,
  • BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C

Bakan Pakdemirli: "Ilısu Barajı bölgeye çok büyük bir hizmettir"

Bakan Pakdemirli: "Ilısu Barajı bölgeye çok büyük bir hizmettir"
Ilısu Barajı ile sulara gömülecek olan Hasankeyf’te bulunan tarihi Artuklu Hamamı’nın taşınmasının ardından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ilısu Barajı’nın bölgeye çok büyük bir hizmet olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ilısu Barajının bölgeye çok büyük bir hizmetinin olduğunu söyledi.

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf’in en önemli tarihi eserlerinden olan Zeynel Bey Türbesi’nin ardından Artuklu Hamamı da taşındı.

Pakdemirli, "Bugün burada Mezopotamya’nın başkenti insanlık tarihinin başlangıç noktası olan Batman'dayız. Batman, dört mevsim bereketli toprakları, çileğiyle, ceviziyle, balıyla, üzümüyle çok önemli bereketli toprakları olan tarihi bir ilimizdir. Batman, kadim bir şehir. Batman dün, bugün ve yarın en iyisini hak ediyor." dedi.

 "Tarihini bilmeyen, geleceğini tayin edemez"

Ilısu Barajı’nın öneminden bahseden Pakdemirli, şunları söyledi:

"Ilısu Barajı bölgeye çok büyük bir hizmettir. Hidroelektrik santral, bu bizim 2023 vizyonumuzdaki hedeflerden biridir. Her türlü zorluğa rağmen son derece güzel bir yer kurulmuş. Ekonomiye çok büyük bir katkı sağlanacaktır. Ilısu Barajı, büyüklük itibariyle dolgu alanında Türkiye’nin en büyüğü, elektrik üretim alanında da Türkiye’nin dördüncüsü; bin 200 megavolt elektrik üretecek. Bu proje kapsamında tarihi ve kültürel güzelliklerimiz ve miraslarımızı en ayrı ihtimamı göstererek taşıyoruz. Tarihini bilmeyen, geleceğini tayin edemez diyoruz. Önce Zeynel Bey Türbesi'ni taşıdık. Bugün de Artuklu Hamamını taşıdık. Bu taşımayla beraber enerji arzında ve gıda güvenliği alanında çok büyük bir katkı, aynı zamanda da dünyaya örnek bir koruma yapıyoruz. Maliyeti 12 milyar lira olan bu toplam projede öncelik bölge insanına hizmet, yıllık 2 milyar lira da sadece elektrikten katkı olacaktır."

“Birinci öncelik tarihin muhafazası, tarihin korunmasıdır”

Pakdemirli, "Sayın Cumhurbaşkanımızın temmuz ayındaki talimatlarıyla su tutmaya başladık. İkinci kapağı da taşıma ve yerleşim işlemlerinden sonra yavaş yavaş kapatıp su tutmaya başlayacağız. Burada da komşularımızla olan ilişkilerimize de dikkat ederek, onları da susuz bırakmayarak, bu işlemleri yürütüyor olacağız. Bilim insanları ve komisyonlar burada gerçekten harikulade bir çalışma yaptılar. Burada birinci öncelik tarihin muhafazası, tarihin korunmasıdır. Ecdat olarak inanılmaz zenginliğe sahip bir tarihe sahibiz. Bu tarihi korumak başta hem milletimizin hem de devletimizin görevidir. Buradaki korumayı maksimum seviyede yatırımla beraber sağlamanın yollarını aradık ve aslında bu projenin biraz uzaması da bu tarih ve kültür anlamındaki hassasiyetimizden kaynaklıdır.” diye konuştu.

“Hasankeyf yukarı şehir ile aşağı şehir olarak konumlandı”

Pakdemirli, "Hasankeyf, yukarı şehir ile aşağı şehir olarak konumlandı. Yukarı şehir, açık hava müzesi halinde planlanıyor. Aşağı şehirde de ya taşıma ya da yerinde koruma şeklinde planlanmış durumda. Bugün taşıdığımız Artuklu Hamamı bin 200 ton ağırlığında ama tertibatıyla beraber bin 500 ton ağırlığındadır. Artuklu Hamamı 3 kilometre uzağa ve 70 metre yüksekliğe taşındı. Sadece taşınan ikisi değil; daha taşınacak olanlar var. İmam Abdullah Zaviyesi bayramdan sonra başlayacak. Er-Rızık Camii, Kızlar (Eyyubi) Camii, Koç Camii, Süleyman Han taşınacak. Yamaç Külliyesi ve Orta Kapı da yerinde muhafaza edilecekler listesinde. Tüm bunların yanında inşa edilen Ilısu köyü ve modern Hasankeyf’i unutmamak lazımdır. Ama hepsi değerli insanlarımız, Batmanlı halkımız içindir." ifadelerini kullandı.

Toplantıya Bakan Pakdemirli’nin yanı sıra, Batman AK Parti Milletvekili Ziver Özdemir, Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Ertuğ Şevket Aksoy, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, kamu kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bakan Pakdemirli, Hasankeyf’in yeni yerleşkesinde incelemelerde bulunduktan sonra Ilısu Barajında teknik incelemelerde bulunmak üzere Mardin’in Dargeçit ilçesine geçti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55