,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Batman Valisi Canalp: Siber dolandırıcılık suçlarında artış var

Batman Valisi Canalp: Siber dolandırıcılık suçlarında artış var
Son zamanlarda siber dolandırıcılık suçlarında başta Batman olmak üzere Türkiye genelinde bir artış yaşandığını belirten Batman Valisi Ekrem Canalp, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Batman Valisi Ekrem Canalp, 1 Ocak 2023-7 Mart Şubat 2024 tarihleri arasında Batman genelinde gerçekleştirilen güvenlik ve asayiş faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Valilikte düzenlenen basın toplantısında, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ve İl Jandarma Komutanı Adem Taşkın da hazır bulundu.

"46 bin 825 vatandaşa uyuşturucuyla ilgili bilgilendirme yapıldı"

2023 yılı içerisinde terör ile etkin mücadele edilebilmesi amacıyla jandarma tarafından bin 170 operasyon gerçekleştirildiğini aktaran Vali Canalp, "2024 yılı içerisinde ise 185 operasyon sahada gerçekleştirilmiş durumdadır. Özelikle de uyuşturucunun zararları, uyuşturucu ile mücadele anlamında polis bölgemizin içerisinde toplam 46 bin 825 vatandaşımıza uyuşturucu ile mücadele bağlamında bilgilendirme yapılmıştır." dedi.

"Mal varlığı, hırsızlık ve yan kesicilik suçlarında düşüş var"

2023 yılının ilk 2 ayı ile 2024 yılının ilk 2 ayını karşılaştırdıklarında Batman'da mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 32’lik bir düşüş olduğunu ifade eden Canalp, "İş yerinden ve kurumdan hırsızlıklarda yüzde 51 düşüş vardır. Evden hırsızlıklarda yüzde 17’lik bir düşüş vardır. Yan kesicilik suçlarda ise yüzde 47’lik bir düşüş sağlanmış durumdadır. Mal varlığına karşı toplam 9 adet suçun da tamamına baktığımız zaman ise toplamda yüzde 23’lük bir düşüş sağlanmış durumdadır. Bu, aynı zamanda yürütmüş olduğumuz etkin bir mücadelenin sonucudur." diye konuştu.

Aranan şahıslara yönelik bu ocak ve şubat ayları içerisinde bin 176 şahsın yakalandığını belirten Canalp, bu şahısların cezaevine teslim edildiğini kaydetti.

"42 kişi uyuşturucudan tutuklandı"

Uyuşturucu ile ilgili ise 42 şüpheli şahsın yakalanıp çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine teslim edildiklerini kaydeden Canalp, "Yine aynı şekilde vatandaşlarımızın yapmış olduğu NARVAS uygulaması projesi çerçevesi içerisinde şahıslar hakkında işlem yapılmaktadır ve bu proje çerçevesi içerisinde 16 uyuşturucu ile ilgili şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatılmış durumdadır." ifadelerini kullandı.

"Batman tarihinin en önemli silah kaçakçılığı operasyonunu gerçekleştirdik"

Son 2 aylık dönem içerisinde 201 şahıs ile ilgili kaçakçılık suçundan adli işlem yapıldığını belirten Canalp, şöyle devam etti:

"Yine bu 2 aylık dönem içerisinde kaçak silah ve ruhsatsız silah ile mücadelemiz etkin bir şekilde devam etmektedir. Sadece 2 aylık süre içerisinde 55 bin 875 kaçak parça silah malzemesi ele geçirilmiş durumdadır. Bunların içerisinde silah namluları var, tetik mekanizmaları var, şarjörler var. Dolayısıyla da yakın bir zaman içerisinde Batman tarihinin en önemli silah kaçakçılığı operasyonlarından bir tanesi arkadaşlarımız tarafından gerçekleştirilmiştir."

"Siber suçlarda artış var"

Siber suçlarla mücadelenin hem Türkiye'nin hem de Batman'ın gündemini sürekli meşgul eden konulardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken Canalp, "Çünkü diğer suç olaylarında her ne kadar bir azalma var ise de siber suçlar ile ilgili olarak Türkiye çapında bir artış konusudur. Bu da vatandaşlarımızdan siber ile ilgili kendi şahsi bilgileridir. Kredi kartı bilgileri, banka hesap bilgilerinin yanlış şekilde paylaşılmasından kaynaklanan, özelikle bu şekildeki dolandırıcılık faaliyetlerinde Türkiye çapında bir artış var. Batman'da yine aynı şekilde artış var. Bunun ile ilgili etkin bir mücadele yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Polis, jandarma, savcı sizden bankaya transfer yapmanızı istemez"

Sanal ortamda işlenmiş suçlar ile ilgili 289 kişi hakkında son 2 ayda adli işlem başlattıklarını vurgulayan Canalp, şunları söyledi:

"Bu suçlardan 205’i bilişim ve banka sistemi aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık içerisine girmektedir. Yine ocak ve şubat ayları içerisinde siber suçlara karışışmış olan 37 şahıs tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Vatandaşlarımızı buradan bu vesile ile uyarmak isteriz. Herhangi bir şekilde polis, jandarma, istihbarat görevlisi, devletin savcısı asla ve katiyen sizden bankaya transfer işlemi yapmanızı istemez. Bu şekilde bir telefon aldığınız zaman herkes şunu net bir şekilde bilmelidir ki, karşınızdaki kişi mutlaka sizi dolandırmaya çalışan, sizin paranıza el koymaya çalışan bir kişidir."

Son 2 aylık süre içerisinde göçmen kaçakçılığı ile mücadele kapsamında 11 kişi hakkında adli işlem yapıldığını aktaran Vali Canalp, 61 yabancı uyruklu şahsın tespit edilerek bu kişiler hakkında da sınır dışı etme işlemi uygulandığını kaydetti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55