,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonun tedrici olarak tek haneli seviyelere kalıcı bir şekilde inmesini sağlayacağız. İnşallah nisan ayı enflasyon rakamları açıklandığında yüzde 50'lerin oldukça altında bir seviyeye ulaşmış olacağız." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından Hayat Holding ana sponsorluğunda "Tek Dünya Ortak Gelecek" temasıyla gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuştu.

Nebati, ekonomi, siyaset, iş dünyası ve akademiden değerli isimleri 10 yılı aşkın süredir bir araya getirerek bir markaya dönüşen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İş dünyasıyla ve akademisyenlerle farklı konu başlıkları altında sık sık bir araya geldiklerini ifade eden Nebati, tüm talep ve önerileri birlikte değerlendirdiklerini bildirdi.

Nebati, bugün Türkiye'nin, yaşanan bölgesel ve küresel tüm krizleri fırsata çevirebilen, her alanda stratejik manevra kabiliyeti yüksek bir devlet aklına sahip olduğuna dikkati çekerek, "Her ülkenin kendi ekonomik koşullarına göre farklı politika setlerini devreye aldığı bu süreçte bizler, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli'mizi devreye aldık. Böylelikle, krizlerin zirve yaptığı 2022 yılında dahi yüzde 5,6 büyüyen ekonomimiz bu modelin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Türkiye ekonomisi, sergilediği güçlü performansla G20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmayı başardı." dedi.

Bakan Nebati, Tüketici Güven Endeksi'nin 87,5 ile salgın öncesi seviyelerine yükseldiğine işaret ederek,  "11 ilimizi ve 14 milyondan fazla insanımızı doğrudan etkileyen deprem felaketine rağmen 2023 yılında da ekonomik aktiviteye dair öncü göstergeler büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Salgın dünyayı çok yordu. Vuhan'da hapşıran Sapanca'dakini hasta etti. Dünya adeta bir vücut gibi. Küresel ekonomi çok ciddi bir şekilde stres altına girip yorulurken Türkiye pozitif olarak ayrıştı. 'Pozitif olarak ayrışacağız, büyümeye devam edeceğiz' dediğimizde hayata iyi bakmayanlar 'Olmaz' dediler. Oldu mu, oldu. Hemen sonrasında tam dünya kendisini toparlamaya çalışırken yeni bir dünya düzenine doğru giderken Rusya-Ukrayna Savaşı da bütün dünyayı esir etti, emtia fiyatlarının tamamında tarihi zirvelerin olduğu bu dönemde 'Biz ayrışacağız' dedim. Çünkü Türkiye'ye güveniyoruz, gücünü ve avantajlı noktalarını biliyoruz." açıklamasını yaptı.

Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü göstergelerin büyümenin sürdüğünü gösterdiğini dile getiren Nebati, asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Türkiye'de büyük can ve maddi kayıpların yaşandığını, buna rağmen büyümenin devam ettiğini söyledi.

Nebati, daha ilk çeyrekten itibaren 6 Şubat depreminden sonra attıkları adımlar ve uyguladıkları politikalar, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ortaya koyduğu başarılı performans, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetli duruşu ve kararların tam zamanında, hatta piyasada talepler oluşmadan önce gerçekleştirilmiş olmasının bu başarıyı sağladığını kaydetti.

Tüketici Güven Endeksi'nin yüzde 87,5 ile salgın öncesi seviyelerin üzerine yükseldiğini yineleyen ve böylesi bir dönemde seçime gidildiğine işaret eden Nebati, küresel sarsıntılarla geçen salgın sonrası dönemde, iş insanlarının, oluşan yeni fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmesi için gereken her türlü tedbiri aldıklarını, tüm desteği sağladıklarını ve sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.

Nebati, küresel salgının başlamasıyla birlikte tüm dünyada ortaya çıkan talep yönlü enflasyon sorununun, 2022 itibarıyla enerji ve gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar nedeniyle arz yönlü bir yapıya dönüştüğünü bildirdi.

Dünyada artan enflasyon ve hayat pahalılığına karşı aldıkları tedbirlerle ve küresel normalleşmenin de katkısıyla enflasyonu öngördükleri şekilde düşürmeye başladıklarını vurgulayan Nebati, "Enflasyonun tedrici olarak tek haneli seviyelere kalıcı bir şekilde inmesini sağlayacağız. İnşallah nisan ayı enflasyon rakamları açıklandığında yüzde 50'lerin oldukça altında bir seviyeye ulaşmış olacağız." diye konuştu.

Enerjide çeşitlendirme stratejisini pekiştirecek ve dışa bağımlılığı azaltacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde nükleer yakıt akışını dün başlattıklarını hatırlatan Nebati, "60 yıllık bir hayali daha dün gerçekleştirdik. Meğerse birisini bekliyorlarmış, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı bekliyorlarmış. Devrimciler, 'devrim devrim' derler, slogan atarlar ama devrimi durduranlara hesap sormazlar." ifadelerini kullandı.

Nebati, yerli ve milli imkanlarla keşfedilen Karadeniz doğal gazını sisteme bağlayarak dev yatırımlara bir yenisini daha eklediklerini dile getirdi.

Bakan Nebati, gelecek dönem hedeflerine değinirken de "Önümüzdeki dönemde bankacılık, katılım finans, sermaye piyasaları ve fintek alanlarında hayata geçireceğimiz reform ve politika adımlarıyla finansal sektörün bir bütün içinde sağlıklı biçimde gelişmesini sağlamayı hedefliyoruz." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması26 Nisan 2024 Cuma 10:38
  • ÇAYKUR 1072 işçi alımı başvuruları başladı26 Nisan 2024 Cuma 10:29
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?26 Nisan 2024 Cuma 09:46
  • Döviz kurlarında son durum26 Nisan 2024 Cuma 09:23
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı25 Nisan 2024 Perşembe 14:03
  • Brent petrolün varili 88 dolar seviyesinde25 Nisan 2024 Perşembe 09:58
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?25 Nisan 2024 Perşembe 09:20
  • Döviz kurlarında son durum25 Nisan 2024 Perşembe 09:01
  • Motorine 1 lira 16 kuruş indirim25 Nisan 2024 Perşembe 00:20
  • Politika faizi yıl sonu beklentisi yüzde 4524 Nisan 2024 Çarşamba 13:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55