,
  • BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 25 °C

Bakan Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu

Bakan Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Corona virüs ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Corona virüs ile ilgili son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Koca, özelikle risk grubundaki yaşlılara evde kalma çağrısını yineledi. Koca, sağlık çalışanları içerisinde de test sonucu pozitif çıkan hastaların olduğunu belirtti. Koca, 32 bin personel alımının da yapılacağını sözlerine ekledi.

Sözlerine medya mensuplarının yaptığı haberlerden dolayı teşekkür ederek başlayan Koca, "Mücadelede çok ciddi bir deneyim kazandık. Sonuçları daha hızlı öngörüyoruz. Olayları takip etmek yerine artık olasılıklara bakarak ön kesmeye çalışıyoruz. Dün itibarıyla tanı sayısı bin 236 olmuştu. Kaybettiğimiz hasta sayısı 30. 30 hastamızın her biri ileri yaşlardı. Bünye olarak dirençleri zayıftı. Bu ölümlerin sebebi doğrudan onların yaşları değil. Başka hastalıkların tabloda ağır bir yer tutmasıdır." dedi.

Risk gurubundaki vatandaşlara çağrısını yineleyen Koca, "Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onları Corona viristen etkilenmemek için bizler sorumluluk sahibiyiz. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerinizin size ihtiyacı var. Hayat yolculuğunda evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Bunları hasta iken yapamazsınız. Yapmak isteyip daha yapamadığınız kaç şey olduğunu düşünün. Sizin öğütlerinize ihtiyacımız var ama siz de bu seferliğe mahsus bu öğüdü kabul edin. Önünüzdeki zamanı riske atmayın. Tedbirleri uygulaması en kolay kişiler sizlersiniz. Size karşı hassasiyeti yüksek olan yalnız kendi evlatlarınız değil toplum paylaşıyor. Mümkün olduğu kadar az kayıp vermek istiyoruz. Tedbir alıyoruz, evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandırıldı. Bu kurala uyun." ifadelerini kullandı.

32 bin personel alımı yapılacak

"Hayatı korumanın yolu hayata bağlılıktır." diyen Bakan Koca, "Kadınlar tedbirler konusunda adeta ikna kahramanlarımız. Çocuklarımızsa bu mücadelede büyüklerine ve topluma karşı tüm kozlarını kullanıyor. Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. İnsan kaynağımız olarak kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz. En üst düzeydeki dikkat sahibinin sayın Cumhurbaşkanımız olduğunu belirtmek istiyorum. Kendisine ve Maliye Bakanı'na bu süreçte gösterdiği hassasiyetten ötürü teşekkür ediyorum. Personelimizin ek ödemelerinin üç aylık zaman diliminde tavan yüzde 100 olacağını ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının tıbbı malzeme eksikliği yönündeki iddialara da cevap veren Bakan Koca, "Zaman zaman bazı haberler çıkıyor. Sağlık çalışanlarımızın maske ve eldiven başta olmak üzere yeterli malzemeden yoksun olduğu söyleniyor. Kesin bilgi şudur, üniversite hastanelerimize, tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır ve sağlanmaya devam edecektir. Küçük çıkarlar uğruna suistimal eden bazı malzeme üreticilerine katı yaptırımlar uygulanmıştır, uygulanmaya devam edecektir. İhracatı durdurulmuştur, maskeler yurt dışına satılmayacaktır. Fiyatlar konusunda endişeniz olmasın.

Özellikle istismar etmek isteyen firmaların yurtdışına bağlantılar yaptığını biliyoruz. Hem MASAK hem İçişleri Bakanlığımız devrede oldu. Üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Yoğun bir şekilde depoladıkları görüldü. Bakanlık olarak olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade ettiğimiz halde bunun yapılmadığını gördük. Bugün itibarıyla bu firmaları teker teker çağırarak, hepsiyle günlük olarak ne kadar ürün yapabilecekleriyle ilgili sözleşme yaptık. 20 firma ile anlaştık."

