,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 29 °C

BESO Başkanı Çiftçi: Ahilik ahlakı ile ticaret yapalım

BESO Başkanı Çiftçi: Ahilik ahlakı ile ticaret yapalım
Ahilik Haftası dolayısıyla açıklama yapan Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, esnafa ahilik ahlakıyla ticaret yapmaları konularında tavsiyelerde bulundu.

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, 18-24 Eylül tarihlerinde kutlanılan Ahilik Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Ahilik ahlakıyla ticaret yapılırsa toplumsal olarak sıkıntılardan kurtulacağını belirten Çiftçi, böylelikle zincirleme olarak ticaretin daha iyi olacağını, şehrin ve memleketin de çok daha iyi noktalara geleceğini söyledi.

Çiftçi, "Ahilik kültürü bizi biz yapan değerlerden birisidir. Ahilik, esnaf arasındaki dayanışmayı, esnafın gelişimini anlatan bir öğretidir. Şu an yaşadığımız sıkıntıların çoğunun temelinde belki de bu Ahilik kültür ve düsturundaki kurallara uymamak geliyor. Bu tamamen bir ahlak öğretisi. O yönüyle oradaki dürüstlük, paylaşma, hoşgörü, sevgi, işinde müşteriyi aldatmadan işini düzgün yapmak, zorda olana yardım etmektir. Esnaflarımız ve tüccarlara sesleniyorum gelin hepimiz işimize dört el ile sarılalım, yardımlaşarak mevcut sıkıntılardan kurtulalım." dedi.

"İş yerlerimizi erkenden açalım"

İş yerlerinin geç saatlerde açılmaması gerektiğini ifade eden Çiftçi, iş yerlerinin erken saatlerde açılmasının bereketli olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

"İş yerlerimize iyi sahip çıkmamız gerekiyor" diyen Çiftçi, "Erkenden işimizin başında olalım ve günümüzü de bereketlendirelim. Müşterilerimize veli nimet olarak bakarak hizmet kalitemizi arttıralım ve bunun karşılığında ticaretimizin daha iyi noktalara geleceğini unutmayalım. Kurumsal olarak çalışmaya gayret edelim. Gelir ve giderlerimiz başta olmak üzere tüm işlerimizi kayıt altına alalım. Hayatımızdaki lüzumsuz harcamaları ve israfı çıkaralım, hiç kimse ile rekabet etmeyelim." ifadelerini kullandı.

Herkesin kendi ticaretiyle ilgilenmesi gerektiğini belirten Çiftçi, şöyle devam etti:

"Kendi ticaretimize bakalım, kimseyi rakip görmeyelim ve batırmaya kalkışmayalım. Ahiliğin en önemli kültürlerinden bazılarının bu saydığım vasıflar olduğunu unutmayalım. Kısacası biz esnafın üstüne düşen önemli görevlerin bunlar olduğunu hatırlatarak ahiliğin tekrardan önemine vurgu yapmak istedim. Bunun dışında hükümetten de beklentimiz girdi maliyetlerini düşürecek adımların atılmasının yanında elektrik, vergi, yakıt ve sigorta primleri gibi konularda gereken kolaylıkları sağlamasıdır."

"Mülk sahipleri ve kiracılar arasında da ahilik kültürü olmalıdır"

Son zamanlarda sıkça şikâyet aldıkları konularından başında kira artış oranlarında yaşanılan sıkıntıların geldiğini belirten Çiftçi, "Bu konuda mülkiyet sahiplerinden de beklentimiz vardır. Ahilik haftası olması münasebetiyle dediğimiz gibi zor durumda olana yardım etme kültüründen yola çıkarak tüm toplumun selamete çıkması için dükkân ve ev kiralarını makul tutmaları konusunda çağrıda bulunarak herkesi vicdanlı olmaya ve fırsatçılık yapmamaya davet ediyorum. Bunun için topyekûn ahilik ahlakıyla hareket etmemiz lazım ki toplum olarak istediğimiz huzura kavuşabilelim." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55