,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 21 °C

Bangladeş genel seçimler için sandık başına gidecek

Bangladeş genel seçimler için sandık başına gidecek
Bangladeş'te halk, yarın 12'nci genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gidecek.

Yaklaşık 170 milyon nüfusa sahip Bangladeş, Pakistan'dan ayrılması ve bağımsızlığını kazanmasından bu yana düzenlenen 12'nci genel seçimleri için yarın sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Ana muhalefetteki BNP, seçimin yapılacağı yarın da dâhil, 48 saatlik greve gidileceğini ilan etti.

BNP Genel Sekreteri Ruhul Kabir Rizvi, çevrim içi düzenlediği basın toplantısında, muhalefetin söz konusu seçimleri boykot ettiğini belirterek halka, genel greve katılma çağrısında bulundu.

Rizvi liderliğindeki 100'den fazla muhalefet lideri ve aktivist, başkent Dakka'da yürüyüş düzenledi.

Rizvi, burada yaptığı konuşmada, "Halk, bu yasa dışı seçimi kabul etmeyecek. Halk, yağmacıların bu seçimini kabul etmeyecek." dedi.

Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin eski Dakka Büyükelçisi Watanabe Masato'nun liderliğinde bir heyetin, seçimleri gözlemleyeceği belirtti.

Dışişleri Bakanlığından ve Japonya'nın Dakka Büyükelçiliğinden yetkililerin bulunduğu heyette, uzmanlar da yer alıyor.

Heyetin, seçimlerin "adil uygulanmasına" destek sağlamak amacıyla seçimi gözlemleyeceği, diğer ülkelerden gözlem heyetleri ve Bangladeş Seçim Komisyonu ile de görüşlerini paylaşacağı bildirildi.

Bangladeş'te polisin 28 Ekim 2023'te yapılan seçimin boykot edildiği gösteriye müdahalesinde bir polis ölmüş, çok sayıda ana muhalefet destekçisi ve kolluk kuvveti yaralanmıştı.

Gösterilerden bir gün sonra ana muhalefetteki BNP Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alamgir, gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

BNP, Alamgir'in tutuklanmasının ardından ülke genelinde 3 günlük "genel grev" çağrısında bulunmuş, 31 Ekim'de de "hükümetin baskılarını protesto etmek" için büyük şehirlerde 3 günlük ulaşım ablukası başlatmıştı. Ablukaya Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi ve diğer muhalefet partileri de katılmıştı.

Eski Başbakan Halide Ziya'nın liderliğindeki BNP, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasını ve genel seçim yapılana kadar geçici ve bağımsız bir hükümetin yönetimi devralmasını talep etmişti.

Hasina da tekrar başbakan olmayı umarak Anayasa'da belirtildiği üzere seçimin, hükümetin gözetiminde yapılması gerektiğini ifade etmişti.

BNP ve müttefikleri, Başbakan Hasina'yı 2018 seçimlerinde hile yapmakla suçluyor ve gelecek seçimleri kimin denetleyeceğine dair protestolara devam ediyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55