,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 20 °C

Çevremizdeki madde bağımlılarına nasıl yaklaşmamız gerekir?

Çevremizdeki madde bağımlılarına nasıl yaklaşmamız gerekir?
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de madde bağımlılığı sayısı her geçen gün artıyor. Ailelerin en büyük korkularından madde bağımlılığının küçük çocuklara kadar inmesi ise tehlikenin geldiği boyutu gözler önüne seriyor.

Türkiye'de giderek artış gösteren madde bağımlılığı, toplumu tehdit etmeye devam ediyor. Toplumda giderek yaygınlaşan madde kullanımının geldiği boyutu çevreyi tedirgin ediyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Psikolog Cahit Ufuk Battal, madde bağımlılarına karşı halkın çok önyargılı olduğu için madde bağımlısı insanların da bu durumdan çok kötü etkilendiğini belirtti.

"Halk madde bağımlılarına karşı çok önyargılıdır"

Psikolog Cahit Ufuk Battal

Madde bağımlılarına karşı halkın çok önyargılı olduğunu belirten Battal, "İşte madde bağımlısıdır. Bıçak taşır ve serseridir gibisinden bakıyorlar. Bu önyargılar madde bağımlısı insanları çok kötü etkiliyor. Bu nedenle bu kişiler kendilerini halktan ve insanlardan soyutluyorlar. İnsanlara görünmemek için sürekli gece dışarı çıkıyorlar. Çünkü insanlar onlara çöpmüş gibi bakıyorlar. Bu şekilde yaklaşmamalıyız." dedi.

"Neden kullandıklarını ne sebepten kullandıklarını tespit etmemiz gerekir"

Bu konularda empati kurulması gerektiğini belirten Battal, "Biz de bu yolda olabilirdik. Çocuklarımız da bu yolda geçebilirdi dememiz gerek, böyle yaklaşmamız gerekir. Onları anlamamız lazım. Neden kullandıklarını ve ne sebepten kullandıklarını tespit etmemiz gerekir. En yakın kuruluşlara veya psikologlara yollamamız lazımdır. Bu şekilde önlemleri almamız gerekir." diye belirtti.

"Kimyasal uyuşturucularla bitkisel uyuşturucuların etkileri farklıdır"

Kimyasal uyuşturucularla bitkisel uyuşturucuların etkilerinin farklı olduğunu söyleyen Battal, "Esrarda fizyolojik belirtileri, göz kızarıklığı, uyku hali ve uyuşukluk hali, aşırı yeme hissi devamlı kalabalık ortamdan kaçma hissi olur. Çünkü ondan bir bilinç olur. Uyuşturucu kullanımından bilincindedir, fark ettirmemek için çok kendini zorlar. Türkiye'deki metanfetemin bir uyuşturucu değil uyarıcıdır. Uyarıcıların etkisi de uyku hali değil çok hızlı hareketlerdir, gözbebeklerinin aşırı açık şekille istemsiz durması çene kilitlenmesi ve çok hızlı konuşmalar gibi şeylerdir." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55