liman işletmeciliği faaliyetlerini ABD merkezli yatırım şirketi BlackRock'ın da yer aldığı bir konsorsiyuma yaklaşık 23 milyar dolara satmak için anlaşma açıklamıştı.

Ancak anlaşma, ABD, Çin ve Panama arasındaki artan jeopolitik gerilim ile devam eden hukuki süreçler nedeniyle ilerleme kaydetmekte zorlandı.

Panama Ports Company de mart ayında, limanların devralınmasının hukuka aykırı olduğunu savunarak Panama'dan en az 2 milyar dolar tazminat talep etmiş ve uluslararası tahkim süreci başlatmıştı.

CK Hutchison, bu sürecin ilerlediğini belirtirken, perşembe günü başlatılan yeni tahkimin şirketin yatırım anlaşmasından kaynaklanan haklarına odaklandığını bildirdi. Şirket, söz konusu hakların Panama Ports Company'nin daha önce başlattığı tahkim sürecindeki sözleşmesel haklardan ayrı olduğunu ifade etti.

CK Hutchison'ın iştiraki ayrıca nisan ayında, Panama'daki bazı liman operasyonlarını devralan Danimarkalı denizcilik ve lojistik şirketi Maersk'e karşı da tahkim süreci başlatmıştı.

Maersk ise o dönemde yaptığı açıklamada, söz konusu taleplerden sorumlu olduğuna inanmadığını bildirmişti.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.