,
  • BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C

Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğimiz milli güvenlik meselesidir

Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğimiz milli güvenlik meselesidir
Kahramanmaraş'ta ziyaretlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ne kadar büyük zorluklardan geçiyor olsak da biz tarımsal üretime devam etmek zorundayız. Gıda arz güvenliğimiz bizim bir milli güvenlik meselesidir." dedi.

Ramazan Bayramı gibi bu bayramda da buruk bir başlangıç yaşadıklarını dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, deprem sebebiyle herkesin bir hüznü olduğunu ancak hızla bu atmosferden kurtulmak için gerek hükümetin, gerekse vekillerin ve yerelde faaliyet gösteren dinamiklerin ellerinden gelenin en iyisini yaptığını yapmaya da devam ettiklerini söyledi.

Bakanlık olarak depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde yapılan çalışmalardan bahseden Bakan Yumaklı, "Çiftlik hayvanlarının bu dönem içerisinde beslenmesini sağlamak için on bir ilin tamamında 16 bin tonluk, Kahramanmaraş özelinde ise yaklaşık 4 bin tona yakın yem dağıtımı yapılmıştı. Çiftlik hayvanları için yine yaklaşık 16 bin 700 çadır dağıtılmıştı bu on bir ilde. Bunun yine 6 bin 500'e yakını Kahramanmaraş'ta dağıtılmıştı. Yine bu dönemde süt üretimi yapan işletmelerin ellerinde bu sütlerin kalmaması, ekonomiye kazandırılması için bakanlığımızın ilgili birimleri inisiyatif aldı. Ve bu süreç içerisinde yaklaşık 175 bin tonluk bir sütün işletilmesi için ilgili işletmelere yönlendirilmesi sağlandı. Bunun da yaklaşık 30 bin tonu yine Kahramanmaraş'tan idi." dedi.

Besilik ve depremden zarar görmüş, yaralanmış hayvanlarla alakalı da Et ve Süt Kurumu'nun da alım yaparak, özel bir fiyat uyguladığını bu süreç içerisindeki mağduriyetleri engellediğini ifade eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlık olarak üreticilere depremin ilk gününden itibaren destek olduklarını dile getirdi.

Bakan İbrahim Yumaklı, "Her bir zayi olan, telef olan hayvanın yerine aynısının verilmesi konusunda çalışmalarımız sona erdi. Bununla ilgili dağıtımlar da başlandı. Peyderpey zaman içerisinde bu dağıtımın tamamlanmasını öngörüyoruz. Yine kırsalda evi yıkılan vatandaşlarımız için malumunuz şu anda 143 bin 261, Kahramanmaraş'ta da 30 bin 310 köy evinin yapımına başladı. Yetiştiricilerimizin deprem afeti nedeniyle farklı zararlarını da karşılamaya devam ediyoruz. Ayni olan tarım destekleri vardı, geçen yıl başlamıştık uygulamasına ancak depreme mahsus bunları nakdiye çevirdik ve diğer desteklerle beraber erken bir tarihte depremzedelerimize ödedik." diye konuştu.

Kahramanmaraş'ın tarım orman alanında marka şehir olmayı hak eden şehirlerden bir tanesi olduğunu belirten Bakan Yumaklı, kentte önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek 21 yılda yaklaşık 22 milyar liralık destek ve yatırım yapıldığını söyledi.

Su ve sulama alanında farklı barajlar, göletler, depolama tesisleri yatırımları yapıldığını anlatan Yumaklı, Kahramanmaraş'ın 672 milyon metreküplük su depolama alanına kavuştuğunu dile getirdi.

Bakan Yumaklı, yaklaşık 2,5 milyarlık hibe krediyle birlikte 13 bin 500'e yakın proje desteklendiğini ve bu projelerin hesap edilen kısmıyla 18 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Şehrin orman varlığı açısından önemli olduğunu anlatan Bakan Yumaklı, Kahramanmaraş'ta 180 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu dile getirerek, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok önemli projelerin bundan sonraki dönemde de hayata geçirileceğini buradan ifade etmek isterim. Çukurova'dan Harran'a kadar bereketli hilalin toprakları göz ardı edilemez. Buraların her bir karışının üretime dahil edilerek, verimli ürünler üretilerek Türkiye ekonomisine bu anlamda katkısının çok daha fazla artmasını sağlayacağız inşallah. Ne kadar büyük zorluklardan geçiyor olsak da biz tarımsal üretime devam etmek zorundayız. Gıda arz güvenliğimiz bizim bir milli güvenlik meselesidir. Bunun üzerinde hassasiyetle durmak durumundayız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55