,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 26 °C

Başbağlar Şehitleri 30'uncu yılında kabirleri başında anıldı

Başbağlar Şehitleri 30'uncu yılında kabirleri başında anıldı
Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde gerçekleştirilen katliamda şehit olan 33 kişi, kabirleri başında yad edildi.

 

Takvim yaprakları 5 Temmuz 1993'ü gösterdiğinde Türkiye'de tarihin en karanlık günlerinden biri olan Başbağlar katliamı yaşandı. Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil katliamlarından biri olan Başbağlar katliamının üzerinden tam 30 yıl geçti.

5 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Otelinin yakılması bahane edilerek PKK tarafından Erzincan Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde 33 kişinin şehit edilmesiyle gerçekleştirilen katliam, 30'uncu yılında unutulmadı.

Başbağlar Köyü'nde  şehit edilen 33 kişi kabirleri başında anıldı.

Başbağlar Köyü meydanındaki Kültür Evi önünde gerçekleştirilen anma programında Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu ve dualar edildi.

"Başbağlar'a sahip çıkılmadı"

Anma programında konuşan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Metin Kaya, "HÜDA PAR olarak davet edildiğimiz her programa üst düzey katılım gösterdik. İnşallah bundan sonrada katılmaya devam edeceğiz. 30 yıl önce Başbağlar'da bir katliam işlendi. Katiller camiden çıkanları kurşuna dizdiler. Camiden çıkan köylülerimizi kurşuna dizerek şehit ettiler. Yetmedi, evleri de ateşe verdiler ve evlerin içindekilerini canlı canlı şehit ettiler. Bu büyük bir acımasızlıktır, büyük bir katilliktir. O gün yüreğimiz yandı, bugün de yanmaya devam ediyor. Asıl canımızı acıtan halen bu katillerin bulunamaması, yakalanmamasıdır. Asıl canımızı yakan bu katilliğe sessiz kalınmasıdır. Çok küçük bir azınlık sadece sesini çıkardı ama o gün bu katillere, katliama büyük bir kesim sessiz kaldı. Bu katliam yaşanan diğer bir katliamın gölgesinde kaldı. Başbağlar'a sahip çıkılmadı. Yıllardır Başbağlar davası sürüncemede bekliyor. Halen bununla ilgili ciddi bir adım atılmamıştır. Bunun dışında kalan diğer davalara bakıldığında ise sesler daha yüksek, daha gür çıkıyor ama Başbağlar olunca daha sessiz bir tepki var." ifadelerini kullandı.

"Katilleri buraya gönderen ağababalarının bulunması lazım"

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Metin Kaya

Başbağlar katliamını işleyenlerin ve katillere emir verenlerin bulunması gerektiğini belirten Kaya, "Son yıllarda az da olsa Başbağlar ile ilgili cılız bir ses çıkmaya başlamış ama bizim için yeterli değildir. Katliam yapan katillerin ve o katilleri buraya gönderen ağababalarının bulunması lazım. Onların tespit edilmesi lazım ki bir daha bu katliamlar yaşanmasın. 2 Temmuz'da Madımak'ta bir katliam işlendi. Arkasından 5 Temmuz'da Başbağlar'da bir katliam işlendi. Bu katliamlarla ilgili ciddi bir adım atılmadı. 12 Eylül'den önce 12 Eylül Darbesi ile ilgili Kenan Evren 'Bir sağdan, bir soldan vurduk' demişti. Niçin, darbenin koşullarını oluşturmak için toplumu birbirine düşürdüler. Acaba o gün bunu planlayanlar bu ülke, toprak için yeni şeyler mi hedeflemişti?" diye konuştu.

"Katliamı işleyen maşaları tutan eller tespit edene kadar çalışmaların yapılmalı"

Başbağlar'daki katliama sessiz kalınmamasını vurgulayan Kaya, "O gün PKK'li katiller burada bir katliam işledi ama o katilleri buraya gönderen maşa olarak kullananlarla ilgili hiçbir laf edilmedi veya hiçbir çalışma yapılmadı. Bundan sonra ciddi adımların atılması lazım.  Daha önce Meclis'te Başbağlar ile ilgili Araştırma Komisyonu oluşturulması için bir çaba sarf edilmiş ama bundan vazgeçilmiş. Acaba neden, kime dokunuyor? Bundan donra Meclis'te Başbağlar ile ilgili bir araştırma komisyonunun kurulması ve olayların en detayına kadar katliamı işleyen maşalar değil o maşaları tutan elleri tespit edene kadar çalışmaların yapılması lazım. Bununla birlikte Başbağlar ile ilgili sessiz kalan, sessizliğe bürünen kesimlerin de sesini yükseltmesi lazım. Sessizlik daha çok canımızı acıtıyor. Sessizlik daha çok Başbağlar'da katledilenlere geride kalanlara daha çok zarar veriyor." dedi.

"Parti olarak elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz"

Kaya, yaşanan katliamın araştırılması gerektiğini ifade edip "Bizim üzerimize düşen Başbağlar katliamını tekrardan araştırılması, muhtarımın şikâyet ettiklerinin yeniden gündeme getirilmesi ve bunun sorumluluğunun yerine getirilmesi temelde hükümetin sorumluluğundadır. Parti olarak da elimizden ne gelirse gerekli çabayı sarf edeceğiz." diyerek şehitlere Allah'tan rahmet Kalanlara da sabır diledi.

"Herkes müstehak olduğu sonuca katlanacaktır"

Erzincan Valisi Mehmet Makas, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak "İnsanlığa karşı yapılan bu tip suçlarda zaman aşımı ile ilgili kanuni anayasa düzenlemeyle beraber herkes müstehak olduğu sonuca katlanacaktır. Asıl olan bizim birlik ve beraberliğimizi bozmamamız, beklenen, özlenen dünyaya nizam verecek bu milletin tekrar dünyada lider ülke olmasını sağlamak ve dünyada sadece gönül coğrafyamız, ümmet coğrafyamız değil gayrimüslim coğrafyada da adalet bekleyen mazlum ve masuma adalet götürmektir." dedi.

"Adalet istiyoruz"

Başbağlar köyü olarak umutlarını kaybetmek istemediklerini belirten Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar, "21 sanık hakkında 2014 ile 2021 yılları arasında güvenlik kuvvetlerine verilen talimata rağmen sadece 1 sanık kendiliğinden teslim olmuş ve o sanık da yapılan 5 duruşmadan sonra beraat etmiştir. Başbağlar'ın mazlumları olarak umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. Adalet istiyoruz. Talebimiz yalnız Başbağlar şehitleri için değil ülkemizde tüm mazlumlar için adalet istiyoruz." diye konuştu.

"Başbağlar katliamının acısı hiçbir zaman dinmeyecek"

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman ise yaptığı konuşmada, "30 yıl önce eli kanlı katil sürülerinin katlettiği, şehit ettiği kardeşlerimizin acısı yüreklerimizde tazeliğini koruyor. Kalbimizde dinmeyen bir sızı olan Başbağlar katliamının acısı hiçbir zaman eskimeyecek, hafiflemeyecek, unutulmayacak ve unutturmayacağız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55