,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C

BM: Gazze'de beş yaş altı çocukların yüzde 10'u akut yetersiz beslenmeden muzdarip

BM: Gazze'de beş yaş altı çocukların yüzde 10'u akut yetersiz beslenmeden muzdarip
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), 7 Ekim'den bu yana devam eden işgal saldırganlığı nedeniyle Gazze'de beş yaşın altındaki her on çocuktan birinin akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğuna dikkat çekti.

OCHA raporuna göre Gazze'de binlerce çocuk ve bebeğin kol çevresi ölçümleri, bunların yüzde 9,6'sının akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu gösterdi. Bu oran, işgal saldırıları öncesi seviyelere göre yaklaşık 12 katlık bir artışı gösteriyor. Gazze'nin kuzeyinde ise bu oranın yüzde 16,2, yani altı çocuktan biri olduğu kaydedildi.

Bu arada yardım kuruluşları da devam eden işgal bombardımanı ve işgal kuvvetlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerini işgal etmesi nedeniyle hastanelere gıda yardımı ulaştırmanın zorluğunu bildirdi.

ActionAid yardım kuruluşu, bazı insanların ot yemeye başvurduğunu belirterek, "Gazze'de artık herkes açlık çekiyor ve insanlar, tüm ihtiyaçlarını karşılamak için günde yalnızca bir buçuk veya iki litre temiz olmayan su tüketiyor." ifadelerine dikkat çeti.

"Aylardır meyve veya sebze yemedik"

İslami Yardım Örgütü Gazze'deki çalışanlarından birinin şunları söylediğini aktardı:

"Çocuklarım ve ben aylardır meyve veya sebze yemiyoruz ve BM yardım kamyonlarına yetişmeye çalışan insanlar öldürülüyor. Un bulmak artık zorlaştığı için hayvan yemi olarak kullandığımız kuru mısırdan ekmek yapmaya çalışıyoruz. Hiçbir şeyi olmayan çoğu insana göre nispeten şanslıyız."

Kâr amacı gütmeyen yardım ve kalkınma kuruluşu Project Hope, geçen hafta Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr El Balah'taki kliniğinde durumları değerlendirilen hamile kadınların yaklaşık yüzde 15'inin yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu söyledi.

Kurum, ayrıca anemi veya demir eksikliği vakalarında da artış olduğu, bunun da erken doğum ve doğum sonrası kanama vakalarını artırabileceğini kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Gazze'den dönen örgütün tıbbi direktörü Dr. Santosh Kumar, kendisinin ve ekibinin Gazze Şeridi'ndeki vatandaşlarla dayanışma amacıyla tüketimini günde bir öğüne düşürdüğünü söyledi.

Kumar, Reuters'a şunları söyledi: "İnsanlar açlıktan ölüyor ve onlara onurlu davranılmıyor... (İnsanlar) bana ölülerin, yaşayanlara kıyasla mutlu olduğunu söyledi." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55