BM: Sudan'da şiddet ve yağışlar insani krizi derinleştiriyor

BM: Sudan'da şiddet ve yağışlar insani krizi derinleştiriyor
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'da yaklaşık 27 aydır süren çatışmalar nedeniyle sivillerin yaşadığı insani krizin, artan şiddet, zorunlu göç ve şiddetli yağışlarla daha da kötüleştiği uyarısında bulundu.

BM, özellikle Kuzey Darfur eyaletindeki Faşer kentinde artan düşmanlıklarla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. Yaklaşık bir yıldır kuşatma altında olan Faşer’e, geçtiğimiz cuma günü ilk kez büyük sayıda paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) savaşçısının girdiği bildirildi.

Yerel kaynaklara göre, son günlerde özellikle Faşer’in güneybatı ve doğusunda yaşanan şiddetli çatışmalarda siviller arasında yaralananlar oldu. Durum son derece istikrarsız ve öngörülemezliğini korurken, yeni çatışmaların patlak vermesi, yeni göç dalgaları ve zaten ciddi baskı altında olan insani yardım çalışmalarının daha da aksaması ihtimalleri endişe yaratıyor.

Kuzey Kordofan eyaletinde ise artan güvenlik sorunları nedeniyle, Uluslararası Göç Örgütü'ne göre geçtiğimiz hafta sonunda 3.400 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerel raporlar en az 18 sivilin öldüğünü ve birçok köyde evlerin yakıldığını aktarıyor.

OCHA, tüm taraflara sivillerin ve sivil altyapının hedef alınmasının uluslararası insancıl hukukça yasak olduğunu hatırlatarak, bu kişilerin her koşulda korunması çağrısında bulundu.

Öte yandan, Batı ve Orta Darfur eyaletlerinde görülen şiddetli yağışların bazı bölgelerde yolları etkilemesi ve insani yardıma erişimi daha da zorlaştırması bekleniyor.

Yağmur mevsiminin Ekim ayına kadar devam etmesi nedeniyle, sel, erişim kısıtları ve özellikle "kıtlık mevsimi" olarak bilinen – hasat mevsimleri arasındaki gıda stoklarının azaldığı dönemde – hastalıkların yayılması riski giderek artıyor.

Tüm bu zorluklara rağmen, Batı Darfur eyaletinde sınırlı ölçekte bir geri dönüş gözleniyor. Çad'dan göç etmiş aileler, Serba, Cebel Mun ve Kulbus bölgelerine dönerek tarım faaliyetlerine başlamaya çalışıyor. Yerel yetkililer, her gün yaklaşık 40 kişinin Kulbus’a geri döndüğünü ve geçen hafta toplam 300 kişinin geri dönüş yaptığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Sudan genelinde yardıma muhtaç olan herkese güvenli ve engelsiz erişim sağlanması çağrısını yinelerken, uluslararası bağışçılardan da yaklaşık 30 milyon insanın, yani ülke nüfusunun yarısından fazlasının, bu yıl temel yardım ve korunmaya ihtiyaç duyduğu Sudan’daki savunmasız kesimlere desteği artırmalarını istedi.

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında Nisan 2023 ortasından bu yana devam eden savaşta, BM ve yerel kaynaklara göre 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 15 milyon kişi yerinden edildi ya da sığınmacı oldu. Öte yandan Amerikan üniversiteleri tarafından hazırlanan bir çalışmada, can kaybı sayısı yaklaşık 130 bin olarak tahmin ediliyor.

Ayrıca, son dönemde Sudan’ın birçok bölgesinde Hızlı Destek Kuvvetleri’nin kontrol alanı hızla daralırken, ordu başkent Hartum ve Beyaz Nil Eyaleti dahil olmak üzere birçok bölgede ilerleme kaydetti.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.