,
  • BIST 10240.79
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 25 °C

CIA'nın "işkenceci" direktörü vekaleten görevine başladı

CIA'nın "işkenceci" direktörü vekaleten görevine başladı
ABD'nin en üst düzey kurumlarından Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) başına, adı işkencelerle birlikte anılan Gina Haspel getirildi.

ABD Senatosundan onay alarak Dışişleri Bakanlığı görevine başlayan Mike Pompeo'nun yerine, gözaltındaki tutuklulara işkence yapan Gina Haspel getirildi.

ABD'nin en üst düzey kurumlarından Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) başına, adı işkencelerle birlikte anılan Gina Haspel getirildi. Haspel, kurumun başına getirilen ilk kadın oldu.

Haspel, yaptığı yazılı açıklamada, kritik bir dönemde CIA'in başına geldiğini belirterek "CIA çalışanlarına, hayati görevlerine odaklanmalarını ve her zaman yaptığımız gibi Amerikan halkını, güvenli ve güçlü kılmak üzere politika yapıcılarının ihtiyacı olan istihbaratı sağlamak için var güçleriyle çalışmalarını söyledim. Amerikan halkı CIA'in uyanıklığına, mükemmelliğine ve kararlılığına güvenebilirler." dedi.

1 Ekim 1956 doğumlu olan 62 yaşındaki Gina Haspel, 1985 yılında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’ya katıldı. 1 Şubat 2017 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından CIA Direktör Yardımcısı olarak atandı.

ABD Başkanı Donald Trump koltuğa oturduğu 20 Ocak 2017 tarihinden sonra CIA Başkanlığına Mike Pompeo'yu getirmişti. Pompeo kendi ekibini kurarken Başkan Yardımcılığı görevini Gina Haspel'e vermişti.

ABD Senatosundan onay alarak Dışişleri Bakanlığı görevine resmen başlayan Mike Pompeo'dan boşalan CIA Direktörlüğüne vekaleten Gina Haspel getirildi. Haspel'in adı, 11 Eylül'den sonra yapılan işkencelere karışmıştı.

Haspel, CIA Başkan Yardımcılığı görevine getirilmeden önce Tayland’da bulunan CIA hapishanesini yönetiyordu. Haspel, “kara delik” olarak tanınan Tayland’daki hapishanede suda boğulma hissi oluşturan "waterboarding" yöntemini sıkça uygulamasıyla biliniyor.

Daha önce CIA'nın dünyanın farklı bölgelerindeki gizli tesislerinde adı işkencelerde anılan Haspel'in bu göreve getirilmesi tepkilere neden olmuştu. CIA'da 33 senelik deneyimine rağmen adı yurt dışı hapishanelerde yapılan işkencelere karışan Haspel'in, senatodan onaylanma sürecinin oldukça zor geçeceği belirtiliyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55