,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 25 °C

Bayram alışverişinde şeker ve kuruyemişe yoğun ilgi

Bayram alışverişinde şeker ve kuruyemişe yoğun ilgi
Mardin'de alım gücünün düşük olmasına rağmen bayram alışverişine rağbetin olduğunu belirten çarşı esnafı bayram şekerlerinin yanında daha çok meşhur badem şekeri ve kahveye daha çok rağbet edildiğini belirtti.

 

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala bayram alışveriş yoğunluğu Mardin'e bir kısım hareketli ve bereketli geçiyor.

Esnaflar, Mardin'de bayram şekerlerinin yanında Mardin'e özgü badem şekeri ve onun yanında da kahveye rağbetin olduğunu aktardılar.

Her yıl bayramlarda badem şekeri ve kahveye talebin giderek arttığını hatta Türkiye'nin dört bir yanına da gönderdiklerini ifade etti.

Kuruyemiş esnafından İbrahim Seçilmiş, Mardin'de bayram alışveriş yoğunluğunun iyi durumda olduğunu ifade etti.

"Her kesim insanlara bütçelerine göre şekerler getiriyoruz"

İbrahim Seçilmiş

Bayram yoğunluğu ve en çok talep edilen ürünler hakkında bilgi veren Esnaf Seçilmiş, "Bayram yoğunluğumuz şu an güzel geçiyor. Her kesim insanlara bütçelerine göre şekerler getiriyoruz. Vatandaş fakir de olsa zengin de olsa evlerinde bayram şekerini eksik etmek istemiyor. Şeker fiyatları 60-100 liradan başlayıp 200 liraya kadar devam ediyor. Ayrıca Mardin'e özgü kahvelerimize de yoğun ilgi var. Diğer özgü olan badem şekerine de bayağı talep var." ifadelerini aktardı.

Mardin'e özgü olan badem şekerinin bayramlarda çok talep edildiğini aktaran Seçilmiş, "Tüm Türkiye illerinde bayramlarda şeker dağıtılırken Mardin'de ise bayram şekeri ile birlikte badem şekeri de ikram edilir. Tabi ki badem şekerinin yanında da kahve de ikram edilmekten kaçınılmıyor. Kahvenin yanında tarçınlı badem şekeri, ağaç köklü badem şekeri veya gölge badem şekeriyle birlikte ikram ediliyor. Türkiye'nin dört bir tarafında badem şekeri yapılmaktadır. Baklava denildiği zaman akla antep fıstığı geliyor, badem şekeri denildiği vakit ise akla yöresel olduğu içinde Mardin geliyor. Badem şekerine rağbet her yıl artıyor." ifadelerine yer verdi.

Bayram alışverişinin olumlu yönde seyrettiğini belirten Seçilmiş, "Elhamdüllah şükürler olsun işler yolunda gidiyor. Bayram ikramlarıyla beraber Mardin'e özgü safran, menengiç ve nergiz karışımından yapılan Mardin kolonyası da bayramlarda ilgi ve talep ediliyor. Geçen senelere göre bu senede biraz ekonmik yönden bayram alışverişi yapamayan da oluyor. Lüks marka şekerlerin değilde herkes artık orta seviyeli şeker almayı tercih ediyor." şeklinde konuştu.

"Bayram telaşı diğer bayramlara göre biraz sönük ama yine de şükürler olsun"

İbrahim Ardoğan

Bir diğer Kuruyemiş Esnafı İbrahim Ardoğan, depremden ötürü 1-2 ay alışverişlerde durgunluk yaşandığını ancak bayramın yaklaşmasıyla son haftalarda alışverişte canlılık yaşandığına dikkat çekti.

Ardoğan, "Deprem nedeniyle 1-2 ay gibi genel alışverişlerde durgunluk söz konusuydu. Ancak bayramın yaklaşmasıyla beraber son haftalarda canlılık yaşanıyor. Şeker fiyatlarında halk biraz şikayet ediyor. Bayram telaşı geçen bayramları çok aratıyor. Geçen senelerden kalma heyecan ve telaşın sönmeye doğru gidiyor. Ama yine de Rabbime şükürler olsun. Mardin'e gelen yerli turistler olsun yereldeki insanlar olsun bayramlarda badem şekerinden şaşmıyor. Onun yanında özgü olan nergiz kolanyası da tercih ediliyor." ifadelerini kullandı.

Badem şekeri, kahve ve kolanyanın Mardin'e özgü olduğu için çok talep edldiğini belirten esnaf Ardoğan, "Türkiye genelinde bayramda daha çok bayram şekeri ikram edilip tüketilirken bizim burada bayram şekerinden çok badem şekeri, kahve ve özgü kolonya tüketilir. Kahve çeşidi olarak da dibek kahve daha çok rağbet görüyor. Ayrıca bayramlarda Mardin'in meşhur yemeklerinden; kaburga dolması, bakısma (peksimet) çok tüketiliyor. Mardin'de bayramı bayram yapan kaburga dolmasıdır. Özellikle sabahları yenilir. İnşallah her günümüz bayram olur." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55