BM’den El Nino uyarısı

BM’den El Nino uyarısı
Birleşmiş Milletler, iklim değişikliği nedeniyle zaten baskı altında olan dünyada sıcaklıkları daha da artıracak doğal El Nino hava dalgasının birkaç hafta içinde başlayabileceğini açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü, bu El Nino’nun 2026’nın geri kalanında güçlenerek küresel ölçekte aşırı hava olaylarını tetikleyeceğini bildirdi. Uzmanlar, Pasifik Okyanusu’nda su sıcaklıklarının hızla yükseldiğini ve bunun tarihteki en güçlü “süper El Nino” vakalarından birine dönüşebileceğini belirtiyor.

Uydulardan ve okyanus araçlarından alınan veriler, yüzlerce metre derinlikte ortalamanın 6 derece üzerinde sıcak su dalgasının doğuya doğru ilerlediğini gösteriyor. Bu durumun yüzeyde daha sıcak sulara ve küresel ölçekte hava düzeninin bozulmasına yol açacağı ifade ediliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, El Nino koşullarının “ısınan bir dünyanın yangınına körükle gideceğini” vurgulayarak etkilerin daha sert ve yıkıcı olacağı uyarısında bulundu.

Güçlü El Nino’nun Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Avustralya’da kuraklık ve orman yangınlarını artırması, Hindistan musonunu zayıflatması, Afrika Boynuzu’nda kuraklık riskini yükseltmesi ve ABD’nin güneyinde şiddetli yağışlara yol açması bekleniyor.

Geçmişteki El Nino olayları küresel gıda fiyatlarında artışa ve yüz milyarlarca dolarlık ekonomik kayıplara neden olmuştu. Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle bu kez etkilerin daha önce görülmemiş düzeyde olabileceğini belirtiyor.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.