,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C

Bakan Tunç: Bilirkişilik uygulaması ülke genelinde başlatıldı

Bakan Tunç: Bilirkişilik uygulaması ülke genelinde başlatıldı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün itibarıyla gayrimenkul değerlemede özel hukuk tüzel kişi bilirkişilik uygulamasının ülke genelinde başlatıldığını söyledi.

Ankara 34. İcra Müdürlüğünde taşınmaz değerleme alanında özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliği tanıtım toplantısında konuşan Bakan Tunç, bilirkişiliğin yargı açısından önemli olduğunu, mahkemelerin, hâkimlerin, maddi gerçeğe ulaşabilmek için teknik ve uzmanlık gerektiren konularda bilirkişilere başvurduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Tunç, Bilirkişilik Kanunu ile bilirkişiliğin yeniden düzenlendiğine dikkat çekerek, tüzel kişiler tarafından da bilirkişilik yapılabileceğinin Kanun'da yer aldığını ifade etti.

Bilirkişilerin raporları doğrultusunda mahkemeler karar veriyor

Bilirkişilerin raporları doğrultusunda mahkemelerin karar verdiğini söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu kapsamda Bilirkişilik müessesine önem verdiklerinin de altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nda bilirkişiliğe vurgu yapıldığını ve özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişi olmasına yönelik hedef konduğunu anlatan Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgelerinde de bu kapsamda hedeflerin bulunduğunu ifade etti.

Adalet Bakanı Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Pilot uygulamada verimli gittiğini görüyoruz. Ek rapor alınması noktasında sayıların aşağıya indiğini görüyoruz. İlk raporla yargının tatmin olduğunu görmüş oluyoruz. Binde yaklaşık 10-15 civarında dosyanın ek rapora gittiğini görüyoruz. Bu da süre açısından, yargının hızlanması açısından önemli bir husus. Makul sürede yargılanma açısından da önemli bir husus. Önümüzdeki aylarda da yine muhasebe, araç değerleme alanında da bu uygulamayı başlatmış olacağız."

Bilirkişilik yargımız açısından çok önemli

Özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliğinin Ankara, Antalya ve İstanbul'da pilot olarak uygulandığını hatırlatan Bakan Tunç, "Bugün itibarıyla gayrimenkul değerleme alanında özel hukuk tüzel kişi bilirkişilik uygulaması ülke genelinde başlamış oluyor" dedi.

Adalet Bakanı Tunç, Bilirkişilik Kanunu ile bilirkişiliğin yeniden söyleyerek, tüzel kişiler tarafından da bilirkişilik yapılabileceğinin Kanun'da yer aldığını söyledi.

Özel hukuk tüzel kişilerin de bilirkişi olarak mahkemeler tarafından tayin edilebileceğini belirten Tunç, bilirkişilik müessesinin yargı açısından önemli olduğunu, mahkemelerin, hâkimlerin, maddi gerçeğe ulaşabilmek için teknik ve uzmanlık gerektiren konularda bilirkişilere başvurduğunu da ifade etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55