,
  • BIST 9995.51
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 29 °C

Bakan Varank: Şanlıurfa’mızda istihdam oluştururken ihracata da kapı aralıyoruz

Bakan Varank: Şanlıurfa’mızda istihdam oluştururken ihracata da kapı aralıyoruz
​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi ile yeni bir ekosistem oluşturduk. 13 fabrika üretime başladı; 6 fabrika yolda. Ülkemizin en genç ili Şanlıurfa’mızda istihdam oluştururken ihracata da kapı aralıyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile hayata geçirilen Şanlıurfa'daki Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, toplam 41.8 milyon TL bütçeli iki etaplı proje ile 7 bin 500 Şanlıurfalı gence istihdam kapısının aralandığı vurgulandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da  Şanlıurfa’da başlatılan yatırım hamlesini sosyal medya hesabından duyurduğu aktarılan açıklamada, Bakan Varank'ın, “Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı meyvelerini veriyor. Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi ile yeni bir ekosistem oluşturduk. 13 fabrika üretime başladı; 6 fabrika yolda. Ülkemizin en genç ili Şanlıurfa’mızda istihdam oluştururken ihracata da kapı aralıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Proje hakkında bakanlık şu bilgileri paylaştı:

Şanlıurfa’da 2017’de başlatılan Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi’nin ilk ayağı, 2019’da tamamlandı. İnşa edilen 13 fabrika Şanlıurfalı gençlere ekmek kapısı oldu. Yoğun talep devam edince 6 yeni fabrikanın yapılacağı projenin ikinci ayağına geçildi. Proje ile yıllık 30 milyon çift ayakkabı üretimi ve yüzde 40 kadın istihdamı hedefleniyor.

15.5 milyon TL’lik Destek

Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi’nin ilk etabı, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneğinin ortaklığında Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında verilen destekler ile hayata geçirildi. İki yılda tamamlanan ilk etap 23 milyon TL’ye mal oldu. Projenin 15.5 milyon lirası Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılandı.

5 milyon çift ihraç ediliyor

Şanlıurfa OSB 2. kısımda 13 fabrika binası ve yan ürünlerin tedariği için de 7 işlik yapıldı. Fabrikaların tamamı il dışından gelen 7 firmaya belli istihdam taahhütleri karşılığında tahsis edildi. 2019 yılı sonunda üretime geçen fabrikalarda pandemiye rağmen istihdam edilen kişi sayısı bin 700’e ulaştı. Kadın istihdamı yüzde 25 olarak gerçekleşti. Firmaların ayakkabı imalatı kapasitesi yıllık 10 milyon çifte ulaştı. Üretimin yaklaşık 5 milyon çifti doğrudam ihraç ediliyor. Fabrikaların tam kapasite üretime geçmesi ile çalışan sayısının 3 bine, kadın istihdamının da yüzde 40’a çıkması hedefleniyor.

Projenin başarıyla sonuçlanmasının ardından Şanlıurfa’da yeni bir ekosistem oluşmaya başladı. Sektörün en büyük taban imalatçılarından biri, İstanbul’daki üretimini Şanlıurfa’ya taşıma kararı aldı. Üretime geçen firmada orta vadede bin yeni istihdam hedefliyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu hammadde ihtiyacının Şanlıurfa’da karşılanması için de bir işletme, 40 milyon TL’lik suni deri üretim tesisi yatırımı için OSB’den yer tahsis sürecini başlattı.

İlk etapta yer alamayan birçok firma, ikinci etap ile ilgili taleplerini dile getirdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile Haliliye Belediyesi, ikinci etabın yapımı için 2020 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programına bir proje sundu. Toplam bütçesi 18,8 milyon TL olan projenin 16,9 milyon TL’si Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. İkinci etapta Şanlıurfa OSB’de 6 yeni fabrika binası yapılacak. 4 bin 500 Şanlıurfalı iş imkanına kavuşacak.

İkinci etap için Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral ile Şanlıurfa Organize Sanayi Bölge Müdürü Osman Oktay’ın katılımıyla imza töreni düzenledi. Törende konuşan Vali Erin, Şanlıurfa’nın kalkınması, gençlerin geleceğe iyi hazırlanması, istihdam sorununu çözmeye yönelik adımlar atılması konusunda kamu idaresi ve yerel yönetimler olarak büyük bir çaba içerisinde olduklarını söyledi.

video

Yüksekokul kurulacak

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, “Harran Üniversitesi, Ayakkabıcılık Meslek Yüksekokulu kurulması yönünde girişimlere başladı. YÖK’ten gerekli onaylar alındı.” dedi.

Bin 700 genç ayakkabı ustası

Maral, iki etapta toplam 7 bin 500 yeni istihdam oluşturmayı hedeflediklerini anlatarak “Projemiz sayesinde daha önce ayakkabı sektöründe faaliyet göstermeyen bin 700 genç, ayakkabı ustası oldu. Bunun devamı da ikinci etap ile birlikte gelecek. 13 fabrika binamızın tamamı doldu.  6 yeni fabrika binası yapıyoruz. Kısa süre içinde tüm fabrikalarımız faaliyete geçecek.” diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55