,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C

BRICS ülkeleri ortak deklarasyon yayımladı: Gelişmekte olan ülkeler BMGK'da daha fazla temsil edilmeli

BRICS ülkeleri ortak deklarasyon yayımladı: Gelişmekte olan ülkeler BMGK'da daha fazla temsil edilmeli
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yer aldığı BRICS'in, Johannesburg şehrinde düzenlenen 15. zirvesinde ortak deklarasyon yayımlandı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yer aldığı BRICS'in, Johannesburg şehrinde düzenlenen 15. zirvesinde ortak deklarasyon yayımlandı. Deklarasyonda, gelişmekte olan ülkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de (BMGK) dahil olmak üzere BM'de daha fazla temsil edilmesi çağrısı yapıldı.

2. Johannesburg Deklarasyonu'nda, daha adil bir uluslararası düzenin ve çok kutuplu sistemin tesisi, sürdürülebilir kalkınmanın ve kapsayıcı büyümenin sağlanması için BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekildi.

Deklarasyonda, gelişmekte olan ülkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de (BMGK) dahil olmak üzere BM'de daha fazla temsil edilmesi çağrısı yapıldı.

Covid-19'un küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkisinin devam etmekte olduğu belirtilen deklarasyonda, ekonomik politikalar konusunda küresel fikir birliğini sağlamak için çok taraflı finans kuruluşlarının teşvik edildiği kaydedildi.

Deklarasyonda, dünya gıda üretiminin 3'te 1'ini gerçekleştiren BRICS ülkelerinin, tarımsal işbirliği yoluyla gıda güvenliğinin sağlanmasına verdiği öneme dikkat çekildi.

BRICS'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin uygulanması çağrısı yinelenerek, gelecek ay New York'ta düzenlenecek Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nin bu konuda önemli fırsatlar oluşturulduğu ifade edildi.

Ayrıca Brezilya'nın COP30 iklim değişikliği zirvesine ev sahipliği yapmak için aday olmasının memnuniyetle karşılandığı, 2025 yılının iklim değişikliğine karşı küresel tepkinin geleceği açısından anahtar rol oynayacağı kaydedildi.

Deklarasyonda, BRICS üyeleri arasında para akışının hızlı, ucuz, şeffaf ve güvenli şekilde sağlanması için gerekli ödeme sistemlerinin geliştirilmesinin desteklendiği vurgulandı.

Üye ülkeler arasında yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen anlaşmaların önemine vurgu yapılarak, yerel para birimlerinin kullanımının teşvik edilmesinin gerekliliği ifade edildi. 

Deklarasyona göre, BRICS'in genişleme kararı kapsamında Arjantin, BAE, Etiyopya, İran, Mısır ve Suudi Arabistan topluluğa davet edildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55