,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C

Bakan Çavuşoğlu ABD'nin Suriye'den çekilme kararını değerlendirdi

Bakan Çavuşoğlu ABD'nin Suriye'den çekilme kararını değerlendirdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonunda Türk Dış Politikasındaki Son Gelişmeler" hakkında bilgilendirmede bulundu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den çekilme kararına değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir terör örgütüyle bu kadar iç içe olduktan sonra, bu kadar angaje olduktan sonra terör örgütünden ayrılmak o kadar da kolay olmuyor." dedi.

Suriye'den çekilme kararından ABD'yi vazgeçirmek için çaba sarf eden ülkelerin olduğunu belirten Çavuşğlu, "ABD içinde farklı sesler var. Tüm bunları konsolide etmeye çalışıyoruz. Muhataplarımızla bu konuları enine boyuna değerlendiriyoruz. Son günlerde, ABD'nin mazeret olarak, özellikle 'Kürtleri öldürmeyin' gibi söylemlerini de şiddetle reddettiğimizi zaten defaatle söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız da dün grup konuşmasında gayet açık net bir şekilde vurguladı. Burada, çekilmekte ABD'nin bazı zorlukları olduğunu görüyoruz. Bir terör örgütüyle bu kadar iç içe olduktan sonra, bu kadar angaje olduktan sonra terör örgütünden ayrılmak o kadar da kolay olmuyor. ABD'nin karşı karşıya kaldığı zorluklardan bir tanesi bu." dedi.

Çavuşoğlu, ABD'nin çekilme kararını Batılı muhatapların yanı sıra Astana formatında birlikte çalıştığı Rusya ve İran ile de bu süreci koordine etmek istediklerini söyledi.

İdlib meselesi

İdlib meselesine de değinen Çavuşoğlu, "Bugüne kadar İdlib mutabakatının uygulanmasında sorun yaşanmadı, bundan sonra da yaşanmasını arzu etmiyoruz." ifadesini kullandı.

"Yemen'deki savaşın bitmesi konusunda katkılarımızı sürdüreceğiz"

Yemen sorununa da değinen Çavuşoğlu, bu sorunun çözülmesi için bunu öncelikleri arasında yer alacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Önümüzdeki günlerde İİT Yemen Temas Grubu Toplantısı'nı ocak ayının sonunda ya da şubat ayında gerçekleştireceğiz. Zamanını Yemen Dışişleri Bakanı ile belirleyeceğiz. Yemen'deki savaşın bitmesi konusunda katkılarımızı sürdüreceğiz. Sadece BM'nin çabalarını desteklemek yetmez. Türkiye olarak da katkı sağlayacağız." diye belirtti.

Berhem Salih'in Türkiye ziyareti

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Çavuşoğlu, ziyaretin son derece faydalı olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, "Irak'ın yeniden inşası için Türkiye'den beklentiler yüksek. Bu ziyarette hem bu konunun hem de enerji, yeni sınır kapılarının açılması, ticaret, çifte gümrük vergilerinin önlenmesi, PKK ile mücadele gibi konuların ele alındı. Ziyarette Türkiye'nin stratejik ilişki içinde olduğu komşu Irak ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda mutabık kalındığı." ifadelerini kullandı.

"Pakistan'ı dışlayarak Afganistan'da herhangi bir adımın atılamaz"

Çavuşoğlu, Pakistan'ın Afganistan'da barışın sağlanabilmesi için oynayabileceği rolü çok iyi bildiklerini, NATO'da veya diğer platformlarda Pakistan'ı dışlayarak Afganistan'da herhangi bir adımın atılamayacağını vurguladı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55