,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 20 °C

Bakan Fidan: Afrika'daki darbelerin nedenlerinden biri emperyal güçlerin takip ettiği yöntemler

Bakan Fidan: Afrika'daki darbelerin nedenlerinden biri emperyal güçlerin takip ettiği yöntemler
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dış müdahale ve birtakım emperyal güçlerin Afrika ülkeleriyle ilgili olan politikalarında takip ettiği yöntemler, tercih ettiği usuller, kullandığı araçların Afrika'daki darbelerin iki ana nedeninden biri olduğunu vurgulaadı.

Bakan Fidan, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye-Cezayir ilişkilerinin stratejik düzeye evrilmiş olduğunu dile getiren Fidan, iki ülke cumhurbaşkanının, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha kurumsal hale getirilmesi için dışişleri bakanlarına ortak planlama gruplarının yönetimi ve koordinasyonu konusunda görev verdiğini belirtti.

Mevkidaşı Attaf'ın, çok sayıda kamu ve kurumundan müteşekkil uzman ekiple Ankara'ya geldiğini aktaran Fidan, Ankara'daki bakanlıkların ve kurumların temsilcileriyle beraber ortak planlama grubunu topladıklarını söyledi.

"Cezayir'de yatırımları artırma yönünde büyük bir çabamız ve irademiz var"

Cezayirli mevkidaşıyla yaptıkları toplantıda devlet, iş ve toplum hayatının bütün alanlarında çalışmaları karşılıklı gözden geçirdiklerini ifade eden Fidan, "Cezayir'de çok sayıda Türk iş insanının bulunuyor. Türk yatırımlarını artırma yönünde büyük bir çabamız ve irademiz var. Cezayir makamları da bu konuda her türlü işbirliğini sergilemekte. Özellikle finans konusundaki sorunların çözümü için Ziraat Bankasının da bir şubesinin açılması konusunda çalışmalarımız var." dedi.

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir'e gelecek aylarda bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.

"Afrika'daki darbelerin iki nedeni var"

Fidan, Afrika'da son dönemde yaşanan darbelerin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:

"Darbeler silsilesi, son yıllarda Afrika'da maalesef görmek istemediğimiz sahnelerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Afrika'daki darbelerin iki ana nedeninin bulunduğuna inanıyoruz: Birincisi, Afrika'da özellikle sonradan bağımsızlığını kazanmış, ulus devlet olma yolunda adım atan ülkelerin devletleşmeyle ve siyasal sistemlerinin oturmasıyla ilgili problemler ve buna bağlı sorunlardan dolayı belli krizlerin çıktığını görüyoruz. Özellikle ekonomik kalkınmanın yapılamayışı, altyapı, üstyapı sorunlarının çözülemeyişi, terörle mücadele gibi konuların ortaya çıkması, hepsi yani devletleşme sürecinin tamamlanması ve siyasal sistemlerin oturmasıyla ilgili konular. Diğer taraftan bu siyasal krizlerin ikinci ana nedeni, dış müdahale ve birtakım emperyal güçlerin Afrika ülkeleriyle ilgili olan politikalarında takip ettiği yöntemler, tercih ettiği usuller, kullandığı araçlar. Bu iki ana başlıktan dolayı Afrika'daki siyasal krizler sürekli tetiklenerek devam ediyor."

Türkiye'nin, 20 yıllık Afrika açılımına değinen Fidan, 12 olan Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısının 46'ya ulaştığını hatırlattı.

"Türkiye'nin bir sömürge ve domine etme gibi bir niyetinin olmadığını görüyorlar"

Türkiye'nin Afrika ülkelerinde kültürel, ekonomik hayat, kamu kapasitesini arttırma konularına yönelik çok boyutlu çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Fidan,  bu türden bir politika ve uygulamanın da ülkeler tarafından takdir gördüğünü söyledi.

Fidan, "Türkiye'nin bir sömürge ve domine etme gibi bir niyetinin olmadığını görüyorlar. Gönüllü işbirliğine dayalı elimizdeki imkanları onlarla paylaşan ama aynı zamanda bütün taraflar için fırsat üreten bir işbirliği modelini Afrika'da bütün kurumlarımızla başarıyla uygulamaya devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55