Yerli solunum cihazı için seri üretime başladı

Yerli solunum cihazının üretilmeye başlandığını belirten Bakan Koca, "Salgının yayıldığı ülkelerde en fazla eksikliği hissedilen solunum cihazıydı. Yerli üretime başlıyoruz. Hem kendi ihtiyacımızı kendi kaynaklarımızla karşılayıp ihtiyacı olan diğer ülkelere destek vereceğiz. Hızlı tarama kitini devreye soktuk. Çin'den 50 bin hızlı tanıma kiti geldi. Perşembe günü 300 bin hızlı tarama kiti ilave edilecek. 1 milyona kadar hızlı tarama kiti almak için bağlantı yaptığımızı ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Corona virüse yakalanıp iyileşen hastalar var

Bakan Koca, "Şu süreçte iyileşen vakalarımız var. 14 günlük zaman diliminin geçmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı gün be gün açıklamış olacağız. İyileşen hastalarımızın fazla olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bugün sabah itibarıyla Çin'de kullanılmış olan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan, bu konuda yayınları yapılmış olan, özellikle yoğun bakım hastalıklarında kullanılmasının 11 günden 4 güne düşürüldüğüne dair bilgilerin olduğunu bildiğimiz ilaçla ilgili bu sabah yeterli miktarda getirmiş olduk. Fabrikaya devlet el koymasına rağmen şu dönemde Çin'den getirebilir olduk. Çin büyükelçiliği ile görüştüm. Bundan sonra da ihtiyacımızı karşılamada gayret içinde olacaklar. Çin hükümeti ve devletiyle bu mücadeleyi nasıl verdiklerini Bilim Kurulumuzla birlikte Çin'den bilim insanlarından bilgi akışını sağlamak üzere bir prensipte anlaşmış olduk." dedi.

Hayatını kaybeden hastaların çoğunluğu 60 yaş ve üstü

Hayatını kaybeden hastaların genellikle yaşlı ve kronik hastalığı bulunan kişiler olduğıunu belirten Koca, "Kaybettiğimiz 30 kişi ileri yaş kronik hastalığı da olan hasta grubu oldu. Önümüzdeki günlerde bütün vakalarla ilgili yaş aralığı dahil olmak üzere şeffaf bir şekilde göstermiş olacağız. Kaç hastanın olduğu, iyileşenlerin kaç kişi olduğu, yoğun bakımdaki hasta sayısı, bu süreçte kaybedilen vakaların da yaş aralığını şeffaf bir şekilde vermiş olacağız. 91 yaşa kadar var. 60'ın altında iki hasta var. Onun dışında bütün hastalar 60'ın üzerinde.

"Sağlık personelimiz içinde maalesef pozitif olan vakalarımız var"

Sağlık çalışanlarının içerisinde de virüse yakalananların olduğunu belirten Bakan Koca, "Sağlık personelimiz içinde maalesef pozitif olan vakalarımız var. Sayılarını söylemeyeyim.  Gün sonu çalışmalar bitmiş oluyor. Sizin iki dakikada sonuç alacağınız bir yöntemden bahsetmiyoruz. Gün sonu itibarıyla vakaları, akşam olabildiğince geç vakitte olmamasına dikkat edip, erken dönemde vakaların toplamını vermek istiyoruz. Süreçte de tablo halinde daha şeffaf şekilde vereceğiz." İfadelerini kullandı.

Bakan Koca son olarak şunları kaydetti: "Biz baştan kimlere test yapılabiliri konuştuk. Kimlere test yapılabilirlik, öncelikle Çin geçmişi, teması olan kişilere yapıldı. İran geçmişi ve teması olan diye değiştirildi. Devamında İtalya'da görülünce Avrupa ve İtalya öyküsü diye değiştirildi. Daha sonra yurtdışı temaslı dendi. Şimde semptomu olan herkese. Kimlere nasıl test yapılması gerektiğiyle ilgili bu algoritmayla hareket ettik. Şu dönemde test sayısı fazla oluyor olacak. Baştan düşük olan şimdi 3 binlere çıktığımız, önümüzdeki günlerde 4-6 bine çıkacağımız, tarama kitiyle bunun sayısının daha üst noktalara çıkabileceğini düşünüyoruz. Yer yer bildirimi yapmayan bazı özel kurumların olduğunu gördük. Pandemide pozitif sonuç çıktığında yapmamız gereken devamında temaslıyı bulmak. O vakanın temas ettiği kişilere tarama durumunda olmazsak giderek yayılımı artar. Kimler çalışabilecekse bunun bilgisini bize vermek zorunluluğu var. Bu bilgiyi bize verme noktasında olan her kurumla çalışıyoruz. Tarama ile birlikte bu sayı katlanacak." (İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